Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Northlands brytning har förstört miljön för alltid


Gruvbolaget Northland Resources har avsatt en banksäkerhet på 18,7 Mkr för miljösaneringen men det räcker sannolikt inte om miljögifter börjar läcka till Muonioälven.

Källa

Se reportaget här.

http://www.svt.se/wdwidgetId=23991&sectionId=561&articleId=2412893&type=embed&contextSectionId=198&autostart=false

Går inte återställa

Det var den överstatliga miljömyndigheten, Finsk-svenska gränsälvskommissionen, som för fyra år sedan beviljade ett miljötillstånd till Northland Resources gruva i byn Kaunisvaara utanför Pajala. Ett beslut som inte gick att överklaga.

Efter två år av verksamhet har gruvan nu stängts i väntan på bättre tider. Många frågar nu sig om banksäkerheten på 18.7 Mkr räcker till sanering av området om nu gruvan inte startar igen.

– Det går aldrig att återställa naturen till det ursprungliga skicket efter en gruvbrytning, konstaterar David Berggård, miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Vattenfyllt hål

Idag pumpas vattnet ut ur dagbrottet så att gruvan snabbt kan startas igen. Men om det går flera år utan att något bolag är intresserad av att börja bryta järnmalm igen kommer dagbrottet att bli stort gruvhål fyllt med vatten.

När gränsälvskommissionen gjorde miljöprövningen gjorde man aldrig en Natura 2000 analys av området. Muonio älv tillhör skyddsvärda Natura 2000 områden inom EU och vattnet ur gruvan rinner ut till Muonioälven.

Pengar som avsattes till miljösanering är kopplade till sandmagasin och gråberget som uppstår när man bryter ur gruvan.

– Men skulle det visa sig att förorenat vatten läcker ut i älven räcker nog inte de avsatta pengarna, säger David Berggård, Länsstyrelsen.

Bristande miljöprövning

Naturskyddsföreningen i Norrbottens län hoppas att myndigheter, kommuner och gruvbolag lär sig av läxan och börjar tänka mer långsiktigt.

Föreningen är starkt kritisk till miljöprövningen som gränsälvskommissionen gjorde.

– Northlands gruva blev inte ordentligt miljöprövad och den startade utan att någon krävde en ordentlig ekonomisk stabilitet för verksamhet.

Nu drabbas privatpersoner, anställda och kommunen av svårigheter på grund av att det här äventyret drog igång, säger Lars Andersson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Jaktmarkerna borta

En av många privatpersoner som drabbats är Eilert Lahti från byn Kaunisvaara. Han sörjer sina gamla jaktmarker.

– Mitt jaktlag brukade jaga i det 3000 hektar stora området där gruvan nu finns. Det är klart att älgjakten har påverkats negativt av industrin.

Om inte gruvan startas igen hoppas jag att miljömyndigheter ställer samma krav på efterstädning som man gör på annat håll i Sverige, säger Eilert Lahti.

 

Styrelsen för rädda Östersjön/lax samt biologisk mångfald.

Känns tråkigt att ens behöva säga vad var det vi sa! det finns ett stort lidande i mitt hjärta och än en gång har Norrland blivit offer i den pågående Kolonialismens fotspår. Folk har verkligen trott på detta och det är inte för inte LKAB redan under 70 talet sa  nej till Kaunisvaara. Vi lider med alla berörda i Tornedalen och Norrland. Men nu måste staten in och se till så att våra vatten inte blir drabbade av tungmetaller och skitiga vatten. Det drabbar ju den fisk vi har nu sett skymten av i nytt rekord med antal stigande laxar i Torneälv med biflöden. Nu måste vi ställa oss upp och staten med våra skattemedel, som får sanera gruvan snarast, för kaffe pengarna som Northland lämnat i garanti räcker föga.

Vad har Norrland lärt sig nu? ska sittande regeringar få satsa på aktier i berörda industrier då dom har egna poster i styrelser och riksdag? Frågan hur många personer som blivit lurade att köpa aktier i det annars röda Norr?  Vi vet att det är massor av privata placerare i Norr som inte mår speciellt bra i idag, vi ställer oss upp och skickar allas våra tankar till er drabbade. Tro inte på guldet i bergen.

10290700_10201904540236865_5632439026816453739_n

Om HOLY WATER

Honesty and fairness in all instances! fishing is not a right just a duty to care. Imagine what Norrland could deliver! based on Mörrums salmon fishing versus 300 mil living river! this should logically be able to supply 5 billion in tax revenue from live river! Former chef and chef looking for new challenges in life! Do you have a dream job in your pocket, do not hesitate to contact me! Ärlighet och rättvisa på alla instanser! fisket är ingen rättighet bara en skyldighet att vårda. Tänk vad Norrland kunde leverera! räknat på Mörrums lax fiske kontra 300 mil levande älv! detta borde rent logiskt kunna leverera 5 miljarder kr i skatteintäkter från levande älv! Fd Köksmästare och Kock som söker nya utmaningar i livet! har du dröm jobbet i fickan tveka inte att kontakta mig! Är även en utvecklare av hållbart fiske genom min wobbler tillverkning, kika in på sidorna nedan. http://saittarovafishing.wordpress.com/ https://vobblerfabriken.wordpress.com/ https://www.facebook.com/kenneth.h.karlsson https://www.facebook.com/groups/vobblerfabriken/?fref=ts Ring gärna +46730425517 savethebaltic@gmail.com

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: