Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Vattenkraft på hög höjd eller längst upp i älvsträckan är minst skadlig för Östersjön.


Just nu pågår samtal om vilken sorts vattenkraft som är miljövänlig ”på riktigt”. Vissa experter menar att man måste börja med att riva ut de 1500 st minsta kraftverken och behålla de stora dammbyggnaderna för att trygga energiförsörjningen. Frågan är vilket alternativ som är det bästa för Östersjöns miljö?

I andra länder är det exempelvis förbjudet att bygga vattenkraftverk mitt i huvudfåran eftersom all biologisk mångfald finns där. Man ser hellre att man bygger småskalig vattenkraft eller dammar på hög höjd eller långt ifrån älvfåran där fiskarterna i älven inte drabbas.

Kan man införa samma synsätt i Sverige?

pumpkraftstatkraft

Frågan är viktig att utreda eftersom vattenkraftverk ger en stabil elproduktion och fungerar även som reglerkraft eftersom produktionskapaciteten kan ändras snabbt. Vattenkraften är en viktig energikälla av betydelse för att uppfylla EU:s förnybarhetsdirektiv och de svenska energimålen om förnybar energi.

Vattenkraft har negativa ekologiska effekter.

Forskarna konstaterar att åtminstone 46 av Sveriges fiskarter behöver kunna vandra mellan olika områden i vattendragen för lek, uppväxt och övervintring.

I Sverige har det i vattendomarna ålagts kraftverksägarna att motverka utrotningen av arter genom en aktiv fiskevård, bland annat genom utsättning av fiskyngel, främst lax och havsöring. Detta är dock som en form av konstgjord andning, när utsättningarna upphör dör populationen. Andra arter som ål, sik, lake och nejonöga försvinner därför från ekosystemet.

Fler artiklar

Siken hotad vi söker svar. 

Brev till EU-komissionen (angående ål-döden)

ArtDatabanken listar laken som Nära hotad

Frågor kring näringsfattiga vatten

Riv även stora vattenkraftverk runt Östersjön

Att bygga ett vattenkraftverk mitt i älvfåran är detsamma som att såga av stammen på ett fruktträd. Om man enbart plockar frukterna från trädet överlever trädet

Hur man beskär ett äppelträd och räddar en älv. 

About Bror Högbom

Är en lugn man i sina bästa dagar. Tycker om allt inom skapande så som konst, uppfinningar och musik. Driver även frågan om Kiselbristen i Östersjön på Save The Baltic-Water for Life:s blogg. Kisel ( tiamin) är en hörnsten för Östersjön. Är producent för Save The Baltics nystartade webb-TV. https://savethebaltic.wordpress.com/2016/07/29/nu-har-svaret-kommit-kiselalger-innehaller-bl-a-kolhydrater-protein-oljor-fett-vitaminer-bland-annat-vitamin-b12-och-thiamin-b1-vitamin/

6 comments on “Vattenkraft på hög höjd eller längst upp i älvsträckan är minst skadlig för Östersjön.

 1. Peter
  juni 17, 2015

  Tveksamt eftersom en stor del av mångfalden finns i källflödena. Reglerar man småbäckarna blir huvudfåran också reglerad eftersom det är därifrån vattnet i huvudfåran kommer. Ur ett mångfaldsperspektiv har regleringen ofta större effekt än vandringshinder. Vore kul om ovanstående inlägg hade referenser till vetenskapliga källor. Ha en bra dag.

  Gilla

 2. Pingback: Elcertifikatsystemet är ifrågasatt bland folkvalda. | SAVE THE BALTIC

 3. Pingback: Ocean Drifters | SAVE THE BALTIC

 4. Bror Högbom
  augusti 9, 2015

  Syftet med artikeln är inte att ”offra” alla källflöden. Därför är det logiskt bästa alternativet att offra några av dessa källflöden och behålla huvudfåran fri från vattenkraft. Det behövs ingen referens eller vetenskapliga källor för att förstå det. Frågan är viktig att utreda eftersom vattenkraftverk ger en stabil elproduktion och fungerar även som reglerkraft eftersom produktionskapaciteten kan ändras snabbt. Vattenkraften är en viktig energikälla av betydelse för att uppfylla EU:s förnybarhetsdirektiv och de svenska energimålen om förnybar energi.

  Gilla

 5. Pingback: Framtidens vattenkraft. | SAVE THE BALTIC

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on juni 12, 2015 by in Älvräddarna, Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: