Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

NU SIMMAR FISKARNA PÅ LAND!


laxar i mängd

Fifax AB har sedan 2005 arbetat för att få den landbaserade fiskodlingen i Eckerö på Åland till stånd.

I mitten av november 2015 inledde företaget sin produktion då de första fiskarna levererades. Detta skedde trots att anläggningen inte ens är färdigbyggd!
Till hösten räknar man med att produktionen är i gång och målet är att leverera 3200 ton per år.

Man odlar regnbågslax och odlingen ska använda vatten från Ålands hav, men ligga på land.

Att odla på land har många fördelar. Odlingen frigörs från yttermiljön och de nackdelar och problem som odling i kassar kan innebära försvinner.
Vattnet renas innan det används i odlingen och ska där cirkulera och syresättas för att fiskarna ska växa till sig optimalt. Genom detta försvinner de tungmetaller och gifter som finns i vattnet.
I och med att man heller inte släpper ut vattnet förrän det är renat bidrar inte fiskodlingen till övergödningen av Östersjön.
Fler fördelar finns också. Till exempel går fodermängden att beräkna bättre genom att man kan se om fiskarna ätit upp allt foder
Man behöver heller inte ge fiskarna medicin, som man gör i kassar i vattnet, vilket gör att de som äter fisken inte heller får i sig rester från medicinen.
På sikt är tanken på att man ska odla sina egna yngel

Se videon ”första fisk i bassäng”

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: