Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Nordkalks stenbrott kommer ge ”oåterkalleliga skador” på det intilliggande Natura 2000-området


Naturvårdsverket har gjort egna hydrogeologiska undersökningar vid Ducker i Bunge. Det visar på fel i tidigare undersökningar som SGU och Nordkalk gjort.

1522138_1200_675NordKalk

Naturvårdsverket skriver också till regeringen att det här stärker bilden av att den föreslagna utvidgningen av Natura 2000-området Bästeträsk utgör en ekologisk helhet.

– Nu har vi ju hårdfakta på att de konsultrapporter SGU tagit fram åt Nordkalk, men också Nordkalks egna underlagsrapporter i stora delar är felaktiga. Det här är ju inte beaktat på ett korrekt sätt i tidigare domstolar, säger Krister Mild, biolog på Naturvårdsverket, som har varit med och gjort undersökningarna.

Naturvårdsverket har under våren gjort egna hydrogeologiska undersökningar av berggrunden och grundvattenflödena vid området Ducker i Bunge. Det de kommit fram till är att berggrunden i området är mycket mer uppsprucken och att våtmarkerna är mycket mer beroende av grundvatten än vad man tidigare känt till.

Naturvårdsverket anser att konsekvenserna om Nordkalks stenbrott blir verklighet är oåterkalleliga skador på det intilliggande Natura 2000-området Bräntings Haid.

Läs hela artikeln här  P4 Gotland. 

 

 

About Bror Högbom

Är en lugn man i sina bästa dagar. Tycker om allt inom skapande så som konst, uppfinningar och musik. Driver även frågan om Kiselbristen i Östersjön på Save The Baltic-Water for Life:s blogg. Kisel ( tiamin) är en hörnsten för Östersjön. Är producent för Save The Baltics nystartade webb-TV. https://savethebaltic.wordpress.com/2016/07/29/nu-har-svaret-kommit-kiselalger-innehaller-bl-a-kolhydrater-protein-oljor-fett-vitaminer-bland-annat-vitamin-b12-och-thiamin-b1-vitamin/

One comment on “Nordkalks stenbrott kommer ge ”oåterkalleliga skador” på det intilliggande Natura 2000-området

 1. Nils-Erik Vigren
  juni 8, 2015

  Tack Bror!

  Mycket glad över ditt engagemang för vår framtida miljö! Allt från kisel, omlöp och den tröttsamma kampen mot både myndigheter och ekonomiska intressen…

  I morgon börjar vi kampen mot Miljödomstolen i Östersund. Mellan 9-10 juni pågår förhandlingarna på Höga Kusten hotellet…

  Då ska vi berätta om våra mer än 100 km allvarligt övergödda stränder utanför Höga Kusten pga. av vattenbrukarna med öppna kassar. De finns i stor utsträckning också i Jämtland och Västerbotten. Namnen är välkända! Sten-Åke Karlsson, Jussi Käheri, Anders Segebo för Hushållningssälska-pet, Josef Nygren i Västerbotten. Ute vid kusten håller Olof Karlsson till. Han är Sveriges största fiskodlare med en omsättning på 250 miljoner. Vi som tillhör motståndsrörelsen mot föråldrat vattenbruk kallar han fanatiker. Tonläget har skruvats upp i takt med att motgångarna för honom har blivit uppenbara! Nu står bägge kommunerna Örnsköldsvik och Kramfors på samma barrikad som Rädda Höga kusten!

  Båda har upptäckt att vattenbruk i öppna kassar är en tickande miljöbomb. Tänk den dagen när målsättningen 50 000 ton odlad fisk är uppnådd 2020! Då produceras samtidigt 150 000 ton gödsel som orenat går ut i vattnet. Den innehåller 212 ton fosfor. Av denna mängd går runt 80 % ut i Bottenhavet med våra stora älvar! Det är en fosformängd på c:a 170 ton. När ska miljöminister Åsa Romson inse att detta inte är acceptabelt? Lena Ek, f.d. miljöminister gjorde det aldrig

  Eller när ska svenska skattebetalare inse att projektet att förhindra bl.a.700 ton fosfor att läcka ut i Östersjön och Bottenhavet är rätt meningslöst, kostnaden ligger nu på 30 miljarder på tio år, när vattenbrukarna med föråldrad teknik helt ogenerat låter 170 ton fosfor gå ut i framförallt Bottenhavet? Dessutom har de mage att bli indignerade när de möter motstånd från människor som känner ett ansvar för kommande generationer.

  Med vänlig hälsning till dig och alla som kämpar för en god miljö!

  Ne

  Gilla

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on juni 8, 2015 by in Ekosystem, Miljö, Miljökatastrofer, Nationalparker, Natura 2000, Ojnareskogen.
%d bloggare gillar detta: