Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Nervgiftet BMAA är något vi måste ta på allvar


Giftet kallas BMAA och produceras bland annat i cyanobakterier, så kallade blågröna alger. Nervgiftet är en aminosyra med beteckningen beta-N-metylamino-L-alanin, som förkortas BMAA.

Forskare har tidigare påvisat förekomsten av BMAA i både på land och i vatten såsom på ögruppen Guam i Stilla havet, i Floridas kustområden samt i Östersjöns brackvattenssystem.

Redan 2005 visade Svenska forskare att ämnet också fanns i Östersjön. Nu har man gått vidare, och sett att det produceras av de naturliga cyanobakterier som blommar i Östersjön varje år.

Det gör att ämnet ackumuleras hos flera arter av fisk, sjöfåglar men det finns även i musslor och kräfdjur.

Och det är fortfarande inte klarlagt vilken roll det spelar för olika neurologiska sjukdomar. Men det här är första gången som man sett hur det sprider sig genom ett ekosystem.

Blågröna alger och kiselalger producerar BMAA.

Forskare vet idag att överkottet av kväve och fosfor samt kiselbristen i Östersjön bidrar stort till övergödningen av blågröna alger eftersom det är förhållandet mellan kväve, fosfor och kisel i den ”cocktail” som Östersjöns vatten utgör övergödningens omfattning.

Hittills har forskarna trott att nervgiftet β-N-metyl-alanin (BMAA ) enbart produceras av cyanobakterier ( som produceras av blågröna alger). Forskare inom det strategiska forskningsprogrammet BEAM, vid Stockholms universitet visar nu i en artikel i den vetenskapliga tidskriften PLOS-ONE att diatoméer så kallade kiselalger även har förmågan att producera nervgiftet BMAA.

dia

kiselalger.

Tidigare har man hittat ämnet i Östersjöfisk, men man vet inte i vilken­ utsträckning det kan tas upp och lagras i kroppen. Nu har Uppsala universitet visat att trots att blodhjärnbarriären hindrar att BMAA kommer in i hjärnan hos vuxna djur, så kan det tas upp av foster och unga möss. Studien visade även att en kort påverkan från giftet under hjärnans tidiga utveckling försämrade funktionen i vuxen ålder. Redan låga doser gav sämre inlärningsförmåga och försämrat minne. Högre doser­ ledde till celldöd i hippocampus, ett av hjärnans viktigaste områden för minne och inlärning.

cyanobacteria

Blågröna alger/cyanobakterier

 

Läs även

Sambandet mellan nervgift och ALS kartläggs

Misstänkt alzheimergift hittat i skaldjur

Kiselalger och hoppkräftor samspelar

”Den största naturkatastrofen vi har varit i närheten av”

Kisel en doldis med stor betydelse. 

MODIS_AQUA_050710

Blågröna alger Östersjön.

10989019_10203933368476303_1888997780955043318_n

Sign Bror Högbom RHC / Diatoms.

 

About Bror Högbom

Är en lugn man i sina bästa dagar. Tycker om allt inom skapande så som konst, uppfinningar och musik. Driver även frågan om Kiselbristen i Östersjön på Save The Baltic-Water for Life:s blogg. Kisel ( tiamin) är en hörnsten för Östersjön. Är producent för Save The Baltics nystartade webb-TV. https://savethebaltic.wordpress.com/2016/07/29/nu-har-svaret-kommit-kiselalger-innehaller-bl-a-kolhydrater-protein-oljor-fett-vitaminer-bland-annat-vitamin-b12-och-thiamin-b1-vitamin/

3 comments on “Nervgiftet BMAA är något vi måste ta på allvar

  1. Pingback: Algblomning bakom massdöd? | SAVE THE BALTIC

  2. Pingback: Massiva algblomningar och fiskdöd vid fiskodling. | SAVE THE BALTIC

  3. Pingback: Världens mest förorenade hav | SAVE THE BALTIC

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: