Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Må halvere lakseproduksjonen


laks

Från tidskriften Bergens Tidene i Norge

Einar Aarre

Publisert: 20.jan. 2015 10:07 Oppdatert: 20.jan. 2015 14:

 

Mattilsynet har pålagt Bremnes Seashore AS å halvere produksjonen av laks på anlegg i Bømlo og Vindafjord på grunn av langvarige problemer med lakselus.

Dette er det første oppdrettsselskapet som får pålegg om redusert  lakseproduskjon etter at regjeringen innførte strengere regler for å bekjempe spredning av lakselus fra oppdrettsanlegg.

Fører ekstra tilsyn

Mattilsynet har systematisk gjennomgått lakselustall fra alle oppdrettsanlegg i hele landet for de to siste årene.

– Nå har vi startet prioriteringen av hvem vi må føre ekstra tilsyn med. Vi har også sendt ut de første varslene om redusert produksjon til selskaper som har lokaliteter med langvarige lakselusoverskridelser, sier Bjørn Røthe Knudsten, regiondirektør i Mattilsynet.

Alle oppdrettsanlegg skal holde seg under et bestemt lakselusnivå for å hindre smitte til andre oppdrettsanlegg og villfisk.

– Ikke alle klarer det. Det er viktig å få luket ut lokalitetene fordi de ødelegger for andre og bidrar til flere behandlinger, økt resistens og dårligere fiskehelse og fiskevelferd, sier Knudtsen.

Til sammen tre anlegg har så langt fått varsel om redusert produksjon.

– Tar på største alvor

Administrerende dirketør Einar Eide i Bremnes Seashore vedgår at selskapet ikke har gjort en god nok jobb med lakselus, og tar Mattilsynets belsutning til etterretning.

– Dette er noe vi tar på største alvor. Vi har allerede gjort mye for å forbedre situasjonen, og kommer til å gjøre mer, sier Eide.

Mattilsynet har også vurdert ti og femten andre anlegg som skal sette ut fisk i vår og som har hatt lanvarige overskridelser av grensene for lus.

– Hvor mange av disse som faktisk vil få vedtak om redusert produksjon kan vi ennå ikke si noe om,  sier Knudtsen i en pressemelding.

«Langvarige overskridelser» er uttrykk for at produksjonen er for stor i anlegget, og at oppdretterne mangler kapasitet til behandling og utslakting av fisk.

Mattilsynet oppdaterer svartelisten kontinuerlig. Klage på vedtaket vil ikke få oppsettende virkning. Det betyr at reduksjon i produksjonen må gjennomføres selv om oppdretteren klager på vedtaket.

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on januari 22, 2015 by in Bevara Världsarvet Höga Kusten, Fiskodling, Havslöss, Lena Hjärpne, Nils-Erik Vigren, Norge, Odlad lax.
%d bloggare gillar detta: