Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Massiva algblomningar och fiskdöd vid fiskodling.


Förra veckan rapporterade det Norska företaget Marine Harvest (som är den största lax producenten i världen) att omkring 1,2 miljoner av deras fiskar dött som ett resultat av alger identifieras i deras lokaler, fiskodlingen ligger i den södra regionen av  Chile.

De totala förlusterna värderas till omkring US $ 22.200.000 med förluster på cirka 12.700 ton fisk.

”Sommarens klimatförhållanden har lett till massiva algblomningar”anser Marine Harvest.

Läs hela artikeln HÄR

salmon

Läs även

Övergödningen ökar när fiskodlingar växer

Bybor vid Landösjön beställde film för att granska sjöbotten

cyanobacteria

Nervgiftet BMAA är något vi måste ta på allvar

Giftet kallas BMAA och produceras bland annat i cyanobakterier, så kallade blågröna alger. Nervgiftet är en aminosyra med beteckningen beta-N-metylamino-L-alanin, som förkortas BMAA.

Forskare har tidigare påvisat förekomsten av BMAA i både på land och i vatten såsom på ögruppen Guam i Stilla havet, i Floridas kustområden samt i Östersjöns brackvattenssystem.

Redan 2005 visade Svenska forskare att ämnet också fanns i Östersjön. Nu har man gått vidare, och sett att det produceras av de naturliga cyanobakterier som blommar i Östersjön varje år.

Det gör att ämnet ackumuleras hos flera arter av fisk, sjöfåglar men det finns även i musslor och kräfdjur.

Och det är fortfarande inte klarlagt vilken roll det spelar för olika neurologiska sjukdomar. Men det här är första gången som man sett hur det sprider sig genom ett ekosystem.

Läs hela texten Här

Östersjöns avrinningsområde är viktigt att vårda.

Vattnet som rinner ut i Östersjön hämtas från ett område som är 4 gånger större än Östersjön självt. Vattendragen ringlar sig fram genom 14 länder – Sverige, Finland, Ryssland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Slovakien, Tjeckien, Vitryssland, Ukraina, Tyskland, Danmark och Norge – och samlar vatten från ett område där det bor mer än 85 miljoner invånare.

Det betyder att invånarna i regionen har stor påverkan på vattenkvaliteten som rinner ut till Östersjön. Flodvattnet hjälper till att reglera mängden näringsämnen som kan komma ut i vattenmassan och stimulera algblomning. Dessutom upprätthåller avrinningsvattnet tillsammans nederbörd över havet de salta inflödena den bräckta vattenregimen i innanhavet.

baltdj (1)

De största tillflödena sker i Bottenviken, Bottenhavet och Finska viken där många stora floder mynnar. Men även i Kattegatt, där Göta älv mynnar, rinner stora mängder sötvatten ut.

 

KISEL – en doldis med stor betydelse

Övergödningen av Östersjön är idag ett allmänt känt problem, med synbara effekter som algblomning, grumligare vatten, minskad förekomst av blåstång och utbredd syrebrist på de djupare bottnarna. De ämnen man främst diskuterar när det gäller övergödningsproblematiken är kväve och fosfor. Ett ämne som helt har glömts bort i debatten är kisel – ett mycket viktigt ämne för växtplanktonproduktionen i havet.

Utbyggnaden av älvarna i norr har bidragit till att minska tillförseln av kisel med 50% till Östersjön. Dammarna gör att vattnets uppehållstid ökar vilket gör att kisel hinner förbrukas innan det når havet.

Även i södra Östersjön har tillförseln av kisel minskat. Där är floderna i avrinningsområdet numera övergödda vilket gör att alltmer kisel förbrukas av växtplankton redan i floden och sedimenterar innan det når havet. Tillsammans har dessa båda processer, reglering av älvar i norr och övergödning i floderna i söder, lett till en minskning av mängden löst kisel som når Östersjön

Läs även

Östersjön – det döda havet

Sign

Bror Högbom RHC.

About Bror Högbom

Är en lugn man i sina bästa dagar. Tycker om allt inom skapande så som konst, uppfinningar och musik. Driver även frågan om Kiselbristen i Östersjön på Save The Baltic-Water for Life:s blogg. Kisel ( tiamin) är en hörnsten för Östersjön. Är producent för Save The Baltics nystartade webb-TV. https://savethebaltic.wordpress.com/2016/07/29/nu-har-svaret-kommit-kiselalger-innehaller-bl-a-kolhydrater-protein-oljor-fett-vitaminer-bland-annat-vitamin-b12-och-thiamin-b1-vitamin/

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on mars 9, 2016 by in odlad fisk, Odlad lax, Odlad röding, Odlad regnbåge, Salmon farming, Salmonfarm.
%d bloggare gillar detta: