Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Grisbönderna som blev abborrodlare


Featured Image -- 11633

Per Eke-Göransson och storebror Claes på Åbylunds säteri i Östergötland tröttnade på att vara grisbönder. Det var varken särskilt lönsamt eller utvecklande längre. Men vad göra i stället? Svaret fick de på en lantbruksmässa i Tyskland – och grisstallet byggdes om till abborrodling.
– En forskare som föreläste på mässan berättade att Sverige är minst i Europa på fiskodling, och Europa är minst i världen – trots all lax som odlas i Norge. Störst är Asien, med Kina i spetsen, berättar Per Eke-Göransson.

Varannan fisk som äts i dag är odlad, och branschen växer så det knakar. Bröderna såg potentialen. Under ett antal år hade abborrodling pågått i den östgötska skärgården och de kom i kontakt med personerna bakom det numera avslutade projektet Abborrös. Det gamla grisstallet byggdes om till abborrodling som nu har varit igång sedan våren 2014. Fisken odlas på försök i ett slutet system som kallas för RAS, recirculating aqua system. Det är ett hållbart vattenbruk och fungerar lite som ett reningsverk.

– Med ett slutet system som detta blir fisken helt fri från gifter och tungmetaller, förklarar Per.

Än så länge rör det sig inte om några storfångster utan små volymer pinfärsk abborre som säljs till tre krogar i närområdet. Men det är bara början.
– Vi har kapacitet att odla cirka 30 ton abborre om året, vilket motsvarar runt 10 ton abborrfilé, och får vi snurr på det här vi har lokaler nog att växa ännu mer, avslutar Per.

Det här är en sammanfattning av artikeln ”Från knorr till fena” som publicerades i tidningen Buffés septembernummer 2015. För att läsa artikeln i sin helhet, se:

http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=mvtxfctv&gInitPage=24

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on september 27, 2015 by in Bevara Världsarvet Höga Kusten, Fiskodling, Lena Hjärpne, Nils-Erik Vigren.