Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Linköpings universitet ger svar om vattenkraftens dammbyggnader påverkar syrenivån i Östersjön.


Frågan: 

Hej,

Jag heter Bror Högbom och jag har en fråga som jag under en tid funderat på.

Som barn fick jag lära mig att stillastående vatten, sjöar och vattendrag sänker syrenivån.. och att strömmande vattendrag ökar syresättningen i vatten.

 Jag hoppas att ni som jobbar på Göteborgs universitets kan svara på frågan?

 Frågan lyder: Hur tror ni att vattenkraftens dammbyggnader påverkar syrenivån i Östersjön?

Som vi redan vet  så har vi i Sverige byggt ut de flesta av våra strömmande vattendrag till stillastående sjöar (dammbyggnader för vattenkraft). Påverkar detta exempelvis övergödningen och algblomningen i Östersjön?

 Svaret: 

Hej

Jag tror inte dammarna påverkar Östersjön map syresättningen.

Däremot  så skapar de längre uppehållstider som ger  förutsättningar för biologisk produktion och efterföljande deposition av plankton på de djupare delarna av dammarnas bottnar. Därmed får man en sänka för närsalter och i viss mån andra ämnen. Även dammar med korta uppehållstider kan ha tydliga effekter på näringstillförseln till havet. Blandningen i ytvattnet, både i dammen och i det strömmande utloppsvattnet är hög och därmed finns förutsättningar för inblandning av syret.  Djupare nere i dammarna, liksom i Östersjön, är tillförseln begränsad och med belastning av organiskt material som bryts ner under syreförbrukning med syrebrist som möjlig konsekvens.

Hälsningar

Lars

308209_3658861471872_631615010_n

645@702393995_1200_675

562634_3177389315369_17521838_n576723_3177395715529_876800207_n

About Bror Högbom

Är en lugn man i sina bästa dagar. Tycker om allt inom skapande så som konst, uppfinningar och musik. Driver även frågan om Kiselbristen i Östersjön på Save The Baltic-Water for Life:s blogg. Kisel ( tiamin) är en hörnsten för Östersjön. Är producent för Save The Baltics nystartade webb-TV. https://savethebaltic.wordpress.com/2016/07/29/nu-har-svaret-kommit-kiselalger-innehaller-bl-a-kolhydrater-protein-oljor-fett-vitaminer-bland-annat-vitamin-b12-och-thiamin-b1-vitamin/

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: