Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Mrs save the baltic salmon


Det känns helt rätt att nominera Linda Västrik för hennes film och gärning för våra vatten, som vi tidigare sagt i våra nomineringar är det av stor tyngd att vi lyfter gärningar som agerar globalt och får följder lokalt. Se filmen nedan. Water for life

 

http://vinostream.com/full/stream.php?id=tt2732092

http://akademinvaland.gu.se/aktuellt/e/?eventId=3175155582

Årets Mai Zetterling stipendium gick till filmaren Linda Västrik från Göteborg. Stipendiet delades ut på Göteborg Filmfestivals invigning den 29 januari 2016.
Bio Valand visar därför hennes film DE DANSANDE ANDARNAS SKOG.

Mai Zetterling stipendiet om 200 000 kronor är ett av Sveriges största stipendier som delas ut till en dokumentärfilmare. Priset delas ut av Bengt Toll, ordförande för Konstnärsnämndens arbetsgrupp för teater-, dans- och filmkonstnärer.

Stipendiemotivering:

Årets Mai Zetterling stipendium går till en filmare som konsekvent och kompromisslöst tar sig an till synes omöjliga projekt och skapar både vackra och skakande filmer som upprör och engagerar.

Som intensivt närvarande subjekt i sina egna filmer tar hon oss med på svindlande gränsöverskridande resor in i det mest privata ¿ både i familjen och regnskogen.

Dokumentärfilmen De dansande andarnas skog (2013) fick stor uppmärksamhet. I arbetet med filmen följde hon akafolket i Kongos regnskog under närmare tio års tid.

De dansande andarnas skog, svensk dokumentär från 2013 i SVT Play.

I De dansande andarnas skog besöker vi Aka-folket som lever i Kongo i världens näst största regnskog. Skogen är deras hem och de har haft minimal kontakt med kolonialism och kapitalism. Genom filmaren Linda Västrik bjuds vi in att ta del av pygméernas myter och berättelser och vardagen i regnskogen. Akaya, Kengole, Dibota och deras vänner och familj är jägare och nomader (och fantastiska historieberättare) som guidar oss genom sin värld. En sprudlande film fyllt av glädje, humor, dans, kärlek och dramatik.

Linda Västrik har i perioder levt tillsammans med pygméstammarna i den tropiska regnskogen vid Kongoflodens bäcken. De är jägare och samlare och deras religion räknas som en av de äldsta i världen. De dansande andarnas skog är ett dokument om människorna i en by och hur de tacklar händelser som svårigheter att få barn och att hela stammens framtid hotas av de internationella skogsbolagens avverkning.

Filmteamet har tillbringat flera år hos Aka-folket för att kunna skildra deras vardag. Stammen har knappt haft någon kontakt med det vi kallar civilisation utan istället levt i tusentals år i samexistens med naturen. De dansande gudarna är viktiga för folket, speciellt när det gäller att bearbeta dödsfall och sorgen därefter. Vi möter paret som drabbas av upprepade missfall och därför uppmanas av de andra i stammen att skiljas, men älskar varandra för mycket för att gå med på det.

Vi får vara med vid både födslar och begravningar, vid de urgamla religiösa ritualerna och jakten som män och kvinnor ger sig ut på tillsammans. Det käbblas en del och de sociala spänningarna gör sig också påminda. Alla är inte beredda att rätta sig in i stamledet, trots att det en bit in i filmen visar sig att alla i byn har en ägare, enligt feodala förebilder. Men nu sätts alla regler ur spel när exploateringen av naturresurser tar fart, på bekostnad av en värld som ingen kommer att minnas. Om det inte vore för Linda Västrik och hennes film. 99 min.

About HOLY WATER

Honesty and fairness in all instances! fishing is not a right just a duty to care. Imagine what Norrland could deliver! based on Mörrums salmon fishing versus 300 mil living river! this should logically be able to supply 5 billion in tax revenue from live river! Former chef and chef looking for new challenges in life! Do you have a dream job in your pocket, do not hesitate to contact me! Ärlighet och rättvisa på alla instanser! fisket är ingen rättighet bara en skyldighet att vårda. Tänk vad Norrland kunde leverera! räknat på Mörrums lax fiske kontra 300 mil levande älv! detta borde rent logiskt kunna leverera 5 miljarder kr i skatteintäkter från levande älv! Fd Köksmästare och Kock som söker nya utmaningar i livet! har du dröm jobbet i fickan tveka inte att kontakta mig! Är även en utvecklare av hållbart fiske genom min wobbler tillverkning, kika in på sidorna nedan. http://saittarovafishing.wordpress.com/ https://vobblerfabriken.wordpress.com/ https://www.facebook.com/kenneth.h.karlsson https://www.facebook.com/groups/vobblerfabriken/?fref=ts Ring gärna +46730425517 savethebaltic@gmail.com

2 comments on “Mrs save the baltic salmon

  1. Pingback: Sms din favorit till årets gärning för våra vatten | SAVE THE BALTIC

  2. Pingback: Brootak.se sponsrar 2015 års laxhjältar | SAVE THE BALTIC

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: