Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Kan odling av hälleflundra på land ersätta oljan?


helleflundra

Fotograf Arne Ullebø

Utdrag ur artikel i VG 2015-02-01.

8000 liter vatten pumpas upp från 200 meters djup i Sognefjorden varje minut. Jan Arne Brekke säger att det inte finns någon gräns för hur långt man kan nå med landbaserad fiskodling.

Köksmästare från hela världen ringer till Jan Arne för att fråga efter mer hälleflundra!
Efterfrågan är större än produktionskapaciteten. Om några år räknar han med att dagens produktionsområde på 2000 kvadratmeter ska, efter godkännande, öka till 12000 kvadratmeter.

Oavsett hur långt man kan nå, blir det en intensiv kamp för honom och andra som odlar på land att leva upp till den standard som satts av laxindustrin.

Norges Sjömatsråd säger att det exporterades mer lax än någonsin i fjol till en summa av 43,9 miljarder NOK, en uppgång med 11 procent jämfört med 2013.

I en färsk rapport på uppdrag av Närings- och Fiskeridepartementet visar att landbaserade laxodlingar förekommer knappt idag i Norge.  Man pekar på att de landbaserade matfiskanläggningarna avvecklades tidigt på nittiotalet, och består idag huvudsakligen av smoltproduktion.

I rapporten framkommer att det bara finns 12 landbaserade anläggningar i hela världen som använder den nyaste recirkulationsteknologin, RAS-teknologi (Recirkulating Aquaculture Systems) vid odling av matfisk.

Läs artikel på norska:

http://e24.no/jobb/kjoekkensjefer-fra-hele-verden-ringer-jan-arne-for-aa-spoerre-etter-mer-kveite/23383425

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: