Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

HEMLIGHETER SOM KUSTÖRINGEN INTE VILL ATT DU SKA VETA


Många Västerbottningar har försökt ge sig på havsöringen längs kusten under vår och sommar. Pionjären Kenneth Karlsson kunde, liksom övriga, fiska i dagar utan napp. Men det var tills han insåg  vad som var fel. Nu tillverkar han egna wobblers.

Skillnaden är som dag och natt”, säger han. 

Läs även denna.

https://savethebaltic.wordpress.com/2012/11/28/kapten-ahab-pa-dodmansgrunden/

https://www.blocket.se/vasterbotten/Speedkiller_12_5_cm__8_gram__10_farger_72262386.htm?ma=1

vobblerfabriken.com

http://saittarovafishing.wordpress.com/

http://www.facebook.com/groups/vobblerfabriken/

Facebook saittarovafishing

Fotograf Pontus Nyman

Kenneth Karlsson, 46 år, är ursprungligen från Kiruna, men flyttade till Sörmjöle utanför Umeå i början av millennium skiftet  2003 började han fiska öring längs Västerbottens kust, men liksom många andra gick han ofta hem tomhänt.

Jag fiskade igenom fiskebutikernas hela sortiment, men ingenting hjälpte.    

Det finns inga wobblers som klarar av de kriterier som jag eftersträvar, berättar han och håller upp en av sina hemgjorda.

Den är ungefär lika lång som en blyertspenna och känns lätt som en fjäder, kroppen är långsmal som en kusttobis och skiftar i flera olika färger.      

Under buken hänger ett tackel långt som ett suddgummi och med en stor sylvass trekrok i änden.

Han ser att min blick fastnar på trekrokstacklet och förklarar direkt.

Fotograf Kenneth Karlsson

——————–o~<*)]]]))>={

Orsaken till framgången är detta foto!

560640_476767155687336_1301811676_n

När den dras bakom båten hamnar kroken ungefär mitt på kroppen, öringen attackerar inte betet bakifrån utan kommer underifrån. Om man använder fler än en krok fastnar de ofta i nacken på fisken,  då kan den skadas tillräckligt för att inte kunna sättas tillbaka till sitt rätta element.  

Detta är också en av anledningarna till att han kallar sina wobblers ”ekoanpassade”. Vi måste värna om de bestånd vi har,  jag släpper tillbaka 99 procent av fisken jag får. Tar ett par fiskar per år på sin höjd. Säger som Gunnar man ska inte ta mer fisk än vad som ryms i en stekpanna, sportfiske är roligt, mycket roligare om vi vårdar det.                                                               

Hos de få öringar som Kenneth fick när han kom till Sörmjöle,  Undersökte han magsäckarna. Med bakgrund av vad han hittade, började han tillverka egna wobblers som efterliknande den strömming och tobis som fanns däri.

   ”Det tog inte länge innan jag hade stålande fiske med tio till 15 öringar på en dag”, berättar han. Dessutom anpassade han sina wobblers efter sin egen båt, vilken hade problem med varvtalen som krävdes för vanlig trollinghastighet på en och en halv till två och en halv knop.

Han ratade de vanliga Rapala skedarna, vilka hade en rakare gång i vattnet och bytte över till sadelnos-skedar som han fäste på sina hemmagjorda wobblers. Dessa skedar är mer anpassade till den hastighet jag fiskar i. Öringen gillar fart, och Rapala skedarna får en monoton gång i vattnet i de hastigheterna. 

vobblerfabriken-skanker-en-tanke

——————–o~<*)]]]))>={

Hur stor är skillnaden mellan en bra och en dålig wobbler?

Jag minns när jag bytte över till egentillverkade beten från de köpta. Skillnaden var som dag och natt.             Med de köpta kunde en hel dag gå, utan ett enda hugg, men nu fångar jag på runt två öringar i timmen.     För att hitta öringen får man enligt Kenneth prova sig fram och komma ihåg de ställen man får napp på. Dock är det en hel del erfarenhet inblandad.

Öringen har sina ställen som de återkommer till. De följer havsströmmarna och gillar rörelse i vattnet.   Därför ska man sikta på ställen där det finns rörelse, som på vind-sidan utanför öar, uddar och sund. Det handlar mycket om slumpen, att hitta rätt ställen och ett ivrigt testande av olika hastigheter.

Man får söka efter de ställen som öringen stryker kringför dagen. De kan kan lika gärna vara ytligt på tio meters djup som vid ytan nära land.

Kustöringen kan fiskas mellan mitten av maj till slutet av juli, men fisket är dock bäst veckorna innan midsommar då strömmingen kommer in för lek. Då dyker även de största öringarna upp.

Kenneths rekord på havsöringen längs kusten ligger på 6,2 kg, men de flesta han får ligger på runt 1,3 – 1,4 kg. Öringen stryker ganska jämnt längs hela kusten och Kenneth fiskar hela vägen från Rickleåns- till Lögdeås  mynning.

Men när jag frågar honom vilket ställe han tipsar om mest, tvekar han inte många hundradelar.  Umeälvs mynning och Tavastudden är extremt bra. 

Fiskeregler för kusten finns att hämta på Länsstyrelsen.

http://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/sv/djur-och-natur/fiske/bestammelser/Pages/default.aspx?keyword=Fiskeregler

Kenneths bästa trollningstips efter kustöring:

Välj långsmala ”tobis-wobblers” som är mellan sju och 15 centimeter långa. Fiska mellan mitten av maj till slutet av juli, men bäst är resultatet veckorna innan midsommar.

Dra wobblerna efter båten med två spön (fyra om det är extremt dåligt fiske) och fiska på vindsidan av öar, uddar och sund, där rörelsen i vattnet är större. Fiska på en hastighet mellan tre till fyra knop istället för den vanliga trollinghastigheten.

——————–o~<*)]]]))>={

Om du inte vill tillverka egna wobblers så köp Rapala wobblers och byt ut skedarna mot sadelnos-skedar. Betet ska simma som en orm.

Wobblern ska gå snabbt och får inte ha en monoton gång. Ett knep om man inte har bytt till sadelnos-skedar är att prova skära lite i sidorna på wobblerns sked för att få en snabbare och mer oregelbunden gång.

Man kan även böja ner nosöglan en aning så att wobblern går snabbare i vattnet.

Använd bara en trekrok som fästs i tackel med lekande och placeras i buköglan närmast wobblerns huvud. Många öringar skadas och kan inte återsättas när överstående krokar fastnar i nacken, som de ofta gör med fler än en trekrok. 

En och en halvtimmes-wobbler enligt Kenneths vis

Bildtext bild 1:

Balsaträ används bland annat till modell-flygplan eftersom det är så lätt. Kenneth använder det för att det är så mjukt. Träet beställs via internet och täljs enligt hans egna wobblermodell.  För att få modellen exakt slipar han till det med sandpapper.

2: Sedan karvar han ut ett spår i kroppen där öglorna ska fästas.

Fotograf Pontus Nyman

3: Av rostfritt syrafast ståltråd tillverkar han en modell av nosögla som han stoppar in i skåran som han just karvat ut. Sedan limmar han igen skåran med epoxylim.

Fotograf Pontus Nyman

4: Därefter lackas wobblern med vit grundlack, CAB från Finland, tre till fyra gånger och torkas mellan varje lackning.

Fotograf Pontus Nyman

5: Efter det sprutmålas wobblern med en airbrush färgspruta i önskade kulörer och mönster. Nätet använder han för att skapa fiskfjällsmönster på wobblerns rygg. Sedan låter han färgen torka.

6: Därefter sätter han på en speciell självhäftande folie som är beställd via internet och får wobblern att skifta i färgnyanser beroende på vinkeln och ljuset. 

 

7: Sedan skär han en skåra där wobblerns sked ska sitta.

Fotograf Pontus Nyman

8: Därefter skär han till sadelnos-skeden som han beställt via Internet så att den passar i skåran. 

Fotograf och reportage Pontus Nyman

9: Skeden trycks in i skåran där den ska sitta. Wobblerns ögon klistras också dit. 

 

10: Den färdiga wobblern doppas i klarlack två till tre gånger, och får torka mellan varven. Klarlacken fungerar också som klister för att hålla skeden på plats. 

Skeden saknas på bilden! men den doppas fast!

11: Öglorna rengörs från lack och kroktacklet fästs i öglan under buken. Sedan är wobblern redo att ”fighta”  kustöringarna med. 

Kenneth hade liksom många andra svårt att lura kust-öringarna  Frustrationen ledde honom till ett wobbler hantverk som visade sig vara nyckeln till allt. ”Av 100 drag jag köpte var ett bra, av 100 jag tillverkar är 99 bra”, berättar han. 

I det här lilla rummet målar och klarlackar Kenneth sina wobblers. Öringsfiske för honom är en livsstil. 

Kenneth är inte bara en oerhört passionerad öringsfiskare och en wobbler pionjär. Han är dessutom en förkämpe för att bevara och återställa de vilda fiskbestånden. Detta i form av en Facebook grupp med namnet ”Save the baltic salmon”.

Öringsentusiasten med en färdig och en ny påbörjad Kenneth-wobbler. 

Kenneth i wobbler-verkstaden där han trivs näst bäst. Vars han trivs bäst är inte svårt att gissa sig till.

Kenneth gör sig beredd att fästa tejpen som ger wobblern sin skiftande färg, beroende på ljus och synvinkel. 

Kenneth har tillverkat sina egna wobblers i tio år. Från att ha ofta komma hem tomhänt kan han nu stoltsera med ett makalöst kustfiske, med ett snitt på två havsöringar i timmen.

Här är hemligheten bakom Kenneth Karlssons framgångar som öringsfiskare längs Västerbottens kust.

________________________________________________________

Jag slänger in en liten brasklapp till turism näringen och kust-fiskarna efter hela Norrlands kusten! Turismen efter hela kust-bandet är löjligt utvecklat och kopplingen mellan sportfiske och yrkesfiske går hand i hand.    Har haft långa dialoger med flertalet kust-fiskare som också gett mig en insyn i deras fiske, på så sätt har min kartbild ritats om,  och ställen och fångst plattser är dom samma som yrkesfiskarna har under generationer formats.  Det finns en stor utvecklings möjlighet att nyttja eran kompetens till att starta Guidat fiske som leder till hållbart fiske för alla parter.

Dvs i stället för 60 kr kg så kan ni få ut kanske 1000 kr kg för samma fisk, kör ni dessutom catch and relese kan ni fånga dom flera gånger under en fisk levnads cirkel. Bara en tanke som jag måste få ur min kropp!. Men de viktigaste enligt mina ögon är en samsyn, det är ju en gemensam resurs vi fiskar på.

Med vänliga hälsningar  Kenneth

1003130_586691791361538_235191218_n3126_493294114017200_358763015_n

Bilderna ovan vittnar om framgången med egen tillverkning!

________________________________________________

Reportage Pontus Nyman redigering Kenneth Karlsson

Foto Privat

 

About HOLY WATER

Honesty and fairness in all instances! fishing is not a right just a duty to care. Imagine what Norrland could deliver! based on Mörrums salmon fishing versus 300 mil living river! this should logically be able to supply 5 billion in tax revenue from live river! Former chef and chef looking for new challenges in life! Do you have a dream job in your pocket, do not hesitate to contact me! Ärlighet och rättvisa på alla instanser! fisket är ingen rättighet bara en skyldighet att vårda. Tänk vad Norrland kunde leverera! räknat på Mörrums lax fiske kontra 300 mil levande älv! detta borde rent logiskt kunna leverera 5 miljarder kr i skatteintäkter från levande älv! Fd Köksmästare och Kock som söker nya utmaningar i livet! har du dröm jobbet i fickan tveka inte att kontakta mig! Är även en utvecklare av hållbart fiske genom min wobbler tillverkning, kika in på sidorna nedan. http://saittarovafishing.wordpress.com/ https://vobblerfabriken.wordpress.com/ https://www.facebook.com/kenneth.h.karlsson https://www.facebook.com/groups/vobblerfabriken/?fref=ts Ring gärna +46730425517 savethebaltic@gmail.com

15 comments on “HEMLIGHETER SOM KUSTÖRINGEN INTE VILL ATT DU SKA VETA

 1. Johan Olsson
  juni 11, 2013

  Hej jag har liten knasig fråga sat tänkte din vobler ser fin ut .Men om ja hadde velat setta in 60 gram tyngd i den hur ska ja göra om du har något tips

  Gilla

 2. HOLY WATER
  juni 11, 2013

  Ja du en knepig fråga kräver ett knepigt svar! eftersom wobblerna är beroende av lättheten för optimal gång torde bly göra den värdelös.

  Gilla

 3. Johan Olsson
  juni 11, 2013

  kunde blet fint Hornjädda drag av träd om man fåt in bly 😉

  Gilla

 4. Pinge Sjöbeck
  februari 17, 2016

  hejsan, intressant bygge med wobbler, ska nog prova det, nu till frågan?, viktar du inte dina wobblers alls, känns ju som om dom blir ganska lätta då, om du viktar dina wobblers kan du inte visa hur och hur mycket isåfall, jag skulle vilja göra wobblers i flytande och sakta sjunkande…
  tack för svar oavsett.

  Gilla

 5. HOLY WATER
  februari 17, 2016

  Oviktat flytande! Kenneth

  Gilla

 6. Pingback: Ungdoms satsningen med betes bygg slår väl ut. | SAVE THE BALTIC WATER FOR LIFE

 7. Pingback: Wobbler kurs hösten 2017 | SAVE THE BALTIC WATER FOR LIFE

 8. Billy Göransson
  juli 25, 2017

  Jag har försökt att förändra gången på ett par Rapala originalwobbler genom att byta ut originalskeden mot en sadelnosked men jag får inte alls den ormliknande gång som du får på dina egentillverkade wobbler. Möjligen är skeden jag köpte för stor. Jag har försökt att titta på bilderna i din artikel men inte fått grepp om skedstorleken. Det vore bra om jag kunde få tips på vilken storlek du använder. Annars har jag gjort samma erfarenhet som du beträffande havsöring längs kusten. jag vet att de finns där men jag får dem inte att hugga.

  Gilla

 9. HOLY WATER
  juli 25, 2017

  Bästa och enklaste är att strunta i Rappala. 0730425517 finns wobbler kvar.

  Gilla

 10. Billy Göransson
  juli 25, 2017

  Som du säger: Jag tänker strunta i Rapala men frågan kvarstår , hur stor bör sadelnosskeden vara?

  Gilla

 11. Billy Göransson
  juli 26, 2017

  Jag förstår inte vad det du skriver betyder. Kan du vara vänlig och förklara vad som menas dels med själva numret dels med uttrycket ”finns wobbler kvar”.

  Gilla

 12. HOLY WATER
  juli 31, 2017

  https://www.google.se/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fcdn.blocket.com%2Fstatic%2F1%2Fimages_full%2F12%2F1234773001.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.blocket.se%2Fvasterbotten%2FSpeedkiller_tio_farger_13_cm_9_gram_73474901.htm&docid=lhDeMwLdGdlSJM&tbnid=217lBhaVCI8hQM%3A&vet=10ahUKEwjA39XR-7LVAhWPalAKHfz_DTMQMwg4KAkwCQ..i&w=759&h=426&client=ms-android-samsung&bih=616&biw=360&q=speedkiller%20bl8cket&ved=0ahUKEwjA39XR-7LVAhWPalAKHfz_DTMQMwg4KAkwCQ&iact=mrc&uact=8 Mina wobbler rätt viktade med sadelsked. Finns till salu.

  Gilla

 13. Billy Göransson
  augusti 2, 2017

  Jag köper gärna en silverfärgad wobbler men jag behöver veta vad den kostar och hur vi går vidare med adresser och liknande.

  Gilla

 14. HOLY WATER
  augusti 2, 2017

  Ring 0730425517

  Gilla

 15. Pingback: 385.559… | Savethebaltic.se/Waterforlife.se

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on november 19, 2012 by in Östersjön, Biologisk mångfald, Ekosystem, Fisk, Fiskodling, Miljö, Naturbilder, Sportfiske, Vatten.
%d bloggare gillar detta: