Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Robotfisk kan mäta vattenkvalité.


Undervattensrobotar som ser ut som fiskar kan i framtiden komma att upptäcka föroreningar och mäta vattenkvalitet i sjöar och vattensystem. Amerikanska forskare har utvecklat en liten robotfisk som rör sig så naturtroget att den inte bara blir accepterad som en medlem i stimmet, utan till och med kan ta över ledarrollen.

120406d

Tack vare rätt snärt med stjärtfenan accepteras den nya robotfisken som ledare i naturliga fiskstim.

Undervattensrobotar som ser ut som fiskar kan i framtiden komma att upptäcka föroreningar och mäta vattenkvalitet i sjöar och vattensystem.

10107c-robotfiskar-i-stim-ska-mata-vattenkvalitet

 Läs hela artikeln om Robotfisk

Här i Sverige finns det otaliga platser för att mäta vattenkvalité. Ett exempel som är viktigt att ha koll på är  intill älven Ljungans utflöde där de 20 000 tunnor med kvicksilver ligger i havet utanför Sundsvall. Länsstyrelsen har beslutat om omedelbara åtgärder för 30 av tunnorna.

Läs även länk:

Vi från Save The Baltic-salmon oroas över att kvicksilvertunnorna hotar sportfisket i Ljungan. 

1903124_10152002916272602_1398069925_n

About Bror Högbom

Är en lugn man i sina bästa dagar. Tycker om allt inom skapande så som konst, uppfinningar och musik. Driver även frågan om Kiselbristen i Östersjön på Save The Baltic-Water for Life:s blogg. Kisel ( tiamin) är en hörnsten för Östersjön. Är producent för Save The Baltics nystartade webb-TV. https://savethebaltic.wordpress.com/2016/07/29/nu-har-svaret-kommit-kiselalger-innehaller-bl-a-kolhydrater-protein-oljor-fett-vitaminer-bland-annat-vitamin-b12-och-thiamin-b1-vitamin/

2 comments on “Robotfisk kan mäta vattenkvalité.

 1. leooras
  april 17, 2014

  Svar på SAVE THE BALTIC:s artikel ”Robotfisk kan mäta vattenkvalité”
  Problemet med Östersjöns förgiftning är förstås mycket allvarlig. Ser man gifttunnorna i Sundsvallsbukten i ett större sammanhang bidrar de till den i övrigt giftiga miljön i Bottenhavet och hela Östersjön. I Ljungan, Indalsälven, Ljustorpsån, Selångersån mfl åar i Sundsvallsområdet påverkas förstås all havsvandrande fisk av miljögifterna.
  Olika åsikter verkar råda om hur tunnorna ska hanteras. Ska de vara kvar och förhoppningsvis sjunka ned i bottensedimenten så småningom? Eller ska de tas upp. Teknik för detta finns men är dyr!
  Personligen tycker jag inte att gifttunnorna specifikt är ett särskilt stort hot mot sportfisket i Ljungan. De bidrar dock till den allmänna förgiftningen av Östersjön.
  En god ekologisk miljö i älven ger förutsättningar för ett bra sportfiske.
  För den ekologiska miljön är det av stor vikt hur älven regleras. Statkraft med samverkan av de övriga kraftbolagen reglerar sträckan nedströms Viforsens kraftverk på ett mer naturligt sätt sedan senhösten förra året. Endast det årstidsreglerade vattnet påverkar regleringen = mer naturligt flöde, vilket förstås bidrar till en god ekologisk miljö. Vi får hoppas att Statkraft och de övriga kraftbolagen fortsätter med detta. Fler åtgärder krävs dock. Bl a bra lek- och uppväxtområden i huvudälven, Stångån och bäckarna som rinner ut i älven. Så är det tyvärr inte idag.
  Värdet av utsättning av havsöringsmolt och att den odlas på odlad fisk råder det delade meningar om.
  Sett i ett längre tidsperspektiv så måste dock förgiftningen av Östersjön upphöra. Om den fortsätter så kommer vandringsfisken att slås ut förr eller senare. Då finns ingen vandringsfisk kvar oavsett hur älven regleras. Allt hänger ihop. Östersjön påverkas av våra älvar och vice versa./Leo Oras

  Gilla

 2. Pingback: Examensarbete och en robotfisk | Anna & Elias Foto

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: