Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Krav på färre farliga miljögifter


svt

 

I många vanliga varor gömmer sig högfluorerande ämnen, miljögifter som inte kan renas bort i reningsverk. Nu kräver branschorganisationen Svenskt Vatten att tillverkare måste hitta mindre farliga ersättare till giftet.

– Vi är bekymrade för de här ämnena på grund av deras egenskaper, att de är så väldigt svårnedbrytbara. Vi kan inte rena bort dem i våra reningsverk. När de sedan går ut i vattenmiljön så fortsätter de att byggas upp hela tiden, säger Anders Finnson, miljöchef på Svenskt Vatten, till Sveriges Radios Ekot.

Ämnena kan orsaka skada på vatten och på dem som konsumerar det.

Det finns ungefär 3.000 olika typer av högfluorerande kemikalier på världsmarknaden, bland annat i kosmetika, pizzakartonger och brandsläckarskum.

I gårdagens Vetenskapens värld i SVT berättades att EU planerar ett förbud mot populära skidvallor som innehåller högfluorerande ämnen.

 

 

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

One comment on “Krav på färre farliga miljögifter

  1. heim emöke
    mars 1, 2016

    Varför accepterar vi att lagar gör det möjligt att bolag tar ”ansvar” där dem själva är intressenter!Ingen ny kemikalie skulle kunna komma i naturen utan att det är ”beprövad” och lagen skulle vara utformad så att ansvaret -kontrollen skall ligga hos oberoende myndighet.Att vi fortsätter att låta det det gå så långt ?! I vems intresse!Det här visste vi för länge sedan ändå låter vi det fortgå och människor nästa generationen skadas för livet!Nåt att tänka på?

    Gilla

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on mars 1, 2016 by in Kemikalier, Lena Hjärpne, Miljö, Miljökatastrofer, Nils-Erik Vigren, perfluorerade ämnen.
%d bloggare gillar detta: