Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Landbaserad fiskodling i Norge


Odling+inomhus_w

(Exempel på en landbaserad anläggning)
Publicerad:  2015-01-06 i norska tidsskriften Kyst

Översatt från norska till svenska 2015-01-07:

Investerar miljoner i landbaserade laxodling

Bård Eker, känd för Hydrolift och Koenigsegg är med när Norge kommer att ha sin första stora satsning på en landbaserad laxodling med en prislapp på 230 miljoner.

Bård Eker går från båt och bildesign till odling av lax på land och är villig att investera i en laxfabrik till kostnaden av en kvarts miljard. Erik Heim har fått sällskap av både lokala och nationella aktörer att satsa på Fredrikstad Seafood, skriver Finanstidningen.

– Nu har det hänt så mycket internationellt att Norge måste följa med. Det finns gränser för hur mycket fisk som vi kan leverera från vår egen kust, säger Heim från samma källa.

Flera aktörer är villiga att investera i en laxfabrik och det enda som återstår nu är ett tillstånd från myndigheterna. Enligt Heim kan en koncession vara på plats redan i februari.

För att driva vattenbruk av lax, öring och regnbåge, måste man han experimentell- och forskningstillstånd (FoU). Systemet är främst reserverat för forskning på universitets-/ högskolenivå, men i särskilda fall kan även andra privata eller offentliga institutioner beviljas tillstånd när anläggningen drivs som en nödvändig, och integrerad, del av ett forskningsprojekt.

Heim säger sig vilja satsa landbaserat, men inte att man upphöra med odlingar i havsmiljö.

– Jag tycker det är helt fel att tänka så. Det är dock inte troligt att efterfrågan på norsk lax kommer att minska vid landbaserad produktion, eftersom högre vattenkvaliteten är en förutsättning för att producera lax i landbaserade anläggningar.

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: