Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Vi granskar tranås energi


Sexton frågor med tranås energi

1. Hur många kraftverk har ni? Vi har 3 st vattenkraftverk samt 3 st dammar där det inte finns vattenkraftproduktion idag.

 2.Är alla anpassade för lekvandrande fisk. Av ovanstående 6 anläggningar är 3 st anpassade med faunapassager, dvs anpassade för lekvandrande fisk men även annan fisk kan passera upp och ned det har varit målet när dessa byggts.

 3.Vilka arter vandrar i era vatten? Vi har Öring, Ål, Vimma, Aborre, Mört, Braxen

 4.Hur mycket energi producerar ni? Vi producerar ca 4800 MWh per år i våra vattenkraftverk.

 5.Hur fungerar ett avtal och vad är det man betalar för? Vi erbjuder att för 1 öre/kWh tillägg få kraft från något av våra miljöanpassade verk, vår kraft är också märkt med Naturskyddsföreningens ”Bra miljöval”

 6.På vilket sätt arbetar ni för att förbättra för fisk och biologisk mångfald? Vi fortsätter arbete med att Miljöanpassa våra anläggningar genom fiskvägar, Släppa vatten på sidan för att gynna djurlivet i och omkring vattendragen, Bidra till vassklippning, Utläggning av lekgrus, Delta i arbetsgrupper för åtgärder i vattendrag

 7.Vad gör du? Är det ett roligt arbete? Jag är ansvarig för Elnät, Fibernät samt Vattenkraft på Tranås Energi och jag tycker det är ett omväxlande och roligt jobb och eftersom jag själv har en naturintresse är fiskare och jägare tycker jag detta med miljöanpassning av vår vattenkraft är speciellt intressant

 8.Vad är bästa sättet att spara energi på? Jag tror man måste tänka igenom hela livstilen och spara lite här och lite där annars kan man väl säga att uppvärmningsdelen har största besparingspotentialen idag.

 9.Hur många jobbar där? Vi är 45 personer på Tranås Energi och då har vi Elnät, Elförsäljning, Fjärrvärme, Fibernät, Vattenkraftproduktion

 10.Vad tjänar man i genomsnitt? Montör ca 30.000:-/månad, Ingenjör ca 40.000:-/månad

 11.Vilken Utbildning behöver man? För elsidan elkraftteknisk gymnasie eller högskola

 12.Hur länge har Tranås funnits? Sedan 1911 då första vattenkraftstationen byggdes.

 13.Vad heter vattnet och vart kommer det i från? Vattendragen heter Svartån resp Busjöån

 14.På er hemsida står det nått om Älvräddarna och bra miljöval! vad har dom för uppgift? Vi har som enda energibolag i Sverige fått Älvräddarnas diplom för miljöanpassning av vår vattenkraftverk

 15.Hur mycket el gör kunden av med? Tänker du alla kunder vi har så är det ca 170.000 MWh

 16.Har sportfisket blivit bättre? Vi vet inte det men miljöanpassningen skapar förutsättningar för detta då vi ser genom elfiske att antalet öringar ökar i vattendragen

 17.Har ni någon slogan Vår vision är ” Att med lokal förnybar energi vara en ledande aktör i övergången till det ekologiskt hållbara samhället”

TranåsTranås1

Efter intervjun ställer jag några frågor direkt till personen som ska teckna avtal med mig, jag frågar uttryckligen om bra miljöval och får svar efter en lång…………. väntan om hur mycket bra miljövals el tranås kan sälja. Dom kan sälja 4800Mv som man multiplicerar med 1000 för att få fram antal kilowatt, som motsvarar i detta fall 4800000 Kw som motsvarar 240 normalförbrukande villor i södra Sverige.

Hur gör ni när ni sålt all bra miljövals el? när den är slut så är den slut och vi kan inte sälja bra miljövals el till fler kunder är svaret jag erhåller.

Naturskydds föreningen erhåller 1 öre för varje såld Kw, detta motsvarar 48 000 kr för att man tecknar ett bra miljöval, frågan kvarstår dock varför man fortsätter att sälja bra miljövals el till nya kunder då elen redan är förbrukad av kunder som redan kontrakterat dom. I detta fall råder det inget tvivel om att marknadsanalysen vi gjort säger att tranås energi bär på en falsk marknadsföring då man säljer bra miljövals el. Konsensus är att om dom måste dela elen lika mellan kunderna som beställer bra miljövals el, men det är fortfarande samma Kw antal som erbjuds marknaden, detta innebär i så fall att gamla trogna kunder får avstå sin del bra miljövals el till förmån för nya kunder som lockas in pga hemmgjord el dvs Bra miljövals el. På talongen vi har fått hemskickad står det hemmagjord el, ett uttryck hämtat från kokboken sjätte paragrafen. Jag väljer att inte teckna ett avtal som inte kan garantera mig bra miljövals el till 100% allt blir luddigt och konstigt i mina öron.

Kenneth Karlsson

Tranås2Tranås3

About HOLY WATER

Honesty and fairness in all instances! fishing is not a right just a duty to care. Imagine what Norrland could deliver! based on Mörrums salmon fishing versus 300 mil living river! this should logically be able to supply 5 billion in tax revenue from live river! Former chef and chef looking for new challenges in life! Do you have a dream job in your pocket, do not hesitate to contact me! Ärlighet och rättvisa på alla instanser! fisket är ingen rättighet bara en skyldighet att vårda. Tänk vad Norrland kunde leverera! räknat på Mörrums lax fiske kontra 300 mil levande älv! detta borde rent logiskt kunna leverera 5 miljarder kr i skatteintäkter från levande älv! Fd Köksmästare och Kock som söker nya utmaningar i livet! har du dröm jobbet i fickan tveka inte att kontakta mig! Är även en utvecklare av hållbart fiske genom min wobbler tillverkning, kika in på sidorna nedan. http://saittarovafishing.wordpress.com/ https://vobblerfabriken.wordpress.com/ https://www.facebook.com/kenneth.h.karlsson https://www.facebook.com/groups/vobblerfabriken/?fref=ts Ring gärna +46730425517 savethebaltic@gmail.com

3 comments on “Vi granskar tranås energi

 1. mffsecke
  april 19, 2015

  Men de producerar ju el i kraftvärmeverken också.
  Dessa eldas med träflis och är märkta med bra miljöval och i kreftverken som dessutom alstrar värmen till fjärrvärmenätet produceras 37 GWh eller 37000 MWh… Eller ja 37 000 000 kWh.

  Denna el säljs ju också under bra miljövalsmärkningen och räknar man på det så är vi alltså snarare uppe på 2090 villor som förbrukar 20000 kWh/år

  http://www.tranasenergi.se/privat/fjarrvarme/om-fjarrvarme-i-tranas/

  Gilla

 2. Andreas Persson
  april 19, 2015

  En rätt usel granskning om ni inte ens hittat det här… Klippt direkt från Tranås hemsida: ”Hemmagjord el är inget eget avtal, utan ett tillval som du kan göra till vilket av våra avtal som helst genom att kryssa för detta när du gör din beställning. När du väljer till Hemmagjord el får du vår egenproducerade el från våra vattenkraftverk i Olstorp och Forsnäs utanför Österbymo samt våra träbränsleeldade kraftvärmeverk i Tranås.”

  Det är alltså inte bara vattenkraftverken som tillverkar ”hemmagjord el”. Dessutom köpte Tranås en till anläggning av Fortum för någon månad sedan och har direkt påbörjat miljöanpassningsarbetet, som Fortum inte ansåg sig ha råd med.

  Gilla

 3. HOLY WATER
  april 20, 2015

  Tack för uppdatering.

  Gilla

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on april 19, 2015 by in Bra miljöval, Tranås energi.
%d bloggare gillar detta: