Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Ett resa värd att tänka på.


(artikel serie) del 1 av 2.

Vintern 2011  ringde telefonen.

-Bror här, svarade jag.

– Hej du ! sa rösten ( på norrlänska) .

-Jag heter Kenneth Karlsson och jag har startat en ny grupp på facebook som heter Save the Baltic salmon. Jag har följt dig och dina kommentarer på Älvräddarnas sida på facebook. Jag undrar om du har lust att följa med till Kiruna? Jag är uppbjuden till Kiruna av Samerna och min tanke är att du och jag ska försvara Samerna i en debatt som handlar om  utländska intressen inom Gruvindustrin.

-Vadå menar ni? Svarade jag.

– Har JAG något att tillföra i Kiruna och Samerna. Hur då , menar ni ?

-Jag vet inte riktigt, svarade Kenneth men, jag tycker du har  roliga och annorlunda infallsvinkar i dina samtal på facebook som kan gynna samtalet i Kiruna.

-Tack! svarade jag.

-Jag tror på dig…fortsatte kenneth.

-Du får även fri resa,  fritt inträde till Icehotel och boendet är gratis.

Jag funderade ett tag  och ringde sedan upp Kenneth.

– Okey! Jag hänger med.

Jag vet inte vad riktigt vad mötet handlar om, men själva resan har jag alltid velat göra. Jag har aldrig varit i Kiruna och IceHotel verkar vara coolt :

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ishotellet_i_Jukkasj%C3%A4rvi

Jag hoppade in i bilen och åkte sedan upp till Umeå och där jag träffade Kenneth och hans familj samt deras glada hund.

Gästfriheten kändes bra och frun bjöd på vin och Kenneths fina dottern pratade oavbrutet. Jag minns att jag tänkte ..man ser i allfall vem som dottern brås på ;). Jag fick låna familjens gästrum där jag sov mycket gott. Undrande vad jag kan tillföra på mötet  somnade jag.

kl 05.30 satte vi oss i bilen.

Jag tänkte att vi förhoppningsvis kommer på något vettigt  som vi kan ta upp på mötet under resans gång.

Under bilfärden pratade jag och Kenneth om allt möjligt, bl.a. om industrins miljökonsekvensutredningar och varför de aldrig stämmer i slutändan? http://sv.wikipedia.org/wiki/Milj%C3%B6konsekvensbeskrivning

Vi pratade även om att  industrin  missbrukar vårt vatten och om sedimteringen av kiselalger i dammbyggnaderna  (vattenkraften) och om hur viktiga kiselalger är för syresättningen i Östersjön. Vi hade olika teorier om att Gruvdriften även kan vara farlig för vattenkvalitén. http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.343244/darfor-minskar-vitaminerna-i-ostersjon

http://www.slu.se/sv/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2010/7/kiselalger-visar-hur-vattnet-mar/

När vi åkt 50 mil  sa  jag att vi måste nog ta en paus och sträcka på benen.

Då svarade Kenneth, -vänta lite, vi är snart framme vid Kalix älv.Det är fint där.

-Vackert!  Titta, vilken fin älv , sa jag   -Oj vad vattnet forsar fram.  Kenneth frågade – Har du sett en fritt forsande älv någon gång, d.v.s. där det inte finns dammbyggnader? -Ja självklart, svarade jag, det måste väl jag ha gjort!?  Sedan funderade jag en stund . Njae.. det har jag nog kanske inte. Jag insåg då vid denna stund att jag i mitt 41-åriga liv aldrig sett en älv som är outbyggd.  Insikten gav en märkligt känsla.

 Vi fortsatte  bilfärden och jag började inse att samefrågan i Kiruna och gruvexploateringen där kanske är viktigare för Sveriges natur och Östersjön än vad jag först kunde tro.

Jag satt tyst i bilen och funderade även på min hembyggd Smedjebacken och på hur industrins påverkan på  området som jag  kommer ifrån… Bergslagen på 1600-1900talet ( pga Järnmalm).

Där var gruvdriften mycket stor under Då fanns där gott om gruvor och jobb i området Smedjebacken, Grängesberg, Ludvika , Avesta och Borlänge. http://sv.wikipedia.org/wiki/Bergslagen

I just min by Smedjebacken har haft enorma problem med massutflyttning under 80-90 talet d.v.s. när byn halverades från ca 10 000 invånare ner till ca 5 000 invånare. Det finns även fakta som visar  att stora nedläggningarna ger massarbetslöshet, tidig graviditet bland unga,  depressionkriminalitet , droger och alkoholism ökade markant i området d.v.s. när arbetslösheten var som störst under på 80-90talet. http://sv.wikipedia.org/wiki/Smedjebacken

Även skog och natur är hårt drabbad. Alla älvar i området är utbyggda och naturen är förstörd i de områden där det fanns gruvor och järnmalmsutvinning. Ingen industri  i Dalarna vill heller inte ta sitt ansvar över att det faktiskt försvunnit många  fiskarter från Dalarnas skogar : http://sv.wikipedia.org/wiki/Vattenkraft#Milj.C3.B6p.C3.A5verkan

Jag insåg under bilresan att mina egna erfarenheter från Smedjebacken kan vara ett bra exempel att ta upp på mötet i Kiruna. När vi kom in i Kiruna så mötes vi av enorma Norrsken som dansade på himmlen: http://sv.wikipedia.org/wiki/Polarsken

Nu när vi äntligen var framme  och åkte vi till Folkets Hus som ligger mitt i Kiruna.

I panelen satt b la Gunnar Westrin och några markägare , Samer (Girjas)  , Länsstyrelsen , staten och utländska gruvbolags intressenter: http://fiskejournalen.se/%e2%80%9dgruvhysteri-i-lappland%e2%80%9d/

Bilden i bakgrunden visar fjälltoppen  som inte längre finns kvar p.g.a. gruvdrift . ( se info . nästa bild)

 I publiken satt jag och Kenneth samt  hela Gruv12:an.( fackförbundet ) och olika representanter från Samebyarna .

Samtalet mellan publiken i panelen handlade mest om Samernas oro över att ingen myndighet verkar ta deras frågor om framtiden på allvar.  Samtalen handlade även om att utländska gruvbolag investerar stora belopp i provborrningar inför ny gruvdrift på samernas marker.

Översiktsbild över Kiruna gruvan. Den är ca 2 km djup och är 25°+ i de nedre chakten pga jordens värme från magman. Gruvan har även 60 mil väg och har samma elförsörjning i TerraWatt som Malmö stad.

Sedan var det vår tur  i Save The Baltic att få ordet : https://savethebaltic.wordpress.com/kontaktpersoner/

Jag reste mig upp och sa;

– Hej, jag heter Bror Högbom och jag  representerar  Save the Baltic. Jag vill börja med att tala om att det är första gången i mitt 41-åriga liv som jag sett en outbyggd älv, Kalixälven. Jag kommer ursprungligen från ett industrisamhälle i Södra Dalarna som heter Smedjebacken. Det är en liten  by som halverades när jobben inom stålverksindustrin försvann på 80-90 talet. Jag tycker att ni i Kiruna ska se södra Dalarna som ett ”dåligt exempel” om hur Gruvdriften och Industrin förstört vår natur, våra älvar och vattendrag .

-Dessutom tycker jag att ni ska bojkotta alla miljökonsekvensutredeningar som industrin tidigare gjort. Utredningarna har bevisligen aldrig stämt med verkligheten  i slutändan. Se bara på vad industrin ställt till med när det gäller våra fiskarter i sötvattensjöar eller i Östersjön. Nej ! Industrin ljuger, det är endast Aktierna som talar sanning. Släng miljökonsekvensutredningen i papperskorgen. Det finns andra saker som är viktigare att ta hänsyn till .. nämligen våra natur och kommande generationer.

-Tack för mig…

http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_gruvor_i_Sverige

Kraftverksdammar utgör vandringshinder för de fiskarter som företar vandringar (vanligast lekvandring). Detta gäller till exempel arterna asp, vimma, id, ål, lax, havsöring, färna, nejonögon, sik, harr, öring, röding och elritsa. Flera svenska lax- och havsöringstammar har slagits ut och asp, ål, vimma, flodnejonöga och havsnejonöga är upptagna på rödlistan över hotade arter.

Idag finns det ca 2 200 vattenkraftverk  i Sverige. Endast 2%  har fungerande fiskvandringsvägar. Endast 1 elbolag av 110 har fiskvandringsvägar vid sina dammbyggnader.

Om HOLY WATER

Honesty and fairness in all instances! fishing is not a right just a duty to care. Imagine what Norrland could deliver! based on Mörrums salmon fishing versus 300 mil living river! this should logically be able to supply 5 billion in tax revenue from live river! Former chef and chef looking for new challenges in life! Do you have a dream job in your pocket, do not hesitate to contact me! Ärlighet och rättvisa på alla instanser! fisket är ingen rättighet bara en skyldighet att vårda. Tänk vad Norrland kunde leverera! räknat på Mörrums lax fiske kontra 300 mil levande älv! detta borde rent logiskt kunna leverera 5 miljarder kr i skatteintäkter från levande älv! Fd Köksmästare och Kock som söker nya utmaningar i livet! har du dröm jobbet i fickan tveka inte att kontakta mig! Är även en utvecklare av hållbart fiske genom min wobbler tillverkning, kika in på sidorna nedan. http://saittarovafishing.wordpress.com/ https://vobblerfabriken.wordpress.com/ https://www.facebook.com/kenneth.h.karlsson https://www.facebook.com/groups/vobblerfabriken/?fref=ts Ring gärna +46730425517 savethebaltic@gmail.com

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

Detta inlägg publicerades på oktober 31, 2012 by i Östersjön, Ekosystem, Förorening, Fisk, Gruvor, Naturbilder, Rennäringen, Vattenkraften.
%d bloggare gillar detta: