Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Tyskland har byggt en fusionsreaktor. Är det framtidens energi?


Tekniken i en fusionsreaktor är som tagen ur science fictionfilm Spider man 2 där forskaren Dr Octopus lyckats producera energi på samma sätt som solen. Men fusionsreaktorn i Tyskland fungerar och vi får hoppas att den nya tekniken inte slutar som i filmen.

Spider-Man 2 Dr Octopus ( Otto Octavius )

 

Efter nästan 20 år och många miljarder kronor har tyska forskare lyckats producera energi på samma sätt som solen. Än så länge producerar den bara väteplasma och ingen energi, men experimentet visar att tekniken fungerar.

Under en första testperiod vågar forskarna bara köra igång maskinen i korta stötar på någon sekund, men framåt mars månad ska de succesivt börja öka tiden. Planen är att reaktorn om fyra år ska kunna vara i drift 30 minuter åt gången och generera upp till 20 megawatt. Plasman når en temperatur på 80 miljoner grader Celsius och hålls svävande i luften med hjälp av ett magnetfält.

2023522128

Den första plasman som producerats i Wendelstein 7-X. Bild: IPP.

Fusionsenergi är fri från koldioxidutsläpp och radioaktivt avfall och nu har forskare vid Max-Planckinstitutet i Tyskland tagit ett viktigt steg i rätt riktning. Reaktorn i Tyskland är byggd i forskningssyfte och är för liten för att producera mer el än den sväljer

Fusionsreaktorer alstrar energi genom att slå ihop lätta atomkärnor, samma process som sker i solen. Något effektivare sätt att skapa energi känner man inte till, men trots nästan hundra år av forskning finns inga fungerade fusionskraftverk.

Anläggningen har tagit 19 år att bygga och kostat runt 11,2 miljarder kronor. De första testkörningarna med heliumgas, som är tänkt att rensa plasmakärlen, började i december och nu är testanläggningen klar att börja användas på allvar.

Artikel

Kan fusionskraftverk byta ut stora vattenkraftverk, kolkraft och bullrande vindkraftsverk?

Frågan är naturligtvis obekväm för kraftbolag och politiker som idag satsat miljarder och åter miljarder på förnybar energiproduktion då främst inom vattenkraft och vindkraft. Men frågan är befogad eftersom det finns många kritiska röster till dagens energi och miljöpolitik där flertalet organisationer anser att miljöpolitiken är ett quick fix som på lång sikt endast gynnar industrin och aktieplacerare.

Läs även

1: Klimatmål för att stoppa global uppvärmning

2: 3700 st stora kraftverksdammar planeras.

3: Amazonas hotas av 300 dammprojekt

Sign

Bror Högbom

Diatoms RHC 

 

 

 

About Bror Högbom

Är en lugn man i sina bästa dagar. Tycker om allt inom skapande så som konst, uppfinningar och musik. Driver även frågan om Kiselbristen i Östersjön på Save The Baltic-Water for Life:s blogg. Kisel ( tiamin) är en hörnsten för Östersjön. Är producent för Save The Baltics nystartade webb-TV. https://savethebaltic.wordpress.com/2016/07/29/nu-har-svaret-kommit-kiselalger-innehaller-bl-a-kolhydrater-protein-oljor-fett-vitaminer-bland-annat-vitamin-b12-och-thiamin-b1-vitamin/

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on februari 6, 2016 by in Försiktighetsprincipen, Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: