Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Nästan 10.000 ton palmolja som används i fiskfoder 2013


Källa:

Nyligen har det varit fokuserat på användningen av palmolja i spannmål inklusive kreatursfoder. Det var NRK.no som tog upp frågan om att Tine och foderföretaget John Deeres återförsäljare har underlåtit att informera jordbrukare och konsumenter om användningen av palmolja i sitt foder.

http://soundcloud.com/cjsfradio/april-1-2014-april-fools-and

Både Ewos och Skretting har i tidigare artiklar och Kyst.no har varit väldigt tydliga att de inte använder den kontroversiell palmolja i fodret. Coma var också medveten om detta, men samtidigt medgav att de använde palmolja som en teknisk komponent. Detta bevisar i efterhand även gälla Ewos och Skretting.

Läs : Ingen palmeolje i fiskefôret til Ewos

Palmolja är kontroversiellt eftersom regnskogen huggs ner för att ge plats för palmoljeplantager. Det är idag nästan omöjligt att köpa spårbar palmolja, hävdar Rainforest Foundation.

Detta innebär att foder leverantörer fortfarande använda palmolja i sitt foder. Fodret använder inte olja som foderråmaterial, men som en teknisk komponent för att åstadkomma rätt konsistens på fodret. Denna användning är inte skadligt för fisk hälso och konsumentskydd, men enligt flera miljöorganisationer problematisk ur ett miljöperspektiv. Fiskfoder producenters konsumtion är långt över det livsmedelsindustrin använder idag.

Läs : Palmeolje – bedre enn sitt rykte
– Vi kommer att uppmuntra fiskfoder tillverkarna att implementera samma nedskärning som livsmedelsindustrin, säger Ane Schjold Rainforest Foundation.

Nästan 10.000 ton palmolja i fiskfoder.
Under 2013 såldes 1.591.000 ton lax och öring foder i Norge (Akvafakta ) . På grundval av uppgifter från foder producenter har norska fiskodlarnas / Kyst.no uppskattat att de norska fiskfoder tillverkare har spenderat nästan 10 000 ton palmolja under 2013.

De siffror som vi har fått från Coma visar att de producerade nästan 400.000 ton foder under 2013. Användningen av palmolja stod enligt företaget 0,4 -0,5 % av den totala produktionen. Totalt använde Coma mellan 1600 och 2000 ton palmolja under 2013.

EWOS har gett oss en uppskattning om att den palmolja de använder utgör 1,2% av den totala produktionen.

Skretting informerade oss först för en andel på cirka 1% men de har sedan nedgraderat detta till 0,1-0,2%. EWOS och Skretting producerade cirka 600.000 ton foder vardera under 2013. Det betyder att Ewos ensamt har användt 7.2 ton palmolja.
Skretting har räknat och till och med påstått att de bara använt 800 ton palmolja under 2013.

Tillsammans använde de tre foderföretagen närmare 10.000 ton palmolja under 2013.

Globalt produceras det 57,4 miljoner ton palmolja per år. Av detta går 0,02% till norska fiskfoder tillverkare. Detta är lite i ett globalt sammanhang, men på den norska skalan är det relativt högt. Enligt Rainforest Foundation och Future In Our Hands använde livsmedelsindustrin 15 000 ton palmolja under 2011. Dessa har minskat förbrukningen med 70% på tre år. Fiskfoder producenters konsumtion är nu mycket högre än den förbrukning livsmedelsindustrin har.

– Förvånad hur palmolja används?
Framtiden i våra händer och Rainforest Foundation svarar på den mängd palmolja som fodertillverkare använder.

– Det var ett häpnadsväckande stor mängd, säger Ane Schjold Rainforest Foundation till norska Vattenbruk/Kyst.no. Vi uppmuntrar fiskfoder tillverkarna att implementera mindre andvändning som livsmedelsindustrin .
– Användningen från certifierade leverantörer ger inga garantier för hållbar produktion, sa Earl Lindahl från framtiden i våra händer.
Foto : Framtiden i Våra Händer
– Köp palmolja från certifierade tillverkare.
– Vi använder endast palmolja som är certifierad, och vi har ett starkt fokus att se till att vi köper palmolja som produceras på ett hållbart sätt säger Vidar Gundersen i Coma för norsk fiskodlarnas/Kyst.no. Vi har en medlem i RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) och vill att ett medlemskap för att göra vad vi kan för att förhindra att regnskogar skövlas, såsom en produktion av palmolja kan orsaka.

– Anledningen till att vi har palmolja är att dess unika egenskaper som gör den särskilt lämplig för att ge foder rätt teknisk kvalitet, säger Gundersen. Det handlar om att palmolja har en mycket högre smältpunkt än andra foderingredienser och kommer att förbli fast vid rumstemperatur. Det bidrar därmed till pelletsen får rätt konsistens och inte läcker fett. Palmolja som vi använder har inget näringsvärde för fisk och är därför inte med som foderråvara.

Även Ewos och Skretting säger att de bara använder certifierade leverantörer av palmolja.
– Vi köper palmolja bara genom certifierade hållbarhets certifikat, säger Peter Hagen Ewos. Vi anser därför att hållbarhet kan garanteras. Laxen har liten förmåga att tillgodogöra sig palmolja, så för konsumenten finns det ingen risk för att äta lax som har ätit foder med palmolja. Den utgör en liten del av det totala innehållet och inte är att räkna som foderråvara. För tekniskt bruk använder Ewos modifierad palmolja och en biprodukt från palm.

– Å bruke sertifiserte leverandører gir ingen garanti for bærekraftig produksjon, sier Håkon Lindahl iFremtiden i våre hender.
Foto: Fremtiden i våre hender

Ingen av tillverkarna har svar på om det finns alternativa ingredienser som kan ersätta palmolja som de för närvarande använder.

– Användningen av certifierade leverantörer ger inga garantier för en hållbar produktion.
– Det finns brister i samband med den nuvarande certifiering av palmolja. Certifieringssystemet kräver inte spårning av produkten , säger Earl Lindahl i framtiden i våra händer. Enkelt köpa ett lass palmolja från en leverantör. De kan köpa certifierade palmolja, eller olika grader av certifierad palmolja.  Det gemensamt är att de köper ”certifikat” för palmolja som de använder. Vad de betalar för dessa certifikat, återvänder till certifierade plantager.  Men de vet inte om det fysiska palmolja de köper kommer från en plantage certifierad eller inte. Dagens palmolje produktion är därför långt ifrån tillräckligt säker för att se till att produktionen är bara. Det är därför ingen garanti för att palmolja köps inte är från skogar och leder till avskogning, säger Lindahl.

About HOLY WATER

Honesty and fairness in all instances! fishing is not a right just a duty to care. Imagine what Norrland could deliver! based on Mörrums salmon fishing versus 300 mil living river! this should logically be able to supply 5 billion in tax revenue from live river! Former chef and chef looking for new challenges in life! Do you have a dream job in your pocket, do not hesitate to contact me! Ärlighet och rättvisa på alla instanser! fisket är ingen rättighet bara en skyldighet att vårda. Tänk vad Norrland kunde leverera! räknat på Mörrums lax fiske kontra 300 mil levande älv! detta borde rent logiskt kunna leverera 5 miljarder kr i skatteintäkter från levande älv! Fd Köksmästare och Kock som söker nya utmaningar i livet! har du dröm jobbet i fickan tveka inte att kontakta mig! Är även en utvecklare av hållbart fiske genom min wobbler tillverkning, kika in på sidorna nedan. http://saittarovafishing.wordpress.com/ https://vobblerfabriken.wordpress.com/ https://www.facebook.com/kenneth.h.karlsson https://www.facebook.com/groups/vobblerfabriken/?fref=ts Ring gärna +46730425517 savethebaltic@gmail.com

9 comments on “Nästan 10.000 ton palmolja som används i fiskfoder 2013

 1. Fredrik
  mars 28, 2014

  Nästan hopplöst dåligt skriven artikel om ett viktigt och intressant ämne! Är den tagen direkt från google translate?

  Gilla

 2. HOLY WATER
  mars 28, 2014

  Ursäkta felet! men vår redigerare var i tjänst.

  Gilla

 3. veronicamalmqvist
  mars 28, 2014

  Har gått igenom texten men då jag inte har ursprungsartikeln på Norska är det svårt att få den helt korrekt. Har gjort en del ändringar i texten.
  //Veronica

  Gilla

 4. veronicamalmqvist
  mars 28, 2014

  Nu är artikeln på norska läst och det blir några ändringar till. Sitter dock nere på kanarieöarna och har en bristfällig uppkoppling som kommer och går.
  //Veronica

  Gilla

 5. HOLY WATER
  mars 28, 2014

  Njut nu! ta en bira och koppla bort Sverige….

  Gilla

 6. Pingback: Bojkotta fiskodlings industrin avkväden | SAVE THE BALTIC

 7. Pingback: Giftig lax på Ica, Konsum och på restauranger | SAVE THE BALTIC

 8. Pingback: WWF corrupted or corruptor | SAVE THE BALTIC

 9. Pingback: Fängslad av Palmolje industrin | SAVE THE BALTIC

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: