Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

DOMINUM MARES BALTICI – VEM VINNER HERRAVÄLDE ÖVER ÖSTERSJÖN?


Våra moderna krigare

Våra moderna miljökrigare är alla vi människor som orkar stå emot politikers och företagens egoism och girighet

Ugglan i bloggen

Av Dag Ståhle

I morse fick jag ett mejl. Det stod:

”Godmorgon ett artikel uppslag. Vem har förstört vår natur genom åren? Vilka har suttit i makten!? Vilka finns bakom miljöförstöringarna? Genom tid och rum. Vem får ta ansvaret? Våra sju kommande generationer.”

Svar:

Dominum Mares Baltici – Herravälde över Östersjön. Under 1600-talet var Sverige en Stormakt. Tiden går från det att Gustav II Adolf tillträde år 1611 till Karl XII död 1718. År 1611 får en blott 17 årig Gustav II Adolf kronan. Året efter, 1612, får Axel Oxenstierna hjälpa den unga kungen. Oxenstierna blir rikskansler. Rikskanslern blir rådgivare till kungen. I praktiken bestämmer rikskanslern; även om kungen måste fatta det slutgiltiga beslutet.

Under den här tiden blev uttrycket Dominum Mares Baltici det som blev målet. Oxenstierna ansåg att rikets utbyggnad och välstånd vilade på kontrollen av tullar kring Östersjön. Tull och handel kring Östersjön blev därför A och O för rikets utbyggnad. Oxenstierna var en klok rådgivare och det visade sig att Oxenstierna hade helt rätt.

Stormaktstiden / Sverige växte för varje år även om kungar och faktiskt en drottning, Kristina, bytte regentskap. Sverige var som störst år 1658. Då hade Sverige flest hamn och kustområden. Det fick inte Gustav II Adolf uppleva då han stupade år 1632 i det 30-åriga kriget. Platsen blev Lützen.

Stormaktstiden

Under stormaktstiden var Sverige tidvis i behov av finansiellt och militärt stöd av andra europeiska länder. Under det trettioåriga kriget erhöll Sverige betydande subsidier från Frankrike, som var intresserat av att se den dominerande tyska furstesläkten Habsburg försvagad. Vidare ville handelsnationerna Nederländerna och England inte att något enskilt land skulle dominera Östersjön och bistod därför Sverige då landet var i underläge mot Danmark. Drottning Kristina var en av regenterna under den här tiden. Kristina abdikerade för att konvertera till katolicism. Den 6 juni 1654 skedde avsägelseceremonin på Uppsala slott och samma dag kröntes Karl X Gustav. Här syns Drottning Kristina i form av Greta Garbo. Garbo fick spela huvudrollen i en film som fick namnet Queen Christina. Filmen har mycket lite med den verkliga Drottning Kristina liv

Det är det samma idag. Kriget mellan miljöförstörare och miljövänner handlar om Östersjön. Det är som vanligt de små och vanliga människorna med högst anspråkslösa krav på att kunna använda naturen och att kunna bada i friskt vatten som får betala. Det går mycket väl att jämföra det med en 17- årig nyss tillträd Gustav II Adolf (1611) som behövde en mästare som Oxelstierna vid sin sida för att först vinna de tre krigen han ärvde av sin far för att därefter ta sig an uppgiften att vinna områdena kring Östersjön. Herraväldet över Östersjön gäller i lika hög grad idag.

Vem är nu våran tids Oxenstierna? Det är absolut inte våra politiker.

Det är idag dels de stora företagen dels politiker som gör anspråk på att effektivt skita ner Östersjön. De gör detta framför ögonen på oss förvånade medborgare. Företagen generar arbetstillfällen. Det är riktigt. Baksidan är att Östersjön förstörs. Politikerna tänker därför helt bakvänt eftersom kostnaden för miljöförstöringen som de här företagen åstadkommer blir högre än de kortvariga vinster i form av arbetstillfällen detta ger.

Vad är realistiskt? Vad är optimistiskt?

197946_383817191703450_235345085_nDet blir .., kostnader för samhällsordning / samhället och medborgarna.  Vi kommer att bli sjuka. De kommande generationerna kommer att bli sjuka. I värsta fall blir människor från födelsen handikappade. Handikappen kommer framförallt yttra sig i nerv, syn eller reproduktionssystemet. Det finns redan exempel på missbildningar orsakade av miljöförstöring.

Tanken att låta multinationella företag att använda Östersjön som en buffert kommer sannolikt ursprungligen från en Lovelock. Lovelock lanserade Gayia / hypotesen. Den går ut på att jordens och ekosystemen har ett självreglerande system. Gaiya utgår från att havet och jorden tål hur mycket dynga som helst. Det vill säga Lovelock hävdade verkligen att jorden kan reglera allt självmant. Detta kallas för autonomt. Auto betyder själv eller självgående. Jämför automobil.

Nu finns det en hake. En automobil kör inte själv. En bil måste ha någon som styr, läs håller i ratten. Det är här vi miljövänner och vanliga vettiga medborgare kommer in. Vi måste ta tillbaka ratten för att vinna Östersjön tillbaka, läs rädda Östersjön tillbaka. Det gör vi dels via vår konsumentmakt dels via att anmäla företag som skitar ner våra vatten och landområden.

beautiful-car-driving-girl-tattoo-Favim.com-203421_large

Att ta makten över våra liv

Det finns alltså en teori som går under Gayiateorin/ hypotesen. Den innebär att jord, hav och luft anpassar sig till den nya giftigare nivån av någonting. En Gaiateori är en teori där livet självt regleras för att skapa och upprätthålla goda livsförhållanden (eller bästa möjliga livsförhållanden efter de rådande (sämre) situationen(erna). Den första Gaiateorin skapades av atmosfärforskaren James Lovelock. Året var 1969. Lovelock kunde argumentera för sin hypotes. Det är till viss del ännu 2014 en hypotes. Det vill säga hypotesen om att hela jorden är ett enda stort självreglerande systemet är inte fullständigt bevisad.

Lovelock utgick i vilket fall mycket riktigt från att allt hänger ihop. Allt är en helhet. Det kallas för holism.

häst

Holism innebär att allt hänger ihop och har en funktion och ett givet samband till allt annat

All levande materia på jorden kunde ses som en övergripande enhet. Lovelock döpte det självreglerande system till Gaiya. Återigen hittade en vetenskapsman inspiration från antikens mytologi. En jätte, en titan, med samma namn finns i den grekiska mytologin. Idag finns det olika varianter av den här teori. Det är bevisat att liv strävar efter att anpassa sig och att jorden strävar efter att anpassa sig. Det enligt lagen om egen överlevnad eller gruppens överlevnad.

Det innebär inte att jorden tål hur mycket som helst.

LÄNK:

glasses

Gaia hypotesen som säger att jorden är som en enda levande enhet som en gigantisk organism. Det är ju klart bevisat att allt liv på jorden samspelar med varandra och att allt samarbetar för att upprätthålla livet. Det är inte bevisat att jorden kan ta hur mycket miljöförstöring som helst – snarare tvärtom.

2 bloggen

Clean water!

Beviset är exemplet med rovdjur på en ö. Till en ö simmar ett antal älgar. Dessa älgar förökar sig markant. Av någon anledning sätts några vargar ut. Vargarna lever gott på det höga beståndet av älgar som finns på ön. Vargstammen växer så det knakar. Vid en viss punkt finns det så lite älg att det inte räcker till alla vargar. Då kraschar vargstammen. Detta kommer att hända med Östersjön. Östersjön kan reglera företagens utsläpp till en viss nivå. Därefter kommer en krasch av hela växt och djurlivet. Detta är bevisat att vi djur, växter och människor fungerar efter den här principen. Vi förökar oss ohämmat och tänker inte på att de ekologiska fotavtrycken och att maten till sist inte räcker.

Detta bevisar verkligen att människan är ett djur. Om än fungerande något mer annorlunda än de flesta andra djur på denna planet. Vi är mer egoistiska och mer krigiska. Läs romanen Dvärgen av Pär Lagerkvist om du vill förstå människans sanna natur på ett förhållande vis enkelt sätt om än lätt överdrivet.

Förstörelsen väntar hela jorden och mänsklighetens om inte politiker sätter värde på naturen. Vi bör ställa om till gröna jobb och helst inte låta företagen skita ner Östersjön som andra vatten / natur. Här gäller det att ställa in fokus och ta ut ett givet mål. Träfftavlan är företagen som skitar ner ingen annan.

Fokus 111

Ta ut ett mål, sikta för att träffa måltavlan – här de multinationella företagen som skitar ner Östersjön

Ett annat exempel blir:

Om jag ställer mig och häller ut tio liter olja i Östersjön så att min granne ser det. Kommer grannen undra vad jag i hela fridens namn sysslar med. Det samma hade Du gjort om din granne uppförde sig likadant. Mitt svar till grannen blir då dels Gaiya hypotesen dels att havet är allas allmänning. Har min granne vett nog att ringa polisen kommer jag fällas för miljöbrott eftersom det moraliskt är fel att hälla ut dynga i Östersjön

Hur kommer det sig att vi inte gör det samma i lika hög omfattning när det kommer till företag som gör det samma?

Företagen häller inte ut 10 liter skit i Östersjön. Företag häller ut ton och åter ton av dynga i vår natur, vattendrag, hav och sjöar.  Hur kommer det sig att företagen kommer lindrigare undan?

Sverige var som störst 1658. När blir vi som bäst på att bötfälla företag som skitar ner vår natur och våra vatten?

Dei gratia – By the grace of God:

dag staahle - Sweden - STHLM

 

 

 

 

Av Dag Ståhle

Sveriges Författarförbund

Bild öppet brev

 

Vinnaren

”Acti labores jucundi”

 Utfört arbete är behagligt – eupatheiai (‘good feelings’)

About swedishauthor

Author - mainly fictions, SFI, Crimestories. Documentarys - mainly and basicly journalism or crimes Lic. Nurse, Bach 2001 Lic. Journalist, Bach 2013 Member of SFF - One Author community for Swedish writers Photographer Spec. environment issues Good contact with Asia - Spec. China / Japan Non politican Other areas of knowledge: Spec. in medicin Care History Communication Art Hobbies: Do swim or gym ex. Reads Non smoker ..,

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: