Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Nya miljögifter ökar i Östersjön


http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=5867845

Silikonoljor, perfluorerade ämnen och flamskyddsmedel är gifter som ökar i Östersjön, enligt Havsmiljöinstitutet. Det är ännu okänt hur de gifterna påverkar oss människor eller djur och natur.

http://havsvattenmyndigheten.mynewsdesk.com/pressrelease/view/ny-rapport-om-havet-nya-aemnen-uttorkade-havsoernsaegg-och-syrefria-bottnar-oroar-996576

I dag släppte Havsmiljöinstitutet rapporten Havet 2013/2014 där de samlar de senaste resultaten av miljöövervakningen. Förutom att nya miljögifter ökar i Östersjön så är också utbredningen av de syrefria bottnarna rekordstor.

– Vi har enormt stora ytor av bottnarna som är syrefria eller har väldigt låga, säger Jonas Nilsson som är miljöanalytiker på Havsmiljöinstitutet.

Det är oklart hur de nya miljögifterna påverkar, men Jonas Nilsson befarar att de kan vara lika skadliga som DDT och PCB som spreds på 1950 och 1960-talen, och som hotade bestånden av rovfåglar och sälar.

Silikonoljorna finns till exempel i många hygienprodukter som används till vardags.

Användning av vardagsprodukter som deodorant, schampo och duschkräm innehållandes silikonoljor, perflourerade ämnen och flamskyddsmedel vilket leder till ökade gifter i Östersjön, enligt Havsmiljöinstitutet.

Du och jag kan som konsumenter minska utsläppen av miljögifter i Östersjön, det säger Ethel Forsberg, samhällsbyggnadsdirektör inom Region Gotland och tidigare generaldirektör för Kemikalieinspektionen. I veckan har vi berättat om att miljögifter från vardagsprodukter, som schampo och duschkrämer ökar i Östersjön.

Ett av exemplena som Ethel Forsberg, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen på Gotland och tidigare generaldirektör på kemikalieinspektionen.

Andra exempel är att om det stårpå produkten att den är antibakteriell så kan den innehålla farliga ämnen , säger Ethel Forsberg, som skrivit boken Makt, plast, gift och våra barn.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=5869263

 

About HOLY WATER

Honesty and fairness in all instances! fishing is not a right just a duty to care. Imagine what Norrland could deliver! based on Mörrums salmon fishing versus 300 mil living river! this should logically be able to supply 5 billion in tax revenue from live river! Former chef and chef looking for new challenges in life! Do you have a dream job in your pocket, do not hesitate to contact me! Ärlighet och rättvisa på alla instanser! fisket är ingen rättighet bara en skyldighet att vårda. Tänk vad Norrland kunde leverera! räknat på Mörrums lax fiske kontra 300 mil levande älv! detta borde rent logiskt kunna leverera 5 miljarder kr i skatteintäkter från levande älv! Fd Köksmästare och Kock som söker nya utmaningar i livet! har du dröm jobbet i fickan tveka inte att kontakta mig! Är även en utvecklare av hållbart fiske genom min wobbler tillverkning, kika in på sidorna nedan. http://saittarovafishing.wordpress.com/ https://vobblerfabriken.wordpress.com/ https://www.facebook.com/kenneth.h.karlsson https://www.facebook.com/groups/vobblerfabriken/?fref=ts Ring gärna +46730425517 savethebaltic@gmail.com

One comment on “Nya miljögifter ökar i Östersjön

 1. HOLY WATER
  maj 22, 2014

  Vem bär ansvaret
  Det är självklart att alla skall hjälpa till så att vi inte smutsar ner i naturen. Vi människor skall hålla oss rena för att inte bli sjuka och smitta andra. Vi skall till och med tvätta oss med sprit. Tillverkare erbjuder oss produkter till detta. Staten skall skydda oss och naturen ändå tillåter staten multinationella företag att i Sverige sälja produkter som förstör vår natur. När vi använder dessa produkter som då hamnar i våra avlopp skall kommunens reningsverk se till att rena avloppsvattnet innan det förs tillbaka (kretslopp). Ethel Forsberg själv säger att avloppsvattnet går igenom reningsverket men att ämnena passerar och hamnar i Östersjön. Är reningsverket inte kapabelt att rena vattnet ligger detta på kommunens / regionens ansvar.
  Hur vore det om Sverige såg till att kemikalieinspektionen förbjöd import av produkter som innehåller ämnen som vi inte har förmåga att rena avloppsvattnet ifrån. Som vanligt skall vi medborgare ta på oss hela ansvaret trots att vi via skatter betalar för att stat, landsting, region och kommunanställda skall se till så att vi slipper smutsa ner och känna skuld.
  Det tycks vara enklare att stoppa utvinningen av naturresurser i Bunge och därmed ta bort 55 arbetstillfällen än att stoppa multinationella företag som producerar artificiella giftiga produkter som sedan hamnar i Östersjön!
  Leif Dahlberg

  Gilla

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: