Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Adam raised a Cain – Att förstå odjursrollen via Aldous Huxleys roman Brave New World


Adam raised a Cain – Adam uppfostrade en mördare Att förstå miljöproblemen och odjursrollen via Aldous Huxleys roman Brave New World

– Framtidens miljöproblem via Aldous Huxleys roman Brave New World skriven 1931-

Brave

BNW (Brave New World)

Brave New World II

Förord – Preface

Om Pavloviansk inlärning, Moder Jord och att förstå miljöproblemen via Aldous Huxleys roman Brave New World 

Av Dag Ståhlestierna

Jag skall försöka göra tre texter. Tidigare har jag gjort tre texter på med samma ansats när jag analyserade vargen som blev hund genom ett evolutionärt tryck. Aldous Huxleys roman Brave New World kom första gången ut 1931. Historien är en av de mest förtrollande litterära verk som någonsin skrivits. Huxley gör en framtidsroman liknande Orwells 1984. De två verken skiljer sig avsevärt i synen på framtiden. Verken är dystopier.

BNW´s anspelning väcker vår oro och avsmak. I BNW är det perfekta, falska, nöjet – drogen Soma. Vad är den drogen i vårt moderna samhälle? Vad gör oss höga? En ren natur och rena vatten borde göra människan hög. Att leva i samklang med vår nästa borde göra oss höga. Soma är, i texten, ett slags SSRI-preparat som tidigare Prozac. Ett gammalt namn på nya droger vilkas namn jag idag inte alla känner. Soma är en väldigt endimensionell euforiserande drog. Det ger upphov till endast en ytlig,och enligt Huxley, intellektuellt ointressant välbefinnande. Soma blir en billig (billig som i kass) spänning. Du blir inte lycklig av Soma i BNW. Hur kommer det sig att vi lever våra fattiga liv och väljer aktivt att skita ner varandra samt vår miljö. Borde vi inte istället prövar att bli lyckliga på riktigt och hjälpa varandra som vår miljö? På riktiga droger där vi människor avsäger oss 1 mother_earth_by_deadlulu-d4oauinodjurets roll och tar oss tjänarens roll. Tjänare lägger sig under miljön / Moder Jord. Miljön är en riktig drog som vi som människor / tjänare borde lägga oss under och tjäna inte över och missbruka. Bilden jag gärna använder är Jesus som tjänar allt han ser. Han lägger sig under och ser eller följer människor till den smala rätta vägen. En blind leder han rätt och helar. Kan vi göra det samma med naturen? Lägga oss under och tjäna istället för att som Adam gjorde med Eva lägga sig över och endast ta. Eva står för Moder Jord medan Adam är människan själv. Förstöraren och odjuret är människan. Minns alltid att Adam raised a Cain = Adam uppfostrade en mördare. Cain dräpte sin lugnare bror Abel. Vi människor är med det sagt mer lik Cain. Det vill säga mördaren där vi far fram i vår natur. Huxleys går mycket lite på de kristna / judiska idealet. Författaren går på  (varnar för) att Staten kommer vilja styra människor via vetenskapen och drogen Soma.

Brave new

MiljöVi borde lära oss av naturen. Vi borde inte lära naturen eller försöka göra om henne. Ett stressat hav kommer till slut klappa igen precis som en stressad människan klappar igen. Vi är andliga djur i en stressad miljö. Därför är vi olyckliga.

Vi känner ingen samhörighet med vår natur eller med vår nästa.

Drogen Soma sägs i Huxleys roman vara ännu bättre än (lösaktigt könsumgänge). Soma främjar personligt lugn (falsk lycka) inte utveckling. Istället ger Soma en själlös, oäkta ”imbecill lycka”. En innehållslös eskapism som gör människor bekväm med sin ofrihet. Går det att se det lösaktiga beteendet som en del av det Romerska samhället? Idag lever vi nära på något som liknar det gamla antika Rom. Den höga herren i Rom hade rätt att idka sex med varje slav han såg behag i inklusive sin maka. Slavar hade ingen rätt att säga nej. Finns det postmoderna paralleller. Ja vi utför övergrepp varje dag mot Moder Jord.

I Spanien lämnar nu, år 2014, kvinnor in sina kroppar till Staten i protest eftersom de anser att de inte har rätt till att bestämma över sina kroppar. Aborter skall enligt ett förslag förbjudas i Spanien. 70 procent av spanjorerna vill ha sin abortlagstiftning kvar. Förr i tiden gjorde spanska kvinnor abort med metoden Nuncas Más. Begreppet innebär att en galge användes som redskap för att ta bort ett foster. I dag bor 77 procent av vuxna under 30 kvar i sin familj. Den Spanska arbetslösheten är kring 26 procent. Hälften av ungdomarna är arbetslösa. 20140129_203143Det är verklighet idag. Eva, läs här spanska kvinnor i allmänhet, lämnar in sina kroppar eftersom övergreppen mot dem i Statens namn känns som maktövertag av deras egna liv. Detta sker idag också med Moder Jord och Östersjön; övergrepp i människans namn. Vi måste förstå vad som händer och agera mot miljöförstörelsen inte bara i Östersjön. Det är ett globalt problem! Det som händer med våra vatten och med vår mark – läs Moder Jord.

Artiklarna kommer att koncentrera sig på:

  • Politik versus människa versus miljöproblem och indirekt beröra Östersjöproblematiken
  • Det är en helhetssyn mer än delsyn som kommer att bli möjlig via framtidens värld och som Aldous Huxley gav oss med Brave New World redan 1931

I tre artiklar vill jag titta på hur politik påverkar människan som påverkar miljön. Återigen är Aldous Huxley ett instrument att komma åt miljöproblem i allmänhet och i synnerhet alla de problem som är kring Östersjön. Orwell George, 1984, och Huxley Aldous, Brave New World, var som många författare före sin tid.

George Orwell skrev sin roman 1948. Även där går det att se dystopin. Orwell hade en mörk bild av framtiden när han skrev 1984.

Brave New World 1

Är det verklig lycka vi har idag med SSRI preparat och en förstörd natur?

Brave New World har kommit att fungera som den falska textsymbolen för att begripa regimens makt och hur de senare kan styra människor via universell lycka. Det blir Soma. Är det verklig lycka Aldous Huxley beskriver? Huxley har skrivit en satirisk text. Det är fiktion inte en vetenskaplig text. Det går ändå att se vissa vetenskapliga anslag. Huxleys verk Brave New World skall behandlas som anslag till lätt ogenomtänkt framtidsforskning. Vad kan den göra med oss människor?

Verket är så klart stor litteratur. Den framför resonemang om kemiskt driven lycka? Huxley talar om kemisk övertalning.  Ett underbart uttryck. Vad är det? Övertalning att fortsätta ett skralt liv via piller av typen SSRI! Han visste redan då vad som skulle hända. Ja det går verkligen att förstå vår värld via verket Brave New World. Författaren hämtar även stoff från hjärntvättning för att varna för framtiden.

  1. Vi är inte speciellt trevliga mot varken människan, vår nästa, eller naturen längre. Vi mår alla mer eller mindre dåligt. Det är sanningen!
  2. Det leder till kortsiktigt tänkande. Det måste ändras. Långsiktigt tänkande är rätt.  Det definitivt när det kommer till miljöproblemen

Vad är fel då med att använda bioteknik för att bli av med psykisk smärta helt och hållet? Det är ändå dit Huxley vill komma. Ett lyckligt liv men ett lyckligt liv via kemi och hjärntvättning. Droger eller egentligen läkemedel skall göra oss lyckliga med inverkan av hjärntvättning.

Brave New World är en oroande text. Texten är full av kärlekslösa förbindelser som för oss till olycksbådande platser. Huxleys ”ideala ” samhälle skildras fiktivt.  Det är en ”mardröm ”;  en mardröm olik Orwells.

Hur underbart livet kan vara om det mänskliga genomet, som ger människan intelligens, kunde skrivas om eller anpassas av oss människor som då blir Gud. Detta skriver jag ironiskt! Människan som gud får makt över andra lägre stående tjänare. Detta har redan de höga herrarna i olika maktsfärer.

 

Kan vi kalla Huxleys Soma för en drog-belagd-pseudo-realism? Då var det att överdriva, 1931. Det är det inte idag. Idag är det verklighet. Människor stoppar i sig mängder med kemiska substanser för att bli lyckliga? Vad är nu verklig lycka om inte harmoni med sig själv, sina medmänniskor och sin natur. Ja ordet drog -belagd-pseudo-realism är fasansfullt och roligt som ord. Ordet pekar på och beskriver en otäck verklighet som Huxley kände till redan 1931 eller åtminstone anade.

Huxleys roman kan både tilldelas läsglädje i att han dragit in sovjetisk kommunism och amerikansk kapitalism i sin text. Pavlos hundar är i periferin när han går in på betingning av människan. Det vill säga styra människans beteende. Texten berör även rashygien. De två senare kusligt aktuellt idag via de bilder som medier ger oss av det moderna samhället. Romanen avhandlar olika teman. Några är:

  1. Moderskap
  2. Hem
  3. Familj
  4. Frihet
  5. Kärlek

Samtliga teman går det att göra egna artiklar av när det kommer till våra moderna miljöproblem. Det skall vi inte göra. Men samtliga bitar kommer sannolikt ändå med.

Dag Ståhle

Dag Ståhle

Av Dag *Ståhlestierna

Medlem i Sveriges Författarförbund

* 1984
Romanen 1984 är Orwells mest berömda verk. Han skrev den under året 1948. Den publicerades året efter, 1949. Han vände på siffrorna 48 i 1948 (då han färdigställde romanen) för att skapa titeln, som återspeglar årtalet då romanens futuristiska, dystopiska handling utspelar sig. Romanen handlar om en totalitär framtida stat som bygger på konstant övervakning, och historieindoktrinering. Orwell baserade den science fiction-lika värld på det Stalinistiska Sovjetunionen. Staten styrs av diktatorn Big Brother som Orwell baserar på Josef Stalin själv.  Ärkefiende Lev Trotskij återfinns i handlingen som den regimkritiska Goldstein. Bokens protagonist, Winston Smith, (ett namn som återkommer i filmen The Matrix som också bygger på alternativa världar) är en vanlig tjänsteman som arbetar med att förfalska och skriva om ”felskrivna” artiklar. Winston tvivlar dock på partiets storhet och skulle helst se en annan värld, vilket leder in honom på förbjudna tankar.

* Pavlovs hundar – länk

 

Vinnaren

”Acti labores jucundi”

 Utfört arbete är behagligt – eupatheiai (‘good feelings’)

About swedishauthor

Author - mainly fictions, SFI, Crimestories. Documentarys - mainly and basicly journalism or crimes Lic. Nurse, Bach 2001 Lic. Journalist, Bach 2013 Member of SFF - One Author community for Swedish writers Photographer Spec. environment issues Good contact with Asia - Spec. China / Japan Non politican Other areas of knowledge: Spec. in medicin Care History Communication Art Hobbies: Do swim or gym ex. Reads Non smoker ..,

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: