Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

32 överklaganden – allehanda.se


Fiskodlingarna fortsätter att vålla konflikter. Nu hamnar ärendet hos mark- och miljödomstolen.

290115

Fotograf Hommedal, Marit
Fiskodlingarna i Höga kusten väcker heta känslor. Länsstyrelsens miljöprövningsdelegations beslut om att kassodlingarna vid Mjältösundet får fortsätta i ungefär samma omfattning som i dag har hittills överklagats 32 gånger.

 Bland de som överklagar tillståndet finns den statliga Havs- och vattenmyndigheten.

Naturskyddsföreningen, Sportfiskarna och Nedre Nätraälvens fiskevårdsområde hör också till de som överklagat tillståndet.

Samtliga tre organisationer har dessutom begärt anstånd med att hinna utveckla sina argument om varför man inte är nöjda med beslutet.

Men felaktigheter i miljökonsekvensbeskrivningen, övergödning och risk för den vilda stammen av fisk hör till det som tas upp.

Tillståndet för fortsatt fiskodling i Mjältösundet har dessutom överklagats av en rad boende och sakägare i området. Många av dessa har skickat med bilder som man menar visar hur området i närheten spolieras av alger, vilket bland annat förstör badvattnet.

Sökande, Ålands fiskförädling, skriver däremot att de i stort sett är nöjda med beslutet. Men även exploatören överklagar. Bolaget vill att en del av de villkor som sattes upp för fortsatt fiskodling ska mildras eller ändras. Det handlar om villkor de anser är otydliga eller praktiskt omöjliga att uppfylla.

Bland annat vill man ha ändringar i villkoret som berör kravet på att odlarna ska ta bort död fisk på botten under kassarna.

Det var 11 december förra året som miljöprövningsdelegationen gav tillstånd för fortsatt odling på platsen. Ålands fiskförädling hade ansökt om att få använda 1 800 ton foder per år, motsvarande en produktion på ungefär 1 500 ton fisk.

Men miljöprövningsdelegationen beviljade en odling på 1 450 ton foder vilket i praktiken innebär att man kan producera 1 200 ton fisk

Anders Lidén

0612-77 17 60anders.liden@allehanda.se

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on januari 29, 2015 by in Bevara Världsarvet Höga Kusten, Fiskodling, Lena Hjärpne, Nils-Erik Vigren, Odlad regnbåge.
%d bloggare gillar detta: