Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

USA gör tummen upp för genmanipulerad lax


För första gången har den amerikanska myndigheten FDA godkänt att ett genmodifierat djur får säljas för mat. Det handlar om en lax som kan växa dubbelt så snabbt som de laxar som i dag odlas, främst i Norge och Chile.

Gen
 Bilden visar en odlad lax (den lilla) och en GMO-lax (den stora). Bägge är 18 månader gamla. Foto: Aquabounty
 

OSLO Beslutet ses som ett genombrott för det som motståndarna kallar för ”Frankenfood”. Historien om Frankensteins monster spökar alltid i bakgrunden när det diskuteras om gener ska kunna flyttas från ett djur till ett annat, eller ändras på andra sätt. Tekniken är välkänd och används bland annat för att göra kaniner självlysande, genom att flytta fiskgener till kaniner. Därigenom kan forskarna se vilka kaniner som ärvt en viss genförändring.

Motståndet mot att tillåta genmanipulationer hos husdjur är emellertid stort. Det handlar både om rädslan för att maten ska bli farlig och att genmodifierade djur kan konkurrera ut de vilda om de rymmer ut i naturen.

För växter har det emellertid funnits många genmodifierade varianter sedan den första GMO-tobaksplantan såddes 1982. I USA är mer än 90 procent av produktionen av majs, sojabönor och bomull genmodifierad, medan motståndet i Europa fortfarande är stort.

Det är ett avgörande beslut.

Det är det lilla amerikanska företaget AquaBounty i Massachussets som fått sin genmodifierade lax godkänd som mat i USA. Företaget har flyttat en gen som tillverkar ett tillväxthormon från kungslaxen till den atlantiska laxen. Kungslaxen finns i Stilla havet och heter på engelska Chinook salmon. Dessutom har forskarna på AquaBounty flyttat en genetisk brytare från en aborrliknande fisk som heter Zoarces americanus, till laxen. I naturligt tillstånd slår den atlantiska laxen av tillväxthormonet under vintermånaderna.

Förändringen gör att laxen kan bli fullvuxen på 18–20 månader, istället för 28–36 månader för den lax som odlas nu.

– Det är ett avgörande beslut. För första gången har ett genmodifierat djur godkänts för mat. Jag tycker att det är ett positivt beslut. Det kommer ge oss möjligheten att med större förtroende göra mer funktionell forskning om lax. Det kan leda till förbättrad avling som ger mer stresståliga och robusta fiskar, med bättre resistens mot sjukdomar. Dessutom kan fiskarna bli smaka bättre och bli mer näringsrika, säger Anna Wargelius.

Hon är en svensk forskare som arbetar på Havsforskningsinstitutet i Bergen. Där leder hon forskargruppen som studerar laxens könsmognad.

– Vi arbetar med att göra fisken steril för att minska problemen med lax som rymmer. Jag är positiv till FDA:s beslut, men också till kraven som ställs – att fisken ska odlas på land och vara steril.

Det är det amerikanska Food and Drug Administration, FDA, som efter att ha behandlat ansökan i fem år till sist sa ja till att AquaBountys får odla, distribuera och sälja en lax som kallas för AquAdvantage Salmon .

– AquAdvantage Salmon ändrar spelplanen . Den representerar hälsosam och näringsrik mat som produceras utan negativa konsekvenser för havet. Genom att använda landbaserade produktionsanläggningar kan denna proteinrika matkälla odlas nära konsumenterna på ett mer hållbart sätt, säger Ronald Stotish, vd för AquaBounty, i ett pressmeddelande.

USA importerar idag 95 procent av den lax landet konsumerar. FDA:s tillstånd gäller emellertid inte för anläggningar i USA. Därför kommer laxen till en början att odlas i Panama och Kanada.

Anna Wargelius tror dock inte beslutet kommer att påverka de norska laxodlingarna så att de börjar använda den nya laxsorten.

– De marknadsför sig med fjordarna och naturen i bakgrunden och motståndet mot GMO är fortfarande väldigt starkt i Europa. Tekniken att flytta gener från en art till en annan är inte heller det som är huvudspåret i dagens forskning.

– Istället handlar det mer om att studera vad en gen verkligen gör. Det finns en ny metod som kallas för Crispr-Cas9, som gör det mycket enklare att redigera ett djurs gener. När man väl vet vad en gen gör kan man leta efter en naturlig variant av den genen och genom konventionell förädling odla fram djur med vissa egenskaper. Då kommer man runt GMO-problematiken, säger hon.

About HOLY WATER

Honesty and fairness in all instances! fishing is not a right just a duty to care. Imagine what Norrland could deliver! based on Mörrums salmon fishing versus 300 mil living river! this should logically be able to supply 5 billion in tax revenue from live river! Former chef and chef looking for new challenges in life! Do you have a dream job in your pocket, do not hesitate to contact me! Ärlighet och rättvisa på alla instanser! fisket är ingen rättighet bara en skyldighet att vårda. Tänk vad Norrland kunde leverera! räknat på Mörrums lax fiske kontra 300 mil levande älv! detta borde rent logiskt kunna leverera 5 miljarder kr i skatteintäkter från levande älv! Fd Köksmästare och Kock som söker nya utmaningar i livet! har du dröm jobbet i fickan tveka inte att kontakta mig! Är även en utvecklare av hållbart fiske genom min wobbler tillverkning, kika in på sidorna nedan. http://saittarovafishing.wordpress.com/ https://vobblerfabriken.wordpress.com/ https://www.facebook.com/kenneth.h.karlsson https://www.facebook.com/groups/vobblerfabriken/?fref=ts Ring gärna +46730425517 savethebaltic@gmail.com

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on november 24, 2015 by in odlad fisk, Odlad lax, Odlad röding, Odlad regnbåge, Uncategorized and tagged , , , .
%d bloggare gillar detta: