Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Bottenviken kan räddas


Publicerad i måndags kl 23.00

TTOskarshamns kärnkraftverk.

Kärnkraftverket utanför Pyhäjoki har börjat men bygget fortfarande stoppas, skriver Lena Lagerstam från nätverket Kärnkraftfritt bottenviken.

Gränsen är nådd för vilken miljöpåverkan på Bottenviken vi kan acceptera. Mängder av svenska myndigheter, kommuner, organisationer och privatpersoner har använt Finlands samråd enligt Esbo-konventionen för att ge viktiga synpunkter.
Men Finland tar ingen som helst hänsyn till de svenska synpunkterna.

Gränslös är kärnkraftens miljöpåverkan. Inga gränser i världen kan stoppa spridning i luft och vatten av lågradioaktiva, dagliga utsläpp eller katastrofala, radioaktiva utsläpp vid en olycka som den i Fukushima.
Gränslös är luften vi andas och vattnet i havet. Det finns ingen gräns mellan svenskt och finskt vatten i Bottenviken. Vattnet är gemensamt för Finland och Sverige.

Länderna har ett gemensamt ansvar för Bottenvikens vatten, kust och skärgård. Var går gränsen för Sveriges ansvar för miljön? När börjar svenska myndigheter och kommuner agera för att skydda medborgare och miljö?

Bottenviken är ett grunt innanhav med låg vattenomsättning och ett mycket speciellt, sårbart ekosystem. Byggandet av ett kärnkraftverk vid Bottenviken kommer att medföra muddring, transporter och kylvattenutsläpp som tveklöst påverkar livsmiljön i området negativt.
Ryska statliga Rosatom kommer att ha total kontroll över kärnkraftverket. Rosatom är största ägaren i Fennovoima.

Rosatom ger fördelaktiga lån, står för teknik, reaktor, entreprenörer och upparbetat specialbränsle. Kärnkraftverket är för Ryssland en viktig satsning för att komma in på europeiska marknaden. Men var går gränsen mellan kärnkraft och kärnvapen?
Avfallet kan användas till kärnvapen. Rosatom ansvarar för Rysslands kärnvapen.

Nyligen tog finska regeringen ett oroande beslut. Man godkände som första land i världen byggandet av ett slutförvar för använt kärnbränsle på halvön Olkiluoto vid Östersjön. Detta trots omfattande kritik mot samma KBS-metod i Sverige där en rättsprocess pågår om slutförvar i Östhammars kommun.
Kopparkapslarna i vilka man ska stoppa avfallet i 400 m ner i berggrunden måste hålla i 100 000 år. Kritiken gäller bland annat att kopparkapslarna kan riskera att korrodera inom de närmsta tusen åren.

Allt talar mot kärnkraften då förnybar energi växer fram med full kraft runt om i världen. Kärnkraften är inte förnybar och ingen lösning på den globala klimatkrisen.
Kärnkraften är aldrig säker, en oförutsedd olycka, krig eller sabotage kan få katastrofala följder. Det finns en stark opinion i Sverige mot kärnkraftverket i Pyhäjoki.

I dagsläget har elva kommuner längst Norrlandskusten sagt nej till planerna. Det är: Övertorneå, Överkalix, Kalix, Boden, Piteå, Skellefteå, Robertsfors, Härnösand, Sundsvall, Timrå och Örnsköldsvik.
Flera kommuner väntas komma efter. Tiotusentals människor har skrivit sina namn i namninsamlingar. Mängder av organisationer och privatpersoner har vädjat till Finlands regering och riksdag att inte bygga kärnkraftverket.

Vi kan fortfarande stoppa kärnkraftverket invid Bottenvikens strand. Även om exploateringen på Hanhikivi med muddring med mera pågår för fullt så saknas många viktiga beslut, som bland annat bygglov och byggnadstillstånd enligt kärnenergilagen.

Lena Lagerstam
nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken, Morjärv

About HOLY WATER

Honesty and fairness in all instances! fishing is not a right just a duty to care. Imagine what Norrland could deliver! based on Mörrums salmon fishing versus 300 mil living river! this should logically be able to supply 5 billion in tax revenue from live river! Former chef and chef looking for new challenges in life! Do you have a dream job in your pocket, do not hesitate to contact me! Ärlighet och rättvisa på alla instanser! fisket är ingen rättighet bara en skyldighet att vårda. Tänk vad Norrland kunde leverera! räknat på Mörrums lax fiske kontra 300 mil levande älv! detta borde rent logiskt kunna leverera 5 miljarder kr i skatteintäkter från levande älv! Fd Köksmästare och Kock som söker nya utmaningar i livet! har du dröm jobbet i fickan tveka inte att kontakta mig! Är även en utvecklare av hållbart fiske genom min wobbler tillverkning, kika in på sidorna nedan. http://saittarovafishing.wordpress.com/ https://vobblerfabriken.wordpress.com/ https://www.facebook.com/kenneth.h.karlsson https://www.facebook.com/groups/vobblerfabriken/?fref=ts Ring gärna +46730425517 savethebaltic@gmail.com

3 comments on “Bottenviken kan räddas

 1. Tommy Sjödin
  november 25, 2015

  Som vanligt vad gäller vår levnadsmiljö ;KRAMFORS KOMMUN avviker i vår
  gemensamma strävan till en framtida hållbar levnadsmiljö i vårt så viktiga
  BOTTENHAV!!
  LTS

  Gilla

 2. Nils-Erik Vigren
  november 25, 2015

  Bästa Lena Lagerstam! Personligen har jag följt din och nätverkets kamp för en kärnenergifri Bottenvik. Hitintills har jag dock inte visat mina sympatier. Sorry… Den kamp jag och föreningen Rädda höga Kusten hitintills har fört har varit helt fokoku-serad på det oacceptabla vattenbruket med öppna kassar som tyvärr har etablerat sig utanför vår kust och allvarligt övergött mer än 100 km stränder. Men under den resa som jag och RHK har gjort sedan vi startade i maj 2013 har vi ändå hunnit en-
  gagera oss för övriga platser i Sverige där fisk odlas med samma föråldrad teknik.
  Dessutom har jag aktivt dragit en lans för Vätterns framtid och insett att vi har en rad miljöproblem runt om i Sverige som behöver åtgärdas och stödjas med alla till buds stående medel. Gemensamt för din och vår kamp är att vi kämpar mot en för-åldrad teknik. Vi kämpar mot en teknik som är en efterrapning från Japans teknik på 1960-talet och Ni mot en lika föråldrad teknik på kärnenergiområdet. Båda dessa antika tekniker är en fara för vår livsmiljö, bortsett ifrån att ett kärnkraftverk är ett hot mot liv och hälsa. Vi kan i varje fall undvika att bada i det vatten som vattenbrukar-na har gödslat men mot ett radioaktivt utsläpp finns det inget skydd. Med insikt om detta och med beundran för din och ditt nätverks uthållighet i denna fråga ställer jag mig personligen bakom er kamp. På vårt årsmöte tar jag upp denna fråga med för-hoppning att våra drygt 600 medlemmar ska stå bakom mig i stödet för er kamp! Det som är gemensamt för vår kamp är att bara Sveriges regering kan ha ett infly-tande på Finland i denna fråga. I gengäld måste de dessutom lova att inte bygga något nytt kärnkraftverk som ersättning för de verk som faller för åldersstrecket. I dagens läge är det fullt möjligt eftersom fusionsenergin väntar runt hörnet! Fortsätt att kämpa! Nils-Erik Vigren, förhoppningsvis för alla i RHK

  Gilla

 3. bengt andersson
  januari 8, 2017

  Bottenhavet och Östersjön påverkas negativt av alla kraftverksdammar och minskat strömmande vatten som ska frigöra och transporterar kisel till havet. Detta är en starkt bidragande orsak till grönalgtillväxten. Begränsning av laxens vandring bryter kolcykeln och är mycket negativt. De flesta kraftverksdammar orsakar växthusgasbildning. I Amazonas ger det upp till 7 ggr mer än om man kört dieselgeneratorer.
  Kärnenergi innebär risker att en olycka kan hända. Det s.k. förnyelsebara går med stormsteg mot skövling och miljöförstöring som inte hindras av gränser.

  t.ex. behövs 6 jordklot om vi ska ersätta olja med fotosyntesbaserad energi.

  Besinna fanatismen och var mer analytisk om de fysikaliska lagarna.

  Kärnenergi eller en olycka med denna påverkar inte den globala uppvärmningen negativt, det gör däremot attacken på naturen som nu pågår.

  Man måste skilja på sina egen subjektiva rädsla och att lösa växthusproblemet.
  se ”Daily CO2”

  Liked by 1 person

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on november 25, 2015 by in Kärnkraftverk, Uncategorized and tagged , .
%d bloggare gillar detta: