Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

TILL OCH MED EN BLIND SER ATT KÄRNKRAFTEN DRÄPER ALLT LIV – VEM TJÄNAR PÅ DET?


SmygarenMord sker via kärnkraften

Uggla & bjorn

Av Dag Ståhle

Till och med en blind ser det. Cui Bono – Vem gagnas av det? Cui Bono är ett uttryck som  går att använda i många sammanhang. Här används uttrycket för att se hur vettig kärnkraften är. Cui Bono är annars en term som myntades i det antika Rom och användes flitigt av *Sophos Cicero.

drug-trap-2-495x328

Drog eller medicinfällan. Vem gynnas? Cui Bono? Uttrycket går att appliceras i en mängd olika sammanhang

Mer information om detta ordspråk och citat! ”Apparet id etiam caeco”  Till och med en blind ser det

Kärnkraften är inte hållbar. Kärnkraften förstör natur, djur och människor. Djur och människors DNA:a förändras – muterar. Hur skall vi kunna komma åt att fälla mördarna via den lagstiftning som idag finns? Hur skall vi kunna få slut på rovdriften av Östersjön?

Fukushima-meltdown-prevailing-winds1

Det vi också vill veta är vad är konsekvenserna av olyckan i Japan – Fukushima. Här under finns två filmer om den olyckan som hände 2011

Kärnkraftverk

Seconds From Disaster – Fukushima [Documentary]

Rika

The Fukushima Nuclear Accident  [Documentary]

[Film Documentary]

Japan – Katastrofen den 11 mars 2011 finns i färskt minne. Den kraftiga jordbävningen ledde till härdsmältor vid tre av de sex reaktorerna vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi. Samtliga reaktorer i Japan stängdes. Människor tvingades lämna området för att undkomma strålning.

Enligt Hisayo Takada, från miljöorganisationen Greenpeace Japan så är det inte hållbart att ha kärnkraften kvar. Hon säger:

”Det är fullständigt oacceptabelt att fortsätta använda en så farlig metod för att generera elektricitet i ytterligare 20 år, säger Hisayo Takada för Greenpeace Japan.”

P1000612

Kineser hedrar offren i Japan – Fukushima olyckan 2011

I Japan finns det en mängd olika projekt som jobbar med att hitta alternativa lösningar till KK (kärnkraften).

Fukushima-Wind-Farm-1-537x368

Två och en halv timme från hamnen i Onahama i Iwaki City, Fukushima Prefecture, finns den ståtliga synen av transformatorstationen, ”Fukushima Kizuna”. 2 km resväg på vattnet finns offshore vindkraftverket, ”Fukushima Mirai.” Båda uppfördes 2013 som en del av Fukushima Floating Offshore Wind Farm.

”Fukushima Mirai,” mäter 80 meter tvärs över. Fukushima Mirai har en maximal effekt på 2 MW och är 106m lång. Det är verkligen otroligt att dessa stora byggnader som flyter i havet skapar elektricitet. Den flytande strukturen är som ett skepp på ett sätt.

flytande windkraftwer

Den är förankrad med en speciell, massiv kedja för att klara även en vindhastighet på 70 m / s

Att kärnkraften inte är hållbar och leder till död är bevisad dels via de 3 olyckor som skett.

 1. Harrisburg – 1979
 2. Tjernobyl – 1986
 3. Fukushima – 2011
Nuclear phase out banner in front of the chancellery

Hisayo Takada – Greenpeace / Japan

Under hela processen från uranbrytning till slutlagringen av det radioaktiva avfallet går radioaktivitet ut i näringskedjorna. Med logiska argument finns det klara bevis på att kärnkraften inte är hållbar och så som Hisayo Takada säger.

Forsmark

Forsmark (kärnkraftsverk) Östhammarskommun / Sverige

Det mest riskfyllda är inte längre driften även om det blir förödande konsekvenser när det blir härdsmältor. Det mest oroande är lagringstiden på 100 000 år. Avfallet behövs lagras för att det radioaktiva avfallet skall klinga av. Avfallet skall slutlagras i berget vid Forsmarks reaktorer I, II och III. Lagringsplatsen är illa vald för att (1) berget har sprickor.(2) Vatten kommer ner i berget. En pump måste pumpa bort vattnet. Hur länge kommer de pumparna att fungera? Lagringstiden är 100. 000 år. Kommer pumparna ens att fungera de första 5 -10 åren? Det måste till el för att pumparna skall fungera. Om elen slås ut kommer pumparna sluta att pumpa bort vattnet. (3) De två lager av barriärer dels kopparkapseln dels leran kring kopparkapseln kommer att gå sönder.

Vid olyckan i Fukushima slogs elen ut. Härdsmältorna berodde på att vattnet inte kunde cirkulera och kyla bränslestavarna. Det vatten som fanns kring stavarna kokade bort.

För att greppa vad som SKB AB (Svensk Kärnbränsle hantering AB – ett multinationellt företag) gör för moraliska fel skall vi titta på ett mord i det gamla Rom.

Rome

Sextus Roscius den äldre dräptes med svärd av några släktingar. Året var 81 f. Kr. Mord var vanligt i Rom på den här tiden. Mordet blev känt för att Cicero använde uttrycket Ciu Bono vid en rättegång som hölls på Forum Romanum. Ett torg som härskaren Caesar var mycket stolt över att ha fått varit med och rustat upp under sin tid

Vi tar oss till Rom år 81 f. Kr. Antalet invånare i gamla Rom var kring 2 miljoner. Det fanns 28 bibliotek, 12 Atia_romtorg, 4 teatrar, 2 kapplöpningsbanor, en idrottsstadion och 46 lupanares – bordeller. Dagens första timme hette hora prima. Så de rika vaknar som fattiga i Rom år 81 f. Kr. De rika levde i lyxvillor. De allra fattigaste levde i höghus i kvarter som gavs namnet Subura. I Subura var mord vardagsmat. Kvinnor sålde sig för ett glas vin.

Då Sulla blev diktator hade ett inbördeskrig härjat. I Rom rådde misär och medborgarna levde med våld och mord dagligen. Det hårda livet i Rom kan Du fått ett grepp om genom att medellängden för män var 165 och för kvinnor 155 centimeter. Män blev kring de 40 år. Kvinnor levde till att de kring 30.

Ceasar

Caesar Julius- mördades med 23 knivhugg den 15 mars år 44 f. Kr.

Mordet av en godsägare med namn Sextus Roscius blev Ciceros lycka. Sextus den yngre, sonen blev anklagad. Cicero, en lysande retoriker togs sig an fallet. Ciceros lyckades bevisa att Roms diktator själv Lucius Cornelius Sulla, den självutnämnde diktatorn år 81 f. Kr, var inblandad med sin frigivna slav Chrysogonus. Den senare hade på eget bevåg satt dit namnet på Sextus den äldre på Sullasdödslista för att få tillgång till de 13 gårdarna som Sextus den äldre ägde i Ameria. Ameria ligger i Umbrien.

På Sullas dödslista fanns bland många andra Marius Gaius (ibland stavat Gajus min anmärkning) och hans män. Marius Gaius kom från enklare förhållanden. Gaius lyckades med järnhand reformera armén. Hans konstruktion av legionen med olika kohorter blev en dödsmaskin.

Sulla, diktatorn, hade varit officer under Marius som han avskydde. När Sulla därför fick makten listade han alla Marius anhängare som därför vem som helst kunde döda. Där hamnade också Sextus den äldre efter att en frigiven slav satt dit hans namn. Namnet satte den fria slaven ut efter att denne först slagit ihjäl Sextus den äldre.

Låt oss titta på Ciceros omtalade Cui Bono retorik som innebär att när ett brott är begånget går det att förstå hur brottet begåtts via att titta på hur pengar bytt händer. Ciceros trick var också att fråga sig vem som gynnades av mordet? Allt detta ingår i Cui Bono – vem gangnas.

Vi skall använda Ciceros retorik för att begripa oss på kärnkraften som juridisk mördare, företag är alltid juridiska personer aldrig enskilda personliga personer. Därför står den juridiska personen ansvarig men aldrig den enskilda i ett företag som SKB AB.

Kärnkraften förstör natur, djur och människors DNA:a. Hur skall vi kunna komma åt att fälla mördarna via den lagstiftning som idag finns? Hur skall vi kunna få slut på rovdriften av Östersjön?

Här kan Ciceros hjälpa oss.

Cui Bono – till gagn för vem? Frågan Cui Bono sägs Cicero har lånat av Censorn Ravilla som var domare i frågor kring offentlig moral. Cicero ges med den här rättegången mot Sextus den yngre, sonen, oumbärlig och rätteligen del i framtida kriminalutredningar.

Strax före mellan åren 83 och 82 f. Kr har ett inbördeskrig rasat i Rom. General Lucius Cornelius Sulla har utnämnt sig till diktator på livstid efter att ha intagit Rom. Han har satt upp Marius Gaius, tidigare den person som styrde Rom före inbördeskriget, på en dödslista samt en rad andra namn / personer och som nu är allmänt vilt för medborgare i Rom. Marius Gaius skapade en armé som skulle stå sig i 200 år. Marius gjorde en folkarmé av män från Italien. Han tog in fattiga i armén och gjorde vanligt folk till dugliga krigare. Det var disciplin och tungbeväpnade fotfolk. Till större delen var legionerna organiserade i grupper om 5.200 man. Samtliga tillhörde mindre grupper i denna legion.

Nu ville Sulla ha Gaius död då Sulla själv utnämnt sig till diktator. Marius Gaius var en mycket populär ledare av massan i Rom.

Vi är i Rom. Året är nu 81 f. Kr. Här uppstod frågan / retoriken Cui Bono. Cui Bono betyder till gagn för vem? Cicero första brottsmål är en uppvisning i logik och moral. Bakgrunden var att en rik godsägare mördades i Rom av två släktingar. Släktingarna lyckas få sonen anklagad för mordet på sin far.

Marcus Tullius Cicero är det året 26 år. Han har aldrig praktiserat sitt valda yrke som är advokatens. Han har tackat ja och det efter att en rad kända advokater avsagt sig att försvara Sextus Roscius den yngre. Det vill säga den mordanklagade  sonen. Samtliga av de mer erkända advokater är rädda för Cornelius Sulla. Sulla håller på att utplåna samtliga sina politiska motståndare. Han gör det genom att helt enkelt spika upp deras namn i Rom. Dessa blir återigen de fredlösa.

Vem som helst kan slå ihjäl fredlösa och kräva ersättning. Här finns alltså Gaius och senare kommer alltså även godsägaren upp på listan. Listan har då manipulerats av den frigivne slaven Chrysogonus. Ägodelarna efter den fredlöse tillfaller Staten – alltså Sulla. I de här oroliga tiderna passar många romare på att genomföra privata hämndaktioner eller begå rånmord. Rom är efter att Sulla tagit sig rollen som diktator en laglös stad. Senaten gillar det inte; domaren gillar det inte. Folket speciellt i förorterna lider mest.

Sextus Roscius är på väg hem genom Roms gator. Titos Roscius Magnus är en släkting som befann sig i närheten. Det gör även Titus Roscius Capito som är i maskopi med Magnus. I närheten finns även Chrysogus – Sullas hantlangare som är i maskopi med Magnus och Capito.

Den rike godsägaren, Sextus Roscius – den äldre; den yngre är sonen) är från byn Ameria. Ameria ligger i Umbrien. Sextus den äldre har hamnat i glatt sällskap och druckit en del. Han har en svans med slavar med sig. Den här kvällen kommer han aldrig hem utan slås ihjäl på öppen gata.

256px-Map_Region_of_Umbria.svg

Umbria – Italien

forum%20romanum

Romanum var hjartat i Julius Caesars rike som för många andra romare

Mord är inte som i dagens värld något unikt. Mordet på den rike godsägaren väcker ändå ett visst intresse. Rättegång skall hållas på det stora torget Forum Romanum. Sonen Sextus Roscius anklagas för mordet. Fadermord såg man med stränga ögon på under den här tiden i Rom. Sonen vet om att fadern stått på diktatorn dödslista. Det hjälper inte. Faderns egendomar, de 13 gårdarna blir konfiskerade. Allt har ett värde av 9 miljoner. Den frigiven slaven Chrysogonus, Sullas hantlangare och med nära koppling till diktatorn Sullas ohederliga metoder får tillfälle att köpa allt. Slaven ger 2000.

Här kommer Ciceros in i bilden. Ciceros inser vilka som ligger bakom mordet. Frågan han ställt sig är:
Cui Bono – Mordet är till gagn för vem?

Slavarna till Sextus den äldre har övertagits av ormen Chrysogonos. Det enklaste hade varit att slavarna fått vittna. Nu äger Chrysognos  före detta slav själv Sextus den äldres gårdar. En annan gammal gladiator med namn Magnus, släktingen, befann sig i Rom och skall vara ett av åklagarens starka kort.

Nu kallar istället Cicero på chans in Magnus. Han misstänker att släktingen varit i Rom vid tiden för mordet.

Cicero förhör Magnus. Det slutar med att Cicero lyckas bevisa att Magnus har något med mordet att göra. Han lyckas koppla Magnus till Chrysognos som alla vet är kopplad till Sulla. Nu rullas dödslistan upp; den dödslista som Sulla har. Cicero lyckas nu bevisa att Chrysognos själv skrivit dit fyra namn. Det sista är den ihjälslagne rike godsägaren Sextus. Sullas lista har alltså manipulerats av den nu frigivne slaven och som bara tar order från diktatorn själv Sulla.

Hela, Ciceros resonemang utgår från Cui Bono. Vem gynnas? Han håller det på Forum Romanum inför en mängd intresserade åhörare. Sonen har inte gynnats något utan endast fått sorg och fattigdom. De gynnade är Sullas egna män. Sonen blir lyckligvis rentvådd. Domarnas röster är i övertal för A. A stod för absolvo. Det vill säga frikänd. Samtliga 50 domare var rädda för diktatorn Sulla. De dömer ändå mot diktatorn Sulla då Cicero lagt fram sina bevis för hur mordet verkligen gick till.

Nu tar vi kärnkraften den svenska kärnkraften. Kärnkraften dödar. Detta blev styrkt i den rapport som Cohen lade fram 1990. Professor, kärnkraftsförespråkare, Cohens rapport har vi tidigare tittat på i 3 artiklar om kärnkraften. Vi har granskat den rapporten. Har du inte läst artiklarna så ligger länkarna här nere:

Knapp I

Professor Emeritus Bernard L. Cohen University of Pittsburgh, paper (studien) published by Plenum Press, 1990. Vi utgår från ett mycket långt arbete som skrevs av Bernard L. Coen. Cohen är amerikan och var mycket positiv inställd till kärnkraft. Han gjorde arbetet 1990. Här verkar det ändå som om han inte riktigt begriper det han fått fram. Han får en negativ trend men drar ändå slutsatsen att kärnkraften är positiv

Knapp II

Professor Emeritus Bernard L. Cohen University of Pittsburgh, paper (studien) published by Plenum Press, 1990. Livet är en känsla vilken känsla vill Du ha i ditt liv! Risker finns med allt vi sysslar med. Kärnkraften innebär dödliga risker; risker som värderas allt för lågt i förhållande till de skadeverkningar kärnkraften ger eller kan optimeras, notera särskilt ordet, att ge! Under 1990-talet gjordes en Amerikansk studie. Studien av Cohen där Cohen påstod bland mycket annat att ditt liv förkortas med 0,4 procent ifall du var amerikansk medborgare och var medveten om att din Stat delvist försörjde sig med KK. Anledningen till livets förkortning skulle vara kärnkraften

knapp 3

Professor Emeritus Bernard L. Cohen University of Pittsburgh, paper (studien) published by Plenum Press, 1990. Kärnkraften är inte hållbar av flera olika anledningar. Kärnkraftens risker är underskattade. Dess kostnader än underskattade. Dess skadeverkningar speciellt över en lång period, Long-term effects, är underskattade Artikeln börjar med hur gladiatorer i Rom var tvungna att sätta sig in i olika risker hos den andra slagskämpen / gladiatorn. Det fanns olika typer av gladiatorer precis som det idag finns olika typer av risker med KK beroende på en mängd olika faktiska faktorer

 

***********************************************************************

Vem gynnas av att Östersjön kommer att utnyttjas som en buffert vid ett eventuellt läckage av radioaktivitet från Oskarshamn eller Forsmark? Vem gynnas av att få lägga det radioaktiva atomresterna i berget i Östhammarskommun? I detta berg finns två vatten som kommer att förorenas. Dels grundvattnet som går 500 – 600 meter under jorden dels Östersjön. Östersjön ligger där avfallet skall placeras?

Vem gynnas av att producera denna kärnkraft?

energi

Det går också att vända på resonemanget. Vem gynnas av ett rent Östersjön? Vem gynnas om vi börjar att göra en omställning till mera rena energiformer?Vem gynnas om vi slutar att använda Östersjön som en soptipp för allt möjligt? Miljögifter, spöknät eller övergödning från lantbruket.

Ciceros fråga Cui Bono fungerar utmärkt att applicera på samtliga av Östersjöns miljöproblem

Mar-Báltico-11

Vinnarna av ett rent Östersjö är alla. Vinnarna av att skita ner Östersjön eller använda Östersjön som en buffert för radioaktivitet eller gifter är de multinationella företagen. I Sverige heter bolaget SKB AB. Ägarna bor inte i Sverige. Detta måste inte bara medborgare i och kring Östersjön förstå. Detta måste också våra folkvalda politiker börja förstå.

RikaHär är SKB AB brottslingen eftersom radioaktivitet släpps ut i samtliga led från brytning av uran till slutlagringen av det radioaktiva avfallet. Uranet bryter de på andra ställen än i Sverige. I Sverige skall vi inte börja bryta uran. I Sverige är det hög tid att skifta om till andra energislag. Kärnkraften är inte hållbar så som den japanske företrädaren för Greenpeace säger i början av den här artikeln.

”Det är fullständigt oacceptabelt att fortsätta använda en så farlig metod för att generera elektricitet i ytterligare 20 år, säger Hisayo Takada för Greenpeace Japan.”

Det är ju inte konstigt att förstå att hon säger så. Fukushima var en katastrof som lamslog hela Japan. Konsekvenserna har vi ännu inte en aning om. Radioaktiviteten är fortfarande för hög i området för att någon skall vilja bo där.

 •  Kärnkraften dödar.
 • Kärnkraften är inte hållbar
 • Kärnkraften kommer att kosta mer än vi kortsiktigt kan ha nytta av den
 • Kärnkraften kommer att fela eftersom systemet byggts av människor
 • Människor felar
 • Människor som äger de olika bolagen har inga egna intressen i de länder de tjänar pengarna
 • De är villiga att sätta andra människors liv på spel
 • De ägarna inser inte att de också sätter sina egna liv på spel eftersom kärnkraften inte bara dödar lokalt den sprider sig via luft, vind och vatten
 • Kärnkraftens slutavfall måste lagras i 100 00 år – det finns ingen som kan garantera en sådan lång lagringsperiod
 • Det finns helt enkelt för stora osäkerhetsmoment med kärnkraften – därför skall vi inte längre låta oss bli lurade inte bara på våra pengar utan också på vår natur, våra vatten och skapa sjukdomar för efterkommande generationer
 • Uranbrytning dödar och transporterna dödar
 • Radioaktivitet släpps ut i näringskedjora
 • Vi kommer att få ta mycket kostnader i framtiden på olika sätt
 • Arter kommer att försvinna
dag staahle - Sweden - STHLM

Dag Ståhle Medlem i Sveriges Författarförbund

 

 

 

 

 

 

 

 

******************************************************************************

Ref: Cicero – The Life and Time of Rome´s Greatest Politicians, förlag Random House, 2002

Referensen gäller – Artikeln ovan som bygger på Ciceros tal och som han höll i Forum Romanum år 81 f Kr

Smygaren I Rom kunde bara fria män väcka åtal. En åklagare som förlorade i en process fick ett K brännmärkt i pannan. K stod på den här tiden i Rom för *Kalumniator (*false accuser; pettifogger| chicaner; perverter of the law; carping critic ). En som kommer med falska anklagelser. Åklagaren & försvaren lade fram sina argument för en jury. Juryn bestod av en ordföranden och 50 domare. Röstning i skuldfrågan. Den åtalade fick tiga vid rättegången. Advokat kunde vem som helst kalla sig. De som vanligen antog rollen / yrket hade ofta utbildning och var utbildade i retorik.

I det antika Rom stod Augustus bakom polisreformen:

 • Vigiles var en kombinerad vakt och brandkårs med kring 7000 man. Dessa tog hand om tjuvar, förrymda fångar och brandsäkerheten
 • Cohortes urbanae grundades också av kejsar Augustus. Kåren på 9000 man tog hand om gängkrig och upplopp i det antika Rom
 • Praetorianergardet – kallades kejsarens livvakter

Ordet polis är grekiska och betyder stadPnasarnäven

*  Den första poliskåren sägs vara den som bildades i Egypten under epoken Nya riket  (1550 – 1069 f. Kr). Poliserna rekryterades från Medjayfolket som var ett nomadfolk som vanligen uppehöll sig i norra Sudan. Medjayfolket stod alltså utanför det Egyptiska samhället

*De grekiska orden sophos/sophia, som bokstavligen betyder vishet eller upplysning, har också ibland påståtts vara källan till ordet sufi

fiskarenEn variant att straffa brottslingar i det antika Rom, rånmördare inte minst, var att den dömde bands fast vid en påle innan rovdjur släpptes in på arenan i Rom. Avrättningarna var så blodiga att man täckte ansiktet på statyerna. Den som hade tur fick nacken knäckt av de stora djuren. Mindre djur kunde riva och slita i sitt sprattlande offer under lång tid. Gladiatorspel utfördes på Cirkus Maximus eller på Colosseum

 

Vinnaren

”Acti labores jucundi”

 Utfört arbete är behagligt – eupatheiai (‘good feelings’)

About swedishauthor

Author - mainly fictions, SFI, Crimestories. Documentarys - mainly and basicly journalism or crimes Lic. Nurse, Bach 2001 Lic. Journalist, Bach 2013 Member of SFF - One Author community for Swedish writers Photographer Spec. environment issues Good contact with Asia - Spec. China / Japan Non politican Other areas of knowledge: Spec. in medicin Care History Communication Art Hobbies: Do swim or gym ex. Reads Non smoker ..,

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: