Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Den vilda laxen på din tallrik går faktiskt till sängs klockan 21 och är sannolikt odlad


Salmon-Fillets-Meat-Seafood

Det verkar faktiskt som om den lax du äter kanske inte var så vild som du trodde!?

The conservation group Oceana analyserade DNA från 83 prover av lax som samlats in från restauranger i New York, Washington, Chicago, och Virginia och fann att två tredjedelar av laxarna märkta som vilda faktiskt var odlade. Detta bör inte vara speciellt förvånande – en uppmärksammad rapport från Oceana 2013 fann att en av tre laxar som säljs i restauranger och livsmedelsbutiker var felidentifierade.

Hur vet du om den vilda laxen på din tallrik verkligen är vild? Beroende på säsong och källa.

New York Times rapporterar:
När forskarna kombinerat två provtagningar, fann de att under viss tid på året fanns en stark indikator på att en restaurang skulle sälja falskmärkt lax. Under vintermånaderna, är tillgången på färsk vild lax mindre, men restauranggästernas aptit för fisken minskar inte, vilket skapar ett incitament att ersätta lättillgänglig odlad lax. Forskarna fann att stora matkedjor hade den lägsta andelen felmärkt lax, och var åtta gånger mindre benägna att erbjuda felmärkt lax än småbutiker.

Resultaten kom inte som någon överraskning för Christa Hoover, verkställande direktör för Copper River/Prince William Sound Marketing Association, som företräder fiskare i Alaska som fiskar vild lax.  Fru Hoover har sett flera exempel på falsk Alaska Copper River lax på marknaden, och sade att hon hoppades att denna typ av studier skulle hjälpa regeringstjänstemän att anta en starkare lagstiftning angående märkning av lax.

”De måste få reda på att detta inte bara är påhittade bevis att vår lax plagieras av odlad lax och detta DNA-bevis visar detta”, sade hon.

Var längs distributionskedjan sker denna märkning? Ljuger restauranger och dagligvarubutiker medvetet, eller blir det också lurade? Det är svårt att veta. Fiskens leveranskedja är lång och förvirrande: amerikanska fiskeriföretag exporterar 70 procent lax, enligt Oceana, ofta till Kina, där förädling är billigt. Denna fisk då får transporteras runt om i världen, bland annat tillbaka till USA. Felaktig märkning kan inträffa någonstans i leverantörskedjan.

Fisk- och skaldjursindustrin blev naturligtvis missnöjd med resultatet.
”Vi pratar inte om århundradets brott; Om du har en meny, en faktura och ett DNA-test, kan du veta om produkten är felmärkt på restaurangen eller innan den kom dit, ”
säger Gavin Gibbons, en talesman för handelsgruppen National Fisheries Institute, berättade Times. ”I bästa fall sker bara en halv utredning men man säger att den är komplett.”

Oceana vill ha striktare regler och spårning av fisk- och skaldjur, men under tiden, vad ska en samvetsgrann konsument göra? Oceana rekommenderar att du frågar din leverantör efter laxens ursprung. Eller så kan du göra din egen DNA-test på din middag.

Skriven för grist av Katie Herzog
Översatt av Lena Hjärpne

Här är en länk till originalartikeln:

The wild salmon on your plate actually goes to bed at 9 p.m., is probably farmed

 

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: