Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Vilket Sverige vill du ha 2025? Birger Schlaug funderar kring hållbarhet och ekonomisk tillväxt.


Save The Baltic-salmon ger en återblick till den text som Birger Schlaug postade den 17 oktober 2012 av gästbloggare för Mp.

Den första augusti 2004 tog MP ett steg in i ekomodernismen när Maria Wetterstrand och Peter Eriksson, tillsammans med Göran Persson och Lars Ohly på DN Debatt skrev: ”Våra tre partier är fullt och fast övertygade om att våra ambitioner för ett rättvisare och grönare Sverige endast kan förverkligas i en ekonomi som växer.”

th

Att analysera, problematisera och kritisera jakten på ekonomisk tillväxt är kontroversiellt. I den politiska och ekonomiska debatten utgår nästan alla från att tillväxt är en förutsättning för fortsatt utveckling. Det finns en lagrad tro på evig tillväxt. Att i en ekonomisk debatt ifrågasätta tillväxten är lika oerhört som om en präst under en predikan skulle ifrågasätta trosbekännelsen. Ur denna vurm för tillväxt flödar, inte minst i Sverige, iden om lönearbete som livets viktigaste ingrediens. Arbete har blivit ett mål i sig. Man ska skapa arbete, hålla människor sysselsatta och statsminister Reinfeldt vädrar idén om att allt fler bör arbeta tills de är 75 år gamla. Vad man skall arbeta med i ett samhälle där snart sagt varje miljard som investeras går ut på att rationalisera bort arbete, sägs inte.

Vad som driver fram den så kallade arbetslinjen är emellertid helt klart: idén om evig ekonomisk tillväxt. För att upprätthålla denna måste vi arbeta mer så vi kan konsumera mer så vi kan producera mer så vi kan arbeta mer så vi kan konsumera mer så vi kan…

Hur kommer det sig att politiker och konventionella ekonomer är så bundna vid idén om den eviga tillväxten? Det är ju regel att ekonomer och politiker hävdar att ekonomisk tillväxt är en förutsättning för det som de flesta av oss sätter värde på – en god standard, trygghet och välstånd. Beviset finns, sägs det, i våra föräldrar och morföräldrars marsch ut ur fattigdom: hur vi fått moderna bostäder med rinnande varmt vatten och wc, mat på bordet och möjlighet för de flesta familjer att köpa bil och kanske till och med en sommarstuga.
Men man kan förstås vända på det. Det är inte ekonomisk tillväxt som gett oss allt detta goda, det är människors behov och vilja att förbättra sina och sina medmänniskors liv som drivit fram uppfinningar, verksamheter och regelverk som lett till ekonomisk tillväxt. Vi har fått bättre bostäder, vi slipper hungra, vi har fått bekvämare liv därför att vi har strävat dithän. Och den strävan har lett till ekonomisk tillväxt.
Vad som är hönan och ägget – är det tillväxten som gett oss det goda livet, eller är det stävan efter det goda livet som lett till tillväxt – är inte ointressant. Den kan förvisso ses som en filosofisk fråga, men det är också en reellt praktiskt politisk fråga.

Om det är vår strävan att få goda liv som medfört tillväxt – vilket jag hävdar att det är – så bör vi rimligen inte ställa oss frågan Hur får vi fortsatt tillväxt? utan istället ställa oss frågan Hur får vi bättre liv? Läs hela Texten HÄR

 

About Bror Högbom

Är en lugn man i sina bästa dagar. Tycker om allt inom skapande så som konst, uppfinningar och musik. Driver även frågan om Kiselbristen i Östersjön på Save The Baltic-Water for Life:s blogg. Kisel ( tiamin) är en hörnsten för Östersjön. Är producent för Save The Baltics nystartade webb-TV. https://savethebaltic.wordpress.com/2016/07/29/nu-har-svaret-kommit-kiselalger-innehaller-bl-a-kolhydrater-protein-oljor-fett-vitaminer-bland-annat-vitamin-b12-och-thiamin-b1-vitamin/

One comment on “Vilket Sverige vill du ha 2025? Birger Schlaug funderar kring hållbarhet och ekonomisk tillväxt.

 1. swedishauthor
  november 3, 2014

  Tillväxten i postmodern tappning brukar många hänvisa till författaren Ayn Rand.

  Tillväxt utgår från att tillväxt går att mäta. Ett mått är det mycket föråldrade BMP. BMP mäter inte livskvalite eller värdet på människa, djur eller miljö.

  Monetär tillväxt är därför ändlig och därmed nekande …
  Ekologisk hållbar tillväxt är oändlig och därmed jakande

  Det ena är inte hållbart och har ett givet slut i monetära krascher, bostadsbubblor eller recessioner = är ändligt

  Medan det andra är hållbart och har en oändlig tillväxt och kan aldrig leda till krascher. Däremot leder ekologiska hållbar tillväxt till allt högre livskvalité för människa, djur & natur.

  Det ena måste ha basen i arbete av vilken form eller typ som helst .., helst prekära arbetsavtal = osäkra för arbetstagaren. Vikariet, visstids anställningar eller ännu bättre säsongsarbete. Arbetet skall helst utföras av människor som är naturaliserade. Det vill säga inte har rätt till skola, sjukvård eller andra rättigheter i den stat de utför arbetet.

  Arbetskraftsmigranter är den stora basen för denna typ av anställningsformer eller människor som går under uttrycket .., sans papier = papperslösa.

  Det andra måste ha basen i gröna arbeten …

  Gröna arbeten har en oändlig tillväxt och en hållbar tillväxt.

  Gilla

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on november 3, 2014 by in Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: