Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Sveriges största ö finns i Tornedalen


Sveriges största ö är inte Gotland.

I Norrbotten, omfluten av Torne, Kalix och Tärendö älvar samt Bottenviken, ligger en ö som inte ens har fått ett namn.

Och den är absolut större än Gotland.

Generation, efter generation av svenska skolbarn får lära sig fel.

Norrbottens stora ö får inte det omnämnande den förtjänar i skolböcker, lexikon, internet och så vidare.
Hisingen en ö?

När jag omtalar detta brukar jag få höra två invändningar. Den ena verkar gå ut på att det inte är någon riktig ö, eftersom den inte ligger för sig själv ute i havet.

Detsamma skulle faktiskt kunna sägas om Hisingen på västkusten, som är erkänd som Sveriges fjärde största ö.

På en karta ger inte Hisingen intryck av att vara en ö. Det beror på att havet bara ligger på en sida och Hisingen för övrigt är omfluten av älvar (Göta älv och Nordre älv).

Definitionen på en ö, säger att det är ett land-område helt omslutet av vatten i hav, sjö, eller flod – och att detta landområde är mindre än en kontinent och större än en holme.

Nu är flod detsamma som en älv: ett vattendrag som är större än en bäck eller å. Ett sådant vattendrag som ligger i Sverige, Norge eller Finland kallas för älv.

Ligger vattendraget i ett annat land, kallas det för flod.

Detta gör att Hisingen räknas som en ö, och på samma sätt är det land-område som omslutes av de tre norrbottniska älvarna mellan Junosuando och Bottenviken en ö.

Bäckar och åar är där-emot för små för att räknas i detta sammanhang. De bildar inte några öar.

Kanal mänskligt grävd

Den andra invändningen jag får höra är att hela Sydsverige, söder om Göta kanal, är den största ön. Men Göta kanal är inte naturbildad. Det är en grävd kanal. Rimligtvis spelar inte mänskliga konstruktioner i samma division som natur-bildningar. Därför är inte heller kanaler med i definitionen på en ö.
En ö ska vara helt omfluten av hav, sjö eller flod. En älv är en flod, men en kanal är inte en flod.

Bör få namn

Norrbottningarna borde ge denna stora ö ett namn, och se till att den blir erkänd som Sveriges största ö.
Då kommer den in i skolböcker, så att svenska skolbarn får lära sig den. Den kommer in på internet, och turistbroschyrer kommer att berätta om den. Hotell och vandrarhem kommer att ta sig namn efter ön.
Jag har själv ingen anknytning till Norrbotten, så jag ska inte föreslå ett namn.

Måns Eriksson

http://hbwebben.se/fria-ord-junosuando-ar-nordspetsen-%E2%80%A8pa-sveriges-storsta-o/

Bifurkation

P1040362

P1040319

About HOLY WATER

Honesty and fairness in all instances! fishing is not a right just a duty to care. Imagine what Norrland could deliver! based on Mörrums salmon fishing versus 300 mil living river! this should logically be able to supply 5 billion in tax revenue from live river! Former chef and chef looking for new challenges in life! Do you have a dream job in your pocket, do not hesitate to contact me! Ärlighet och rättvisa på alla instanser! fisket är ingen rättighet bara en skyldighet att vårda. Tänk vad Norrland kunde leverera! räknat på Mörrums lax fiske kontra 300 mil levande älv! detta borde rent logiskt kunna leverera 5 miljarder kr i skatteintäkter från levande älv! Fd Köksmästare och Kock som söker nya utmaningar i livet! har du dröm jobbet i fickan tveka inte att kontakta mig! Är även en utvecklare av hållbart fiske genom min wobbler tillverkning, kika in på sidorna nedan. http://saittarovafishing.wordpress.com/ https://vobblerfabriken.wordpress.com/ https://www.facebook.com/kenneth.h.karlsson https://www.facebook.com/groups/vobblerfabriken/?fref=ts Ring gärna +46730425517 savethebaltic@gmail.com

5 comments on “Sveriges största ö finns i Tornedalen

 1. Annelie
  september 22, 2014

  http://fof.se/tidning/2011/10/vad-ar-en-o
  Den har ett namn, Tärendö, och den är inte klassad som en ö, för att de som bor där helt enkelt inte anser sig bo på en ö. 🙂

  Gilla

 2. swedishauthor
  september 22, 2014

  Det var värst ..,

  Gilla

 3. Barbro Nygård
  september 23, 2014

  Nog kan väl detta räknas som en ö. Vad är en ö? Finns det någon definition av vad en ö är?

  Gilla

 4. Måns Eriksson
  september 29, 2014

  Vad beträffar definitionen på en ö, torde vår främsta auktoritet vara Nationalencyklopedin (ej att förväxla med Nationaencyklopedins ordbok) som ger samma definition som jag ger i mitt inlägg ovan. Eftersom definitionen nämner floder, kan även definitionen på en flod kontrolleras med Nationalencyklopedin.

  Om människorna anser sig bo på en ö, är inte relevant. I analogi med all annan vetenskap, har vi naturgeografin för att få en exaktare kunskap om jordens yta. Skall människornas åsikter få avgöra, behöver vi ingen vetenskap ö.h.t. Den som kontrollerar med länken till det ursprungliga inlägget, kan också se av kommentarerna att ortsbefolkningens uppfattning inte är så unison.

  Vad namnet Tärendö beträffar, är det idag namnet på en tätort som inte ligger på ön, och också namnet på församlingen som denna ort tillhör, och som sträcker sig in över norra änden av ön. Jag har inte kunnat se på någon karta, att ett namn angetts på själva ön.

  Gilla

 5. Bertil Sturesson
  augusti 5, 2017

  Detta är helt korrekt Sveriges största ö. Omgärdad av vattendrag samt hav liksom Hisingen. Namnet skulle kunna vara Tärendöön eller Torne-Kalix ön.

  Gilla

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on september 21, 2014 by in Uncategorized and tagged , , , , , .
%d bloggare gillar detta: