Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Begrip att vi inte kan äta pengar


Begrip att vi inte kan äta pengar

”NÄR NI brutit den sista kvisten, när ni förgiftat det sista rena vattnet, när ni förgiftat den sista rena luften, kommer ni att upptäcka att ni inte kan äta pengar”. Creeindianernas välkända ordspråk är sannare än vad många av oss vill erkänna.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=5442351

Leif Lumio Övertorneå

http://www.svtplay.se/klipp/390254?type=embed

Laxen som i dag simmar uppför våra älvar, inklusive nationalälven Torne älv, är så förgiftad av kvicksilver att den är förbjuden att ge till höns och grisar (enligt Livsmedelsverket). Om människor ändå vill äta den så är rekommendationen max två gånger per år och då i mycket små portioner. Gravida och små barn bör inte äta den alls.

Varför är det så här? Hur har detta kunnat ske? Pappersindustrin som tidigare blekt papper med klorgas har pekats ut som den främsta boven.

Vi har hört om Outokompo utanför Haparanda/Torneå som har ansökt och fått godkänt att få fördubbla sin produktion och därmed sina utsläpp av kvicksilver, fast man redan i dag är det i särklass största punktutsläppet i hela Norden (enligt Naturvårdsverket).

De svenska kommunerna protesterar och även länsstyrelsen, Naturskyddsverket, Naturskyddsföreningen, med flera, utan att Outokompo låter sig påverkas. Kvicksilvret går att rena, men Outokompo väljer att inte göra det för att det kostar för mycket, för att man vill öka sin vinst.

Vi vet också att gruvor som öppnas bidrar till ännu mer giftspridning. Hur mycket klarar vår miljö? Än så länge kan vi äta den norska laxen, men vad händer när vår mat är så förgiftad att den inte går att äta och vad händer om vi ändå äter den.

Cancersjukdomarna ökar i första hand, vilket vi redan ser. Vi får betala ett högt pris för att stora bolag tillåts använda vår luft och vårt vatten för att de ska öka sina vinster, ge höga löner/bonusar åt sina chefer samt aktieutdelningar till ägarna. Allt i form av tryckta papperslappar, med ringa näringsvärde – det vill säga värdelösa. När ska de upptäcka att de inte kan äta pengar?

Samtidigt har vi en näring som är beroende av en ren natur, vatten, fjäll och älvar – turismnäringen. De senaste tio åren har den svenska turismen ökat med 70 procent och det är naturturismen som ökar mest. Turismen omsätter i dag 255 miljarder.

Vi har fem ekokommuner i länet – Luleå, Boden, Jokkmokk, Övertorneå och Haparanda. Dessa kommuner har förbundit säga att bygga ekologiska hållbara samhällen. Hur går det ihop med en utökad gruvnäring, som dessutom ägs av utländska bolag.

Bolagen får tillgång till SGU:s kartor och våra naturresurser och betalar endast en halv promille i mineralersättning. 2011 betalade samtliga gruvbolag 350.000 kronor till staten samtidigt som bolagen gjorde stora vinster. Vinster som i de utländska bolagen lämnar Sverige och som tack får vi en sargad och förgiftad natur.

Det finns ingen hållbar tillväxt när den är baserad på det nuvarande ekonomiska systemet. En hållbar utveckling får vi när naturen, miljön och människan mår bättre och bättre, när mångfalden ökar, när det sociala kapitalet ökar, när vi inte inkräktar på naturens lagar, när giftspridande företag som Outokompo tvingas stänga.

Vi går åt rätt håll när oljebolagen inte längre pumpar upp mer olja, när produkter vi köper inte längre har inbyggda fel för att de ska gå sönder så fort som möjligt och vi tvingas köpa nya och så vidare.

Vi vet att det inte är bra att förgifta naturen, ändå tvingas vi av systemet att tillåta detta. Systemet är inte i samklang med vare sig människa eller miljö. Människan har byggt ett system med ett gigantiskt fel. Det kan därför också förändras av människan. Men vill vi förändra det?

Förändringen kommer när vi byter ut detta ekonomiska system till ett system där mänskliga behov och ekologins lagar är överordnade de finansiella. Frågan är: När ska vi upptäcka att vi inte kan äta pengar?

Christina Snell Lumio (V) Övertorneå

About HOLY WATER

Honesty and fairness in all instances! fishing is not a right just a duty to care. Imagine what Norrland could deliver! based on Mörrums salmon fishing versus 300 mil living river! this should logically be able to supply 5 billion in tax revenue from live river! Former chef and chef looking for new challenges in life! Do you have a dream job in your pocket, do not hesitate to contact me! Ärlighet och rättvisa på alla instanser! fisket är ingen rättighet bara en skyldighet att vårda. Tänk vad Norrland kunde leverera! räknat på Mörrums lax fiske kontra 300 mil levande älv! detta borde rent logiskt kunna leverera 5 miljarder kr i skatteintäkter från levande älv! Fd Köksmästare och Kock som söker nya utmaningar i livet! har du dröm jobbet i fickan tveka inte att kontakta mig! Är även en utvecklare av hållbart fiske genom min wobbler tillverkning, kika in på sidorna nedan. http://saittarovafishing.wordpress.com/ https://vobblerfabriken.wordpress.com/ https://www.facebook.com/kenneth.h.karlsson https://www.facebook.com/groups/vobblerfabriken/?fref=ts Ring gärna +46730425517 savethebaltic@gmail.com

5 comments on “Begrip att vi inte kan äta pengar

 1. Sven-Olof Hagge Hagström
  februari 15, 2013

  Ja kära regering i massarbetlöshetens tecken, avfolkning och social nedstämdhet.
  Tänk Er att ta en tripp till vårt kära grannland Norge och prata med de människor som helhjärtat går in för att locka turister till sina vatten.
  Små orter som blomstrar, bensinstationer, små butiker m.m. som lever och försöjer folk. Kan Norrmännen så borde vi kunna, jag har fiskat i Norge sedan mitten på 80 talet, törs inte ens tänka på hur många 100 tusen tals kronor som bara jag som alena person genererat till Norska folket, pengar som kunde ha stannat i landet och bidragit med att skaffa arbetstillfällen m.m. Är det inte lite synd att exportera pengar på det viset då landet skriker efter arbeten, mitt råd till Er styrande politiker med Erlandsson i täten, ta en tripp över till Norge och börja nysta i hur vi kan utveckla denna stora turistnäring i Sverige, för något måste göras för att bevara våra vatten för kommande generationer, och vad vi skall bevara är ett orört levande vatten fullt med liv så som naturen en gång skapades.
  PS, har Eskil E. svårt med Norskan kan jag erbjuda mig som tolk Ds.

  Gilla

 2. Nauru
  februari 17, 2013

  I want to express my thanks to the writer for bailing me out of this particular scenario. Right after surfing throughout the internet and getting thoughts that were not beneficial, I was thinking my entire life was done. Being alive without the presence of strategies to the problems you’ve resolved by means of your short post is a critical case, as well as those that would have in a negative way damaged my entire career if I hadn’t encountered your web page. Your primary skills and kindness in taking care of all the pieces was crucial. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t come across such a subject like this. I am able to at this time relish my future. Thanks so much for this high quality and amazing help. I will not think twice to propose your site to any individual who requires care on this problem.

  Gilla

 3. Anonym
  mars 9, 2013

  What’s up it’s me, I am also visiting this site on a regular basis,
  this web page is really pleasant and the viewers are actually sharing good thoughts.

  Gilla

 4. Anonym
  mars 11, 2013

  We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your web site offered us with valuable info to work on.
  You have done a formidable job and our entire community
  will be grateful to you.

  Gilla

 5. Lollo
  januari 7, 2015

  tack för ett bra inlägg Christina, jag skulle bara vilja tillägga att vi faktiskt har en lösning till allt detta misär,, nämligen ett resursbaserat samhälle, bortom de monetära systemet som vi lever i idag som bara erbjuder vinst på någon annans förlust och otroliga konsekvenser på vårt hem Tellus. ett resursbaserat samhälle med hjälp av teknologi och hela mänsklighetens samarbete.
  ett alternativ på ett resursbaserat samhälle är *The venus project*
  titta på denna dokumentär som beskriver det mer utförligt här:

  mycket intressant och kan ge dig hopp om mänskligheten och framtiden 🙂

  Gilla

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: