Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Recirkulerad fisk bidrar till tomatodling


 tomater

Om sex månader kan kommunen och dess näringslivsstiftelse Närljus veta om det finns möjlighet att starta kretslopps­anpassad odling i Ljusdal som kan ge bygden hundratals jobb.

Kommunalfullmäktiga i Ljusdal har sagt ja till att Närljus får arbeta vidare med frågan och för detta ta 600 000 kronor ur sin budget. Efter fullmäktigebeslutet handlar det om att starta en RFI-process vilket innebär att Närljus i samarbete med internationella konsultföretaget Ramböll Sverige och internationella revisions- och rådgivningsföretaget KPMG undersöker intresset hos tänkbara intressenter.

– Tillsammans med Ramböll har vi redan tagit en del kontakter men det är först framåt sommaren som förfrågan går ut enligt vårt upplägg. Svar väntas i höst och slår allt väl ut, och kommunen väljer att gå vidare med arbetet, kan verksamheten komma igång tidigast 2018, säger Stefan Wennerstrand, vd för Närljus.

Närljus har sedan nästan ett år tillbaka haft kontakt med internationella konsultföretaget Ramböll som av Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, fått förfrågan att försöka ordna storskalig kretsloppsbaserad livsmedelsproduktion. Universitetet har forskat kring detta i mindre skala.

Det kan till exempel gå till så att grönsaker och fisk odlas nära varandra. Avföring från fisken kan bli till gödning för grönsakerna som sedan ger tillbaka blast som fiskmat.

Ljusdal nämns av Ramböll som en av tre till fyra kommuner i Sverige där det går att förverkliga idéerna. Tillgång på mark, arbetskraft och infrastruktur som bredband och värme talar för Ljusdal.

Förverkligas planerna kan det slutligen handla om ett 50 hektar stort område där 500-750 personer arbetar.

Läs också HÄR vad företaget Ramböll säger om saken.

Läs HÄR vad helahälsingland.se skriver.

 

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: