Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Fortum tror inte på lax i Ljusnan


Marco Blixt är fiskeansvarig på kraftbolaget Fortum. Han förnekar inte att vattenkraften är det största hindret för att vilda fiskstammar ska kunna vandra från havet upp i Ljusnan.

– Så är det ju naturligtvis. Men man har stängt av i stort sett alla reglerade Norrlandsälvar för havsvandrande fisk för lång tid sedan. Att stoppa fisken vid Ljusnefors kraftverk var ett myndighetsbeslut som rent formellt hade med smittskydd att göra, men som i grunden vilar på det faktum att fiskens tidigare lek- och uppväxtområden inte finns kvar, säger Marco Blixt.

10416600_10152985250882249_5328568355485121326_n

Läs även: ”Ljusnan var en av de älvar med mest lax i hela Europa”

Enligt honom är Fortum delaktiga i ett antal forskningsprojekt som utreder nya tekniska lösningar för vandrande laxfisk. Men det är framför allt i de södra delarna av landet. I Ljusnan tycks bolaget inte ha några sådana ambitioner.

– Det skulle kosta åtskilliga miljarder att försöka anpassa Ljusnan till hur älven fungerade innan den blev påverkad av oss människor. Dessutom är sannolikheten att det skulle fungera rent ekologiskt och genetiskt väldigt liten. Vi vet att det finns en önskan att få tillbaka lax som man kan fiska på. Men det är en utopi, förutsättningarna finns inte, säger Marco Blixt.

Han tycker att man i stället ska fokusera åtgärdsarbetet på till exempel sidovattendrag som fortfarande inte återställts efter flottningsepoken.

– Här finns det enormt mycket som till en relativt låg kostnad skulle kunna göras för att stärka den biologiska mångfalden utan någon påverkan på kraftsystemet i älven.

Vilket ansvar tycker du att vattenkraftbolagen har för att se till så att fisk kan ta sig förbi kraftverken?

– Vår inställning är att man ska verka för att det genomförs på ställen där det finns förutsättning för att fungera. Och det gör det bland annat i mindre vattendrag med låg regleringsgrad. Men om man tittar på lax i de stora Norrlandsälvarna så gör vi bedömningen att det inte kommer att fungera på det sätt som man önskar, säger Marco Blixt.

About HOLY WATER

Honesty and fairness in all instances! fishing is not a right just a duty to care. Imagine what Norrland could deliver! based on Mörrums salmon fishing versus 300 mil living river! this should logically be able to supply 5 billion in tax revenue from live river! Former chef and chef looking for new challenges in life! Do you have a dream job in your pocket, do not hesitate to contact me! Ärlighet och rättvisa på alla instanser! fisket är ingen rättighet bara en skyldighet att vårda. Tänk vad Norrland kunde leverera! räknat på Mörrums lax fiske kontra 300 mil levande älv! detta borde rent logiskt kunna leverera 5 miljarder kr i skatteintäkter från levande älv! Fd Köksmästare och Kock som söker nya utmaningar i livet! har du dröm jobbet i fickan tveka inte att kontakta mig! Är även en utvecklare av hållbart fiske genom min wobbler tillverkning, kika in på sidorna nedan. http://saittarovafishing.wordpress.com/ https://vobblerfabriken.wordpress.com/ https://www.facebook.com/kenneth.h.karlsson https://www.facebook.com/groups/vobblerfabriken/?fref=ts Ring gärna +46730425517 savethebaltic@gmail.com

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on oktober 29, 2015 by in Uncategorized and tagged , , , , .
%d bloggare gillar detta: