Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Det gör ont ända in i märgen


Oplogat Med Helen Doktare

Hjalmar-och-Och-Britta-Maria-1024x761

Det går inte att blunda för gruvdisponenten Hjalmar Lundbohms delaktighet i övergreppen mot samerna och att vifta bort frågor och tvivel genom att gömma oss bakom ord som ”han var en man av sin tid.”

Nu handlar det om att vi barn av Kiruna bör se till de fakta som visar att han finansierade Herman Lundborgs rasbiologiska forskning för att gruvindustrin på ett lättare sätt skulle få tillgång till samernas marker i Norrbotten och Malmfälten.

Vi måste förhålla oss till frågor och rädslor och den vrede, förnekelse och skam som följer med vetskapen.

Det kräver att vi gör upp med myten om ”Hjalmars anda”.

Tänk alla människor som blev reducerade till ingenting på grund av sitt utseende.

Det är väl så den rena rasismen kan sammanfattas.

 

Hur gör man för att rädda ett folk? 

Efter att ha sett premiärvisningen av Maja Hagermans och Claes Gabrielsons av dokumentärfilm ”Hur gör man för att rädda ett folk? Om Herman Lundborg, chef för rasbiologiska institutet, känns det än mer angeläget att vi gör upp med Norrbottens mörka rasbiologiska historia.

Nog kände jag till rasbiologins fokus på samer och finnar. Men att Herman Lundborgs ”studier” var riktade enbart till Norrbotten och att de bedrevs i en så stor omfattning så nära inpå mig hemma Kiruna, gör mig stum.

I bildsekvenserna rullar familjenamn förbi, det är människor jag känner på ett eller annat sätt, det är platser jag varit på.

Det gör ont ända in i märgen och gråtklumpen i halsen växer.

 

Det finns en grandiositet i filmens beskrivning av Herman Lundborg som möjligen skulle kunna betecknas av sakkunniga på området som patologisk narcissism.

Att han kom att gifta om sig med en finsk-samisk kvinna förändrar inte bilden av honom.

Det finns inga enkla filmromantiska lösningar av ondskan i stil med ”när fan bli gammal blir han religiös.

Herman Lundborg var nazisternas och Hitlers vän.

Hans studier i Norrbotten kom att ligga till grund för Hitlers klassificeringssystem och utrensningar under Förintelsen.

Det är så stort och så fasansfullt som det låter och det går knappt att förstå.

 

Bilden av Hjalmar Lundbohm och krackelerat och förändrats för alltid.

Det kommer att ta tid att landa i vetskapen.

Hjalmar Lundbohm var samernas vän och beskyddare. Samtidigt finansierade han övergreppen på samer och finnar och tog ifrån dem människovärdet. Han lierade sig med Herman Lundborg kring rasbiologin som spelade en avgörande roll i statens kolonialism av Lappland och malmfyndigheterna.

Det växte också fram ett stort nätverk av auktoriteter, bland annat lärare och läkare, som låste upp dörrar för Lundborgs verksamhet.

Jag är nyfiken på vilka dessa var?

Det yttre bild jag först kommer att tänka på när det gäller klassifikation av människor är att den går igen i den hierarkiska samhällsarkitekturen av ”mönsterstaden” och den ”demokratiska” staden Kiruna.

Den inre bilden, dvs. hur uppfattningen att det är rimligt att indela människosläktet i ett antal distinkta raser utifrån yttre kännemärken, fortfarande är spridd är svårare att överblicka.

Ondskan har alltid dolda syften.

Att fördomarna lever kvar och tar sig olika uttryck tvivlar jag inte på.

När det gäller rasism så räcker det inte med att titta på bilder och känna efter om den är rasistisk eller inte. Man måste sätta bilden i sitt rätta historiska sammanhang,

Det finns ett stort värde för framtiden  att vända på alla stenar. Om vi inte känner till vår historia kan vi inte bygga en bättre framtid.

Filmen kommer att visas på Kiruna filmfestival den 9-14 november och i SVT den 15 januari.

About HOLY WATER

Honesty and fairness in all instances! fishing is not a right just a duty to care. Imagine what Norrland could deliver! based on Mörrums salmon fishing versus 300 mil living river! this should logically be able to supply 5 billion in tax revenue from live river! Former chef and chef looking for new challenges in life! Do you have a dream job in your pocket, do not hesitate to contact me! Ärlighet och rättvisa på alla instanser! fisket är ingen rättighet bara en skyldighet att vårda. Tänk vad Norrland kunde leverera! räknat på Mörrums lax fiske kontra 300 mil levande älv! detta borde rent logiskt kunna leverera 5 miljarder kr i skatteintäkter från levande älv! Fd Köksmästare och Kock som söker nya utmaningar i livet! har du dröm jobbet i fickan tveka inte att kontakta mig! Är även en utvecklare av hållbart fiske genom min wobbler tillverkning, kika in på sidorna nedan. http://saittarovafishing.wordpress.com/ https://vobblerfabriken.wordpress.com/ https://www.facebook.com/kenneth.h.karlsson https://www.facebook.com/groups/vobblerfabriken/?fref=ts Ring gärna +46730425517 savethebaltic@gmail.com

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on oktober 25, 2014 by in Gruvor, Helen Doktare, Hjalmar Lundbom, LKAB.
%d bloggare gillar detta: