Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Byt namnskylt på lobbyisterna


Amakudari, nedstigen från himlen har länge varit en välkänd term för högre statsbyråkrater i Japan som avrundar sin karriär genom att mjuklanda på välavlönade poster i bankväsende eller industri. Även i Sverige har det blivit normalt att tidigare makthavare säljer sin inifrånkunskap om politik och förvaltning till högstbjudande. Ingen förvånas längre när en avsutten statssekreterare eller ÖB värvas av vapenindustrin eller en före detta minister som dyker upp som bolagslobbyist.

Steget till direkt korruption är inte långt. Trots långvarig kritik är Sverige rätt ensamt i Europa att sakna regler för sådana sidbyten, krav på karenstid har avvisats i riksdagen, utredningar har utlovats och lagts på is. Kanske är det är att hoppas på för mycket att den politiska eliten själv ska begränsa möjligheten att växla in politisk karriär i konsultarvoden.

Läs hela texten här.

I många länder är lobbyism hårt reglerad.

I USA måste exempelvis alla lobbyister registreras. Alla kontakter med politiker måste bokföras, och alla utgifter ska redovisas för att tydliggöra vilken lagstiftning som varit föremål för påverkan. Inom EU-parlamentet och EU-kommissionen har ett register över lobbyister för att ha koll på vilka de anställda inom EU träffar.

Men i Sverige finns ingenting som reglerar den omstridda lobbyist-branschen och på vilket sätt den påverkar politiken.

Lobbykoppling inom politiken

symbolersplit

planetens_granser

Sign

Bror Högbom RHC

About Bror Högbom

Är en lugn man i sina bästa dagar. Tycker om allt inom skapande så som konst, uppfinningar och musik. Driver även frågan om Kiselbristen i Östersjön på Save The Baltic-Water for Life:s blogg. Kisel ( tiamin) är en hörnsten för Östersjön. Är producent för Save The Baltics nystartade webb-TV. https://savethebaltic.wordpress.com/2016/07/29/nu-har-svaret-kommit-kiselalger-innehaller-bl-a-kolhydrater-protein-oljor-fett-vitaminer-bland-annat-vitamin-b12-och-thiamin-b1-vitamin/

One comment on “Byt namnskylt på lobbyisterna

  1. hanundertrappen
    mars 23, 2016

    Ett ämne som inte kan belysas för mycket. Ett hot inifrån mot demokratin, denna lobbyism…

    Liked by 1 person

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on mars 23, 2016 by in Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: