Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Fritt fram för laxen?


Nordanstig

I Harmångersån genom Strömsbruk trängs lax och öring i stora antal. Idag hindras fiskens vandring uppåt av flera kraftverk och dammar, bland annat i Strömsbruk och väster om Harmånger. Kommunens ambition är att öppna ån för fisken som ska kunna vandra fritt ända upp till Hassela. Sammanlagt handlar det om cirka 40 mil vattendrag med åns biflöden inräknade.

Läs HÄR hela inlägget från Nordanstigs kommun

 

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

One comment on “Fritt fram för laxen?

 1. Nils-Erik Vigren
  april 8, 2016

  Hej! En underbar nyhet att få ta del av! Förutom möjligheterna för laxen och sedermera för sportfiskarna (!) innebär detta att ett något större vattendrag kommer att transportera kisel till Bottenhavet som sedan kan användas av kiselalgerna som byggnadsmaterial. Det innebär i sin tur att det livsviktiga tiaminet kommer att tillföras i lite större omfattning till nytta för allt liv i vattnet och indirekt för fågellivet!

  Detta projekt med Harmångersån kan bli en liten inspiration för människor som råder över i första hand mindre vattendrag! Ju fler vattendrag vi kan öppna på samma sätt desto friskare och hälsosammare miljö får vi i Bottenhavet!

  Kan vi sedan få stopp på detta osmakliga att övergöda våra vatten med näring från vattenbruk i öppna kassar, har vi kommit en bra bit på väg för bättre livsbetingelser!

  Vet Du att vattenbruk i öppna kassar i dag bidrar med bl.a. 31 ton extra fosfor till Bottenhavet?

  Orsaken är bl.a. att när man odlar fisk i Jämtland går 80 % av all producerad fosfor ut i Bottenhavet.

  De nödvändiga åtgärderna som Vattenmyndigheten i Bottenhavets vattendistrikt genomför får tyvärr ingen effekt. De har definierat hur 31 ton fosfor ska förhindras att nå Bottenhavet. Kostnad under 10 år: 1,2 miljarder kr… Ett mycket flagrant nollsummespel!

  Vad tycker Du som skattebetalare i Nordanstigs kommun om det miljöförstörande vattenbruket i mellersta norrland?

  Med vänlig hälsning!

  Nils-Erik Vigren för föreningen Rädda Höga kusten

  Liked by 1 person

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on april 7, 2016 by in Fisk, Uncategorized, Vattenkraften.
%d bloggare gillar detta: