Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

INGEN ÖVERSIKT PÅ HUR MYCKET LAX SOM DÖR UNDER LUSBEHANDLING


Elisabeth-Wilmann2-750x400
Av: Linn Therese Skaar Hoste 2016-02-04
Foto: Elisabeth Wilmann, Mattilsynet

Kyst.no* har inte lyckats få en sammanställd förteckning över hur många fiskar som dör i samband med lusbehandling och inte heller orsaken till detta. Mattillsynet (norska livsmedelsverket) har inte heller en översikt. – Odlare som upplever att många fiskar dör under behandlingen måste noga undersöka händelserna för att hitta orsaken och förhindra att det händer igen, säger chefen för avdelningen för fisk och skaldjur i Mattilsynet, Elisabeth Wilmann.

Så sent som i förra veckan rapporterade Bergens Tidende att 15000 lax dog hos Marine Harvest, på grund av att de inte tålde genomförd lusbehandling. Detta är bara en av många händelser och Willmann uttrycker att Mattilsynet är bekymrad över att många fiskar dör under lusbehandling.

– Det tyder på dåligt välbefinnande för fisken. Det är viktigt att odlarna tar hänsyn till djurens välbefinnande även under lusbehandling, säger hon kyst.no.

INGEN ÖVERSIKT

Wilmann  gör klart att odlare som upptäcker att många fiskar dör under behandlingen måste noga undersöka händelsen för att hitta orsaken och förhindra att det händer igen.

– Det är också viktigt att andra fiskodlare vet orsakerna och kan lära av de misstag och skälen till att fisken dog, tror Wilmann.

Wilmann visar på att dödsorsakerna kan vara många.

– Mattilsynet har inte har en fullständig överblick över hur många fiskar som dör i samband med lusbehandling, vilken typ av behandling som användes, när de dog eller vilka är skälen till att fisken dog. Dödsorsaker kan vara många, men de är sällan väl utforskade från odlare och fiskhälsomyndigheten sida säger hon.
– Vi kan med stor säkerhet säga att det inte finns någon dödlighet på grund av smittsamma sjukdomar i dessa fall, även om sjukdomen försvagar fiskens allmänhälsotillstånd , vilket gör att den tål hanteringen sämre, tillägger hon.

Hon påpekar så att odlarna själva är skyldiga att rapportera till Mattilsynet om händelser som har betydande välfärdspåverkan på fisken, eller där dödligheten som man inte hittat orsaken inte är fastställd.
– Vi har inte tillräckligt bra överblick över detta på en högre nivå. Vi har kunskap om enskilda anläggningar och enskilda händelser, men arbetar för att få en bättre överblick för att bedöma omfattningen och trender – och inte minst hur man ska följa upp det, säger hon.

Mattilsynet håller alltså på att ta fram rutiner för hur de ska följa upp sådana händelser.

– Vi värderar  också vilka medel vi har och bör använda för att säkerställa att incidenter inte händer, förklarar Wilmann  till kyst.no.
Översättning: Lena Hjärpne

Länk till original:
http://kyst.no/nyheter/ingen-oversikt-pa-hvor-mye-laks-som-dor-under-lusebehandling/

* kyst.no har lämnat tekniskt material och nyheter för laxindustrin på norska sedan 1976

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

One comment on “INGEN ÖVERSIKT PÅ HUR MYCKET LAX SOM DÖR UNDER LUSBEHANDLING

 1. Nils-Erik Vigren
  februari 4, 2016

  Mattilsynet har haft flera år på sig för att kartlägga omfattningen och tillvägagång-sättet för laxelusbekämpniga. Enligt rapporter dog för ungefär ett år sedan 750 ton laks vid en enda behandling mot lakslus. Berätta för svenska konsumenter följande:
  1. Vad innehåller Norges laxfoder sedan Ni fick EU:s tillstånd att 10-dubbla innehållet av kemiska substanser? Berätta utförligt om endosulfan, världens giftigaste insektsmedel! Denna 10-dubbling var ju till för att stoppa laxelusen…
  2. Vad heter medlet som ni använder när Ni behandlar lakslussmittade odlingar? Är det med flamskyddsmedel eller är det med väteperoxid?
  3. Är det sant att Ni säljer laks i Norge som inte är behandlad mot lakslus medan Ni däremot säljer laks till Sverige bl.a. som är behandlad med flamskyddsmedel…
  4. Vilken är orsaken till det kinesiska importstoppet av odlad laks från Norge?
  5. Laksfodret som Ni importerar från Brasilien, hur många procent genmanipulerad soja innehåller det?
  För övrigt anser jag det lika oacceptabelt att fisk odlas i öppna kassar både i Norge och Sverige. Det är en lika stor skam att Norge övergöder Atlantens kuster som att Sverige övergöder Bottenhavskusten.
  Berätta öppet för oss i Sverige varför Norges största laksodlare inte äter den odlade laksen! Berätta det i samband med att Ni klargör varför barn och gravida kvinnor inte ska äta den odlade norska laksen!
  Nils-Erik Vigren, en av många i den svenska motståndsrörelsen mot att fisk odlas med föråldrad teknik från 1960-talets Japan…

  Gilla

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on februari 4, 2016 by in Bekämpnings medel, Farmed fish, Fiskodling, Havslöss, Lena Hjärpne, Nils-Erik Vigren, Norge, Odlad lax.
%d bloggare gillar detta: