Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Väröbruk och klorblekt papper.


Östersjöblues Radio.
Radio Haninge Direkt FM 98.5 Idag onsdag 27/5 kl 14 -16 Lyssna på Viking yrkesfiskare med lång erfarenhet av det sk miljösveket av Centerpartiet i flera frågor kring forskningen runt Torsk o Hummerfisket på västkusten där nu inte Yrkesfiskarna inte får vara med ! Lena Ek fd Miljöminister är nu ordf i Värö koncernen. Vilken roll har den förre Miljöministern för ett friskare hav? 

6ac4aeabe379d4d035421e933029fdc8

About Bror Högbom

Är en lugn man i sina bästa dagar. Tycker om allt inom skapande så som konst, uppfinningar och musik. Driver även frågan om Kiselbristen i Östersjön på Save The Baltic-Water for Life:s blogg. Kisel ( tiamin) är en hörnsten för Östersjön. Är producent för Save The Baltics nystartade webb-TV. https://savethebaltic.wordpress.com/2016/07/29/nu-har-svaret-kommit-kiselalger-innehaller-bl-a-kolhydrater-protein-oljor-fett-vitaminer-bland-annat-vitamin-b12-och-thiamin-b1-vitamin/

3 comments on “Väröbruk och klorblekt papper.

 1. Nils-Erik Vigren
  maj 27, 2015

  Sanningen om Centerpartiets roll när det gäller svensk miljöpolitik kommer förr eller senare att lyftas fram av sanningssökande och grävande journalister! Jag har inte alla detaljer under kontroll men jag kan förmedla några…
  Ojnareskogen skulle exploateras. En centerpartistisk miljöminister förändrade naturskyddet för skogen för att det skulle vara möjligt att exploatera den. närings-verksamhet före miljö. Profit och sysselsättning före miljö. Det var redan före Alliansregeringens tid vid makten
  Östersjön skulle räddas från övergödning. De fantastiska förslgen avlöste varand-ra under Alliansregeringens tid. Lena Ek var miljöminister. Eskil Erlandsson var jordbruksminister och senare landsbygdsminister. Samma möjligheter fanns enligt lag att odla fisk i öppna kassar i hela Sverige. Det hade till följd att det från 2006 till 2014 fanns en odling utanför Ronneby i Skåne på 400 ton fisk per år. Teknik: öppna kassar, en metod vi i föreningen Rädda Höga Kusten kallar omodern, rent av föråld-rad.
  Det innebar i praktiken att myndigheter och kommuner i södra SVerige i praktiken hade tagit avstånd från vattenbruk i öppna kassar men att det centerpartisiska in-slaget i regeringen inte gjorde något alls för att ändra lagstiftningen.
  Fiskodlingens framtid utreddes. Erlandssons vattenbruksstrategi fick genomslag. I mellersta Norrland skulle 50 000 ton fisk produceras. År 2020 skulle satsningen vara genomförd. Vem stödde Erlandsson i Sveriges Riksdag? Svar:Lena Ek. Hen-nes tillägg i svaret på en skriftlig fråga från Helena Leander var ungefär: Vi får inte glömma att detta är bra för sysselsättningen i glesbygd.
  En miljöminister uttalar sig som en näringsminister. Som bekant var det en annan centerpartist som var ansvarig för den taburetten…
  Lena Ek ville inte prata med mig när hon gjorde besök i Kramfors kommun före valet 2014. Hon lät i stället sin stabschef Mattias Johansson samtala med oss. Vi försökte berätta om de övergödningsproblem som följde i spåren av fiskodlingen utanför Höga Kusten. Han ville inte lyssna på vår information. Det var i stället han som talade om att vi hade fel.
  Inga blev så informerade före valet 2014 som Erlandsson och Ek om miljöproble-men med fiskodling i föråldrade öppna kassar. De vägrade att lyssna. De lyssnade i stället till ordföranden i Vattenbrukarnas Riksförbund, toppmoderaten Henrik Ham-mar. De lyssnade till de delar av Sveriges Lantbruksuniversitet som påstår att öppna kassar bara är bra för miljön. Som dessutom genom sin PR-firma Aquabest påstår att ingen fosfor läcker ut i Bottenhavet när man odlar fisk i Jämtland och Västerbotten. Inblandade i denna desinformation blev också det stackars Jord-bruksverket som för 10 miljoner ålades att utreda enligt Erlandssons ”vattenbruks-strategi.
  Sanningen är att när man odlar 50 000 fisk i Jämtland och Västerbotten kommer 170 ton fosfor att läcka ut i Bottenhavet. Vi har fakta från SMHI…
  Sedan kommer vattenmyndigheterna med sin utredning. År 2021 ska 700 ton fos-for förhindras att läcka ut i Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken från den sven-ska sidan. Kostnad 20 miljarder kronor under en tioårsperiod. Bottenhavets vatten-distrikt ska förhindra att 44 ton fosfor når Bottenhavet. Kostnad 1,2 miljarder under en tioårsperiod.
  Som skattebetalare tänker jag obstruera mot de kostnaderna. Varför ska jag som skattebetalare vara med om att förhindra att 44 ton fosfor når Bottenhavet när Eskil Erlandsson, påhejad av Lena Ek, uppmuntrade fiskodling och därmed övergödning!
  Kontentan av deras försumlighet som ministrar visar sig i dag. Svenska skatte-betalare förhindrar att 44 ton fosfor når Bottenhavet samtidigt som naiva och totalt okunniga f.d. ministrar har ordnat det så fiffigt att 170 ton fosfor belastar Bottenha-vet varje år från vattenbruk med föråldrad teknik.
  Samtidigt säger de stackars vattenbrukarna: Vi har inte råd att investera i landba-serade system med RAS-teknik. Men har vi skattebetalare råd att subventionera er verksamhet med 1.2 miljarder bara i Bottenhavets vattendistrikt? Sedan kommer vi dessutom att få sanera de stränder och vatten som ni har övergött med er miljöfar-liga verksamhet. Det kommer att kosta nya miljarder. Ni har inga pengar att själva betala en sanering. Saneraras det inte tar det minst 30 år innan vattenmiljön har läkt sig någorlunda…
  Lyssnar vår nya regering? Miljöminister Åsa Romson vill i varje fall inte lyssna. Hon besvarar inte de brev jag har skrivit. En av hennes politiskt sakkunniga, Char-les Berkoff, finner det inte meningsfullt att en liten delegation från mellersta Norr-land får berätta för Miljödepartementet om övergödningsproblemen med vattenbruk i föråldrade öppna kassar. Du får informera per telefon i stället, antyder han i vårt telefonsamtal.
  Telefonsamtal ger inga spår…
  Jag litar inte på miljöministrar. En gång var Görel Thurdin (C) miljöminister i Torbjörn Fäldins ministär. Sedermera blev hon ordförande för Hushållningssällska-pet i Västernorrland och hann med att förstöra Landösjön i Jämtland, en 35 km lång sjö i Krokoms kommun.
  Nu är Lena Ek ordförande i Värökoncernen. Utgår ifrån att hon kommer att göra sitt bästa för att Värökoncernen få använda klor när de bleker sin massa. Det upp-skattas av kineser. Vad bryr de sig om att processen förgiftar Västerhavet med dioxin.
  Utifrån min erfarenhet kommer det knappast att bekymra Sveriges f.d. miljöminis-ter heller, Lena Ek… Du kan väl berätta för svenska folket hur du tänker agera!

  Med vänlig hälsning till alla som orkar läsa!

  Nils-Erik Vigren

  Gilla

 2. Bengt-Viking Bengtsson
  maj 28, 2015

  bra att östersjöblues vågar ta upp dessa problem, men journalisterna på de stora drakarna och svt håller käften, liksom svt, varför vågar inte fakta programmen i tv gräva i centerns bluffar

  Gilla

 3. Stellan F. Hamrin
  maj 29, 2015

  Beträffande Värö och den nya klorblekningsmetoden som oxå installerats i Mörrum utan att Hanöbuktsutredningen noterat detta är det fortfarande helt ovisst hur mkt dioxiner man släpper ut. Mätningar visar 0 eftersom detektionsgränsen för analysen är så hög att mätningarna är helt meningslösa. Södra själv tycks förstå detta för man ”utesluter inte” utsläpp av dioxiner trots att mätningarna visat 0. Och såvitt jag förstått har varken NV eller HaV reagerat på detta eller…………………
  Mönsterås nästa ?

  Gilla

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on maj 27, 2015 by in Klor.
%d bloggare gillar detta: